FOR GODE:  Konkurrentene vil innføre nye regler som minsker avstanden fram til Marit Bjørgen og alle de andre norske vinnerne. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FOR GODE: Konkurrentene vil innføre nye regler som minsker avstanden fram til Marit Bjørgen og alle de andre norske vinnerne. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Alle vil stoppe Norge

Ski-suksessen er blitt for stor for konkurrentene.

VARNA (Dagbladet): En skikongress i en badeby er en odde plassering. Da jeg forsøkte å forklare drosjesjåføren min at jeg reiste hit til charterklassikeren Golden Sands fordi det norske hjemmepublikummet ikke kan få nok langrenn, ville han heller snakke om Ole Einar Bjørndalen:

- Skiskyting er mye mer spennende, mente den lokale drosjesjåføren:

- Der er vi bulgarere også med, og alle har en mulighet, fortsatte han, og akkurat den utenlandske meningen er langrennssportens utfordring også i Norge.

DET er derfor debatten om langrenn på denne FIS-kongressen er blitt et eneste langt angrep på den norske dominansen i sporten. Det skjer i all vennlighet. Det er jo ikke alle de flinke norske løperne det er noe i veien med; det er alle triumfene deres. Som for eksempel at de fem første jentene i verdenscupen sist vinter var norske, eller at 9 av 12 VM-gull i svenskenes eget Falun gikk rett vest.

Fortsetter Norge å vinne, forsvinner selve konkurransen. Og da blir utfordringen en annen enn å telle norske seire. I stedet blir vi tvunget til å telle konkurrenter.

Derfor startet kongressen med at Vegard Ulvang; sjefen for den internasjonale langrennskomiteen, presiserte hvilken endring denne norske nasjonalsporten må gjøre med følgende overskrift:

•• From supporting the best, to supporting the nations.

Det er et budskap til å forstå på alle språk. I hvert fall i den lille internasjonale skifamilien.

DET er viktig at det nettopp er den legendariske olympiamesteren Ulvang med et langt, tett forhold til langrenn som snakker tydeligst om konkrete tiltak. De første kommer på kongressen i morgen, og så vil det følge stadig nye forsøk på å gi flest mulig konkurrenter bedre sjanser til å slå nordmennene. Det er ikke sikkert endringene virker, men de må prøves.

Det letteste er å forandre reglene for reisetilskudd. Nå dekker arrangørene reise og opphold for den såkalte "Red Group"; de 30 beste løperne i verdenscupen. Den norske dominansen gjør at nesten en tredjedel av disse pengene går til oss. Bare ved å fordele støtten på 50 utøvere i stedet for 30, ville Norges andel synke til 12 prosent. Den ekstra støtten på omtrent 1,5 millioner kroner går da til nasjoner som Tyskland, Sveits, Frankrike, Tsjekkia og Canada; alle med et skimiljø som kan gi Norge tøffere konkurranse.

DENNE omfordelingen vil bli vedtatt. Mer usikkert er det med begrensingene på støttemannskapet der FIS foreslå maksimalt to skitestere i løypa fra hver nasjon. Der får kanskje gigantene Norge og Russland forhandlet seg fram til litt mer hjelp fordi de tross alt har flest løpere å hjelpe. I hvert fall inntil videre.

For neste steg for å jevne ut konkurransen med Norge, kan bli strengere kvoter som begrenser den norske deltakelsen. Allerede nå kvier enkelte utenlandske løpere seg for å gå internasjonale renn i Norge fordi den nasjonale kvoten til arrangøren nesten automatisk betyr at det vil bli flust med norske løpere blant de 30 beste. På den avsluttende verdenscup-sprinten i Drammen var for eksempel 8 av de 11 beste gutta og 7 av de 9 beste jentene norske.

Da går det an å forstå at TV-markedet for langrenn svekkes i Mellom-Europa, og at resten av sporten nå vil å teste hvordan de best kan stoppe Norge.

DE norske skilederne vil helst gjøre det på en annen måte med mer fokus på gi bort kunnskap og invitere konkurrentene med på norske treningssamlinger. Nordmennene mener det uansett blir feil å begrense mulighetene for den desidert beste nasjonen. Utenfor kongressalen snakker de gjerne om utlendinger som med fordel kan trene riktigere, og der har det norske fagmiljøet sannsynligvis et poeng:

•• Norges suksess dreier seg mer om mange sterke lokale klubber, skikultur og tradisjon enn økonomi, og blir neppe utjevnet med en ekstra porsjon snillhet eller et par millioner til fordeling på de nestbeste.

Poenget er bare at alle de andre er blitt lei av at Norge vinner, og vil teste flere måter å utjevne forskjellene på. Da ender det med et par regelendringer som på forskjellig vis gjør det litt vanskeligere å være norsk toppløper i langrenn.

HELE PALLEN FULL:  Det norske jentelaget, trenerne og hjelperne deres jubler etter den totale  dominansen i Tour de Ski. Vinterens resultater og svakere TV-tall i Tyskland og Polen har skremt utenlandske skiledere. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
HELE PALLEN FULL: Det norske jentelaget, trenerne og hjelperne deres jubler etter den totale dominansen i Tour de Ski. Vinterens resultater og svakere TV-tall i Tyskland og Polen har skremt utenlandske skiledere. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer