AKROBAT:  Alexandre Bilodaeu går inn i historien som en av Canadas store sportshelter etter nattens OL-gull i kulekjøring. FOTO: LEHTIKUVA/SCANPIX.
AKROBAT: Alexandre Bilodaeu går inn i historien som en av Canadas store sportshelter etter nattens OL-gull i kulekjøring. FOTO: LEHTIKUVA/SCANPIX.Vis mer

Aller første OL-gull på hjemmebane

Kulekjører brøt Canadas gullforbannelse.

|||

Endelig var ventetiden over. Alexandre Bilodeau vant kulekjøring og tok Canadas aller første OL-gull på hjemmebane.

Både i sommerlekene i Montreal i 1976 (fem sølv, seks bronse) og vinterlekene i Calgary i 1988 (to sølv, tre bronse) ventet vertsnasjonen forgjeves på å få høre nasjonalsangen for en hjemmeutøver.

I Vancouver-lekene var beholdningen en sølv og en bronse før Bilodeau satte utfor kulekjøringsbakken som nest siste startende.

Da han kjørte inn til ledelse, var den 19. medaljen i boks. Da franske Guilbaut Colas som kvalifiseringsvinner og siste startende spolerte sin sjanse med et mislykket hopp, var det første gullet klart.

- Dette er for godt til å være sant. Jeg visste hva jeg måtte gjøre, og jeg satset alt, sa Bilodeau, som tror en demning er brutt.


- Mange gull venter

- Festen har bare så vidt startet for Canada. Det er så mange gull som venter. Nå blir presset på de andre mindre, sa han.


22-årige Bilodeau ga sin storebror Frederic en del av æren for triumfen.

- Broren min er min inspirasjon. Han vokste opp med et handikap, cerebral parese. Han hjelper meg å sette ting i perspektiv, sa han.

 SÅ GLAD   er en kanadisk OL-vinner på hjemmebane. Alexandre Bilodeau (i midten) sammen med sølvvinner fra  Australia (opprinnelig fra Vancouver) Dale Begg-Smith til venstre og bronsevinner Bryon Wilson fra USA. FOTO: ADRIAN DENNIS, AFP/SCANPIX.
SÅ GLAD er en kanadisk OL-vinner på hjemmebane. Alexandre Bilodeau (i midten) sammen med sølvvinner fra Australia (opprinnelig fra Vancouver) Dale Begg-Smith til venstre og bronsevinner Bryon Wilson fra USA. FOTO: ADRIAN DENNIS, AFP/SCANPIX. Vis mer

Ifølge TV-kanalen CTV varte gulltørken i 12.257 dager fra OL-ilden ble tent i Montreal. Flere enn 500 kanadiske utøvere hadde vært i aksjon på hjemmebane uten å vinne før Bilodeau greide det.


Slo hjemmefavoritten

Da det skjedde, var det ironisk nok på bekostning av en virkelig hjemmefavoritt.

Tittelforsvarer Dale Begg-Smith er fra Vancouver, men han har byttet ut sitt kanadiske statsborgerskap og blitt australier. Han ledet etter en knallsterk omgang da Bilodeau fra Montreal tuktet ham.

Begg-Smith var tidelet bedre på svinger, Bilodeau var hundredelet bedre på hopp.

Det var tiden som avgjorde duellen mellom de to, og takket være sin raske kjøring seiret Bilodeau med 17 hundredels poeng, 26,75 mot 26,58.

Bryon Wilson fra USA tok bronse i en finale der fire av de fem beste var kanadiskfødte.

(NTB).