Sprinttalent vrakes, men laget utvides med allroundere

Allrounderne danker ut sprinterne. Sprintlaget varsler evaluering

Spesialsprinterne i langrenn sliter med å dominere sin egen gren. Allrounderne tar mer og mer over, både i verdenstoppen og på det norske sprintlandslaget. Hva skyldes dette? Arild Monsen varsler evaluering.

IKKE LENGER SPRINTERE: Disse fem, Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar, er alle allroundere som satser mot alle typer distanser. Likevel kan alle havne på sprintlandslaget og utgjøre Norges sprintlag i VM, akkurat som i Lahti. Sprintlandslagstrener Arild Monsen (i bakgrunnen) styrer spakene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE LENGER SPRINTERE: Disse fem, Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar, er alle allroundere som satser mot alle typer distanser. Likevel kan alle havne på sprintlandslaget og utgjøre Norges sprintlag i VM, akkurat som i Lahti. Sprintlandslagstrener Arild Monsen (i bakgrunnen) styrer spakene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det tok ikke lang tid etter sprintlangrenns fødsel at spesialiseringen mot langrennssportens nye Formel 1-øvelse startet for fullt.

Først ute med et eget sprintlandslag var Norge, som totaldominerte sporten i mange år og tapetserte pallen i renn etter renn. Sverige og Russland fulgte dernest etter og dannet egne sprintlandslag.

Mellom-Europa har også meldt seg på i stadig større grad de siste årene. Frankrike har fått et eget sprintlandslag med en rekke gode spesialsprintere, mens italienske Federico Pellegrino har vært verdens beste skøytesprinter i flere sesonger på rad. Sveits' langrennssprintere er også i god utvikling, sammen med USA.

Tendensen de siste sesongene er at flere av sprintløypene har blitt lengre og tøffere, og at utøverne selv har vært med på å skru opp tempoet fra start og gjort belastningen enda hardere enn før. «Lureløpene» er skiftet ut med skyhøyt tempo fra start, noe blant annet Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov har tatt til et nytt nivå.

Den eneste «spesialisten» som var blant de seks store i sprintlangrenn foregående sesong, var franskmannen Lukas Chavanat. De øvrige på topp 6-lista i sprintverdenscupen sammenlagt er Johannes Høsflot Klæbo, Federico Pellegrino, Emil Iversen, Ristomatti Hakola og Aleksandr Bolsjunov, som alle hevder seg bra i distanserenn og er gode allroundere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer