FORVENTET RESULTAT: Petter Northug var nummer to inn på stadion, men brukte dragsuget fra Halfvarsson for å komme seg med størst fart inn i bakken i hesteskoen før mål. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORVENTET RESULTAT: Petter Northug var nummer to inn på stadion, men brukte dragsuget fra Halfvarsson for å komme seg med størst fart inn i bakken i hesteskoen før mål. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Allerede her forstår Halfvarsson at han har tapt mot Northug

- Han har et psykisk overtak.

FALUN (Dagbladet): Petter Northug gjorde som en hel langrennsverden hadde forventet, da han knuste Calle Halfvarsson i spurten i dagens VM-stafett.

Northug mente selv at han gjorde en relativt dårlig spurt, men følte at han hadde relativt god kontroll på svensken som han har vært så ofte i munnhuggeri med de siste årene.

Calle Halfvarsson innrømmer overfor Dagbladet at han ganske raskt på den siste etappen forsto at stafetten ville avgjøres på slutten.

- Jeg forsto da vi gikk på den siste runden at det ville gå fort i den delen av løypa som ble brukt i sprinten. Jeg trodde Petter ville stikke tidligere, men så ville han ha meg først inn på stadion slik at han kunne komme i suget inn mot hesteskoen og avgjøre der, sier den svenske ankermannen.

Regnet med spurt - Så du vurderte ikke å forsøke å gå fra ham før den siste kilometeren?

DE NØDVENDIGE METRENE: Petter Northug kom først inn på oppløpet, og da hadde ikke Calle Halfvarsson noen som helst mulighet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DE NØDVENDIGE METRENE: Petter Northug kom først inn på oppløpet, og da hadde ikke Calle Halfvarsson noen som helst mulighet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg tenkte at jeg ikke ville klare å gå fra ham i sprintbakken. Jeg ville ha energi til hesteskoen og oppløpet, men han er rett og slett for bra, sier Halfvarsson.

25-åringen forteller at svenskene var 90 prosent sikre på at dagens stafett ville ende i et spurtoppgjør, men at de ikke hadde noe spesielt mottrekk mot Northugs avslutningsegenskaper.

Bare en taktisk vurdering - som gikk rett vest.

- Vi snakket om på laget i går, at den som vinner er den som er først inn i bakken i starten av hesteskoen på stadion, siden oppløpet er såpass kort. Og så var det akkurat det som skjedde. Petter var smart, og kom som nummer to inn på stadion, og da kunne han bruke fordelen av å ligge i dragsuget mitt slik at han fikk med seg høyere fart inn i den siste bakken, sier han.

JEVNT: Calle Halfvarsson og Petter Northug gikk sammen nesten hele den siste mila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JEVNT: Calle Halfvarsson og Petter Northug gikk sammen nesten hele den siste mila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Og det var nettopp den fordelen Northug benyttet seg av. Trønderen tok med seg farta og kjørte maks opp den korte, bratte bakken. Det gjorde at han var først på toppen, og dermed ville være først ut på oppløpet.

- Jeg forsto at det ville bli vanskelig, men jeg ga ikke opp. Jeg forsøkte på oppløpet, men han er litt raskere enn meg der, legger Halfvarsson til.

- Psykisk overtak Svensken avviser imidlertid at Northug begynner å «sitte i huet på ham».

- Nei, absolutt ikke. Han har et lite psykisk overtak, men det er ikke sånn at jeg går rundt og tenker på Petter hele tiden, sier han.

- Sa dere noe til hverandre underveis?

- Vi sa ingenting til hverandre underveis. Jeg tittet på ham på et tidspunkt for å vise at jeg ville at han skulle opp og dra. Jeg ville ikke gjøre all jobben. Da franskmannen gikk fra, ville ikke jeg var den som kastet bort all energien på å ta ham igjen. Da Petter gjorde det tenkte jeg at «dette gjorde jeg bra», siden jeg ikke brukte energi på det.

- Så dere i det hele tatt Adrien Backscheider som en reell konkurrent?

- Nei, Petter og jeg forsto at det ville handle om oss.

Nybegynnerfeil - Hva kan du gjøre for å slå Petter i framtida?

- Det handler om små detaljer. Å være litt mer taktisk dyktig. Det kjennes ut som om jeg gjorde en nybegynnerfeil i dag. Petter er så mye mer rutinert, og så god på de avslutningene. Han vet hva han skal gjøre. Det var en feil av meg at jeg var først inn på stadion.

- Når tar du Petter i en spurt?

- He-he, vi får se. Han er, som nevnt, veldig bra - eller rett og slett best. Det er vanskelig å slå ham.

- Hva synes du om hysjingen fra Petter etter målpasseringen?

- Jeg vet ikke helt hva han mener med det. Jeg bryr meg ikke.