TRIPPEL-NEDERLAND: Sven Kramer tok sitt femte VM-gull i allround, på plassene bak kom Jan Blokhuijsen (t.v) og Koen Verweij (t.h). Foto: AP/Mikhail Metzel
TRIPPEL-NEDERLAND: Sven Kramer tok sitt femte VM-gull i allround, på plassene bak kom Jan Blokhuijsen (t.v) og Koen Verweij (t.h). Foto: AP/Mikhail MetzelVis mer

- Allerede den største løperen noensinne

Bøkko om Comeback-Kramer.


Sven Kramer (25) har tatt tilbake skøytetronen etter ett års fravær. Det overrasker ikke Håvard Bøkko (25).

Kramer gikk søndag inn til sitt femte VM-gull i allround. Dermed kopierte han også skøytelegendene Oscar Mathisen og finske Clas Thunberg.

- Han er allerede kanskje den største løperen noensinne. Han er overlegen, sier Bøkko til NTB.

Kramer sto over forrige sesong på grunn av manglende motivasjon og skade, men er kommet tilbake for fullt i vinter. Foruten VM-gullet gikk nederlenderen også til topps i EM.

- Det er ikke overraskende. Han har vært sterk, og han klarer å komme i superform til mesterskapene. Jeg hadde heller ikke trodd han ville gå en «halvveis» sesong. Hvis han går på skøyter, går han for å vinne, sier Bøkko.

4. PLASS: Havard Bøkko havnet utenfor VM-pallen, for første gang på fem år. Foto: AFP/ATTILA KISBENEDEK
4. PLASS: Havard Bøkko havnet utenfor VM-pallen, for første gang på fem år. Foto: AFP/ATTILA KISBENEDEK Vis mer

Hallingen måtte nøye seg med fjerdeplass i helgens VM. Det var første gang på fem år Bøkko ikke tok medalje i allround-VM.

Variert mer Selv om Kramer var i en egen klasse under både EM og VM, har han ikke vært like suveren i verdenscupen som tidligere. Kun én individuell seier (5000 meter) har han denne sesongen.

- Hvis man ser på tidene hans og avstanden til resten, har han vært sterkere før. Jeg har aldri tvilt på at han kom til å være i form, og han har levert superløp i mesterskapene. Spesielt på 5000 meter. Der skaffer han seg en betryggende ledelse, sier Bøkko, som ble slått med åtte sekunder av rivalen på distansen under helgens allround-VM.

NRKs ekspertkommentator Even Wetten har også sett at Kramer har variert mer denne sesongen, men konstaterer at nederlenderen har vært suveren i mesterskapene.

- Når man tar et sånt friår, vil det variere litt. Han har vist svakhetstegn, som vi argumenterte inn mot VM at kunne være en fordel for Håvard. Men på sitt beste er han omtrent som han var, og det er ikke overraskende i det hele tatt, sier Wetten.

- Godt av pause Han tror at pausen sist sesong kan ha vært positiv for Kramer.

- Jeg tror Kramer har nytt godt av det, og jeg tror han definitivt kommer til å gå fortere enn det han gjorde før skaden.

- Han vet hva han driver med. Hvis han tar litt pause og fri fra trening, så skader ikke det, sier Wetten til NTB.

(NTB)