Allergi stoppet Eskil

MILWAUKEE (Dagbladet): Eskil Ervik sykler ut etter VM-fiaskoen, og blir mobbet av kameraten Bart Veldkamp. Belgieren gjør seg klar til 10000-meteren som nordmannen må se fra tribunen. - Jeg er syk, og tirsdag drar jeg til doktoren, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

Allergiliknende plager satte Hamar-løperen ut av spill. Eskil svettet, var slapp og utilpass. Halsen snørte seg sammen.

- Jeg vurderte å stå over søndagens løp. Da jeg våknet, hostet jeg slim, nesa var tett og øynene klødde. Etter oppvarminga så jeg meg sjøl i speilet. Hele ansiktet var hovent og rødt og jeg liknet mest på Dracula, sier Eskil Ervik.

Norge er eneste skøytenasjon uten egen lege, og i går morges måtte Geir Karlstad og Hans Trygve Kristiansen oppsøke amerikanerne for å få hjelp. Mirakeldoktor Jim Stray Gundersen fikk Eskil til start. Miksturen besto av nesespray med eukalyptus og mentol.

Redd medisiner

- Jeg merket bedring nesten med en gang. Men halvannen time før løpet var jeg likevel i tvil om jeg burde starte. En ny dose med spray gjorde underverker.

- Hvorfor tok du ikke sprayen da plagene meldte seg før helga?

- Ingen visste hvor syk jeg var, og dessuten kjente vi ikke til denne sprayen før i går.

- Er du sikker på at det du har tatt, ikke står på noen forbudsliste?

- Jim Stray Gundersen er sjef for dopingpolitiet og derfor stoler jeg på ham. Vanligvis er jeg skeptisk til all slags medisinering og nøyer meg derfor med det jeg må ta mot allergi.

- Er det ikke utrolig at Norge, som eneste nasjon, er uten VM-lege?

- Problemstillingen har aldri vært aktuell, og jeg tror ikke noen kunne kurert allergiplagene. Legens tilstedeværelse er en smule overdrevet.

- Mener du det?

- Ja.

Støv på rommet

Eskil Ervik har astma og er i tillegg allergisk for gras. Han utelukker ikke at han også reagerer på husstøv, sjøl om det aldri er påvist.

- Det er vanvittig mye støv på hotellrommet. Plagene kom for alvor da laget flyttet inn her. Jeg deler rom med Ådne Søndrål, og han har også merket noe av det samme som meg. I framtida må vi være mer nøye med hvor vi bor når vi skal på ukjente steder. Det er greit i Inzell, Calgary, Heerenveen og Hamar. Men ingen visste hvordan hotellene var i Milwaukee. Det får vi kanskje betale for nå.

Ikke skremt

Eskil Ervik har tidligere stått over NM på grunn av astma og allergi. Og han misliker sterkt at plagene dukket opp akkurat da han skulle ta det store steget.

- Bortsett fra Gianni Romme, er det ingen her som skremmer meg. Hadde jeg vært frisk og gått fire løp som i EM, hadde jeg blitt nummer to. Når det gikk som det gjorde, var det like greit å stå over 10000-meteren. Nå vil jeg heller konsentrere meg om de to siste verdenscupløpene og VM enkeltdistanser i Nagano, sier Eskil Ervik.

UTE OG SYKLE: - Sitter du her du, da ? Det er 10 000 meter snart. Å javisst, ja. Du er jo ikke god nok så lange løp, sier Bart Veldkamp til kompisen Eskil Ervik.