Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sprinttalent vrakes, men laget utvides med allroundere

Allrounderne danker ut sprinterne. Sprintlaget varsler evaluering

Spesialsprinterne i langrenn sliter med å dominere sin egen gren. Allrounderne tar mer og mer over, både i verdenstoppen og på det norske sprintlandslaget. Hva skyldes dette? Arild Monsen varsler evaluering.

IKKE LENGER SPRINTERE: Disse fem, Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar, er alle allroundere som satser mot alle typer distanser. Likevel kan alle havne på sprintlandslaget og utgjøre Norges sprintlag i VM, akkurat som i Lahti. Sprintlandslagstrener Arild Monsen (i bakgrunnen) styrer spakene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE LENGER SPRINTERE: Disse fem, Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar, er alle allroundere som satser mot alle typer distanser. Likevel kan alle havne på sprintlandslaget og utgjøre Norges sprintlag i VM, akkurat som i Lahti. Sprintlandslagstrener Arild Monsen (i bakgrunnen) styrer spakene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tok ikke lang tid etter sprintlangrenns fødsel at spesialiseringen mot langrennssportens nye Formel 1-øvelse startet for fullt.

Først ute med et eget sprintlandslag var Norge, som totaldominerte sporten i mange år og tapetserte pallen i renn etter renn. Sverige og Russland fulgte dernest etter og dannet egne sprintlandslag.

Mellom-Europa har også meldt seg på i stadig større grad de siste årene. Frankrike har fått et eget sprintlandslag med en rekke gode spesialsprintere, mens italienske Federico Pellegrino har vært verdens beste skøytesprinter i flere sesonger på rad. Sveits' langrennssprintere er også i god utvikling, sammen med USA.

Tendensen de siste sesongene er at flere av sprintløypene har blitt lengre og tøffere, og at utøverne selv har vært med på å skru opp tempoet fra start og gjort belastningen enda hardere enn før. «Lureløpene» er skiftet ut med skyhøyt tempo fra start, noe blant annet Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov har tatt til et nytt nivå.

Den eneste «spesialisten» som var blant de seks store i sprintlangrenn foregående sesong, var franskmannen Lukas Chavanat. De øvrige på topp 6-lista i sprintverdenscupen sammenlagt er Johannes Høsflot Klæbo, Federico Pellegrino, Emil Iversen, Ristomatti Hakola og Aleksandr Bolsjunov, som alle hevder seg bra i distanserenn og er gode allroundere.

Allrounderne tar over sprintlaget

SYMBIOSE: Langrenns-Norge håper at Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo på samme landslag og treningsgruppe kan bli en symbiose. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SYMBIOSE: Langrenns-Norge håper at Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo på samme landslag og treningsgruppe kan bli en symbiose. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Alle disse fem var topp seks i sprintverdenscupen og dessuten topp åtte på OL-sprinten i Pyeongchang. De to siste som tok seg til finalen der var Pål Golberg, som tidligere har vunnet 15 kilometer i verdenscupen og er en solid allrounder, samt Oskar Svensson, som også har levert flere topplasseringer på distanserenn i verdenscupen.

Av de norske har i tillegg Finn-Hågen Krogh tidligere vunnet sprintverdenscupen sammenlagt og en rekke enkelttriumfer, mens Petter Northug er den i langrennshistorien med flest VM-medaljer i sprint gjennom tidene, blant annet individuelt VM-gull i Falun.

Nå kan de fire allrounderne Johannes Høsflot Klæbo, Petter Northug, Finn-Hågen Krogh og Emil Iversen utgjøre stammen i et sprintlandslag på bekostning av andre spesialsprintere.

Som Dagbladet skrev tirsdag har Northug gitt et muntlig ja til å bli en del av Arild Monsens mannskap. Klæbos suksess på sprintlandslaget gjør trolig at han fortsetter her, selv om han i fjor ønsket seg til allroundlaget.

Krogh hadde nok en gang dårlige erfaringer resultatmessig som en del av allroundgutta og vil tilbake til sprintlaget. Iversen er åpen for å være på begge lag, forteller han til Dagbladet.

Sprinttalent vrakes

VRAKES: Håvard Solås Taugbøl flyttes ned fra sprint- til rekruttlandslaget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VRAKES: Håvard Solås Taugbøl flyttes ned fra sprint- til rekruttlandslaget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ut går garantert sprinttalentet Håvard Solås Taugbøl. Det bekrefter Norges Skiforbund ved flytte ham ned til rekruttlandslaget.

24-åringen har vært i fire sprintfinaler i karrieren med en 4. plass som best. Tendensen er imidlertid klar: I de tre siste finalene han endt sist i finaleheatet, altså på 6. plass. Farten er god nok, men utholdenheten gjør at det ofte blir for tungt i finalene.

Det samme var tendensen for Sondre Turvoll Fossli denne sesongen. 24-åringen var i to sprintfinaler i verdenscupen før jul, men endte sist i begge og ble nr. 6. Fossli har imidlertid tidligere vist seg sterk nok til å vinne. I Kuusamo-sprinten i 2015 gikk han helt til topps. De siste sesongene har ryggplager satt ham tilbake. Alt tyder på at lovende Fossli får fornyet tillit på landslaget, selv om han til Dagbladet sa i januar at han føler landslagsledelsen har mistet troa på ham.

Eirik Brandsdal var den tredje av de såkalte «spesialsprinterne» på landslaget forrige sesong, altså som utelukkende hevder seg i verdenstoppen på den korteste distansen. Bortsett fra i Drammen, hvor Brandsdal vant i fjor og ble nr. 2 denne sesongen, har det siste lille manglet for sprintveteranen de to siste årene. 31-åringen har sju verdenscupseire i karrieren, men det nye hardkjøret i sprintlangrenn har gitt ham nye utfordringer.

I likhet med Brandsdal er Pål Golberg best i klassisk. Skøytesprinten i VM i Seefeld går i fristil. Et alternativ for Golberg, som med sine allroundegenskaper har vist at han har god nok utholdenhet også i sprintfinaler, er å satse mest mot 15 kilometer klassisk i VM i Seefeld, ettersom sprinten der går i fristil.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Vil utvide sprintlaget

Sindre Bjørnestad Skar hadde foregående sesong tilbakegang i sprint, men framgang i distanselangrenn. Neste sesong er imidlertid VM-sprinten i fristil, Skars favoritteknikk, noe som trolig vil være hans hovedmål etter et mer allroundrettet fokus i år.

Selv om talentet Håvard Solås Taugbøl går ut av sprintlandslaget kommende sesong, vil trolig laget utvides. Krogh vender trolig tilbake, mens Northug blir en del av sprintgruppa for aller første gang. Iversen, som til Dagbladet sier at han er åpen for både allround- og sprintlaget, kan havne begge steder.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen forteller til Dagbladet at en utvidelse av sprintlandslaget virker logisk og at det trolig vil bli et enda tettere samarbeid mellom allround- og sprintlandslaget nå som sistnevnte gruppe sannsynligvis vil bestå av enda flere allroundertyper.

- Det handler om å lage to homogene treningsgrupper hvor vi tar vare på alle og setter sammen de lagene som kan gjøre hverandre bedre. Samtidig diskuterer vi et tettere samarbeid mellom sprint og allround, sier Arild Monsen til Dagbladet.

- Det går mot en videreføring av samarbeidet, pluss litt til. Det blir kanskje flere fellessamlinger for å skape en synergi mellom lagene. Men det er også en grense for det med 14-15 løpere. Det må være plass til alle, og det er det eksempelvis neppe i et styrkerom. Det blir en balansegang.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer

Emil Iversen lokkes

Nå er spørsmålet om Emil Iversen gjør som kompisene Northug, Klæbo og Krogh og blir en del av sprintlandslaget. Kvartetten har mange av de samme kvalitetene og trener på en litt annen måte enn Martin Johnsrud Sundby og co.

- Hvis både Petter, Finn og Johannes havner på sprintlandslaget, ønsker da også du deg dit?

- Wow, det hørtes ut som et rått lag, både med og uten meg, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Tenker du at det laget passer deg bedre?

- Jeg har trivdes veldig bra på allround, jeg. Jeg behersker og kan passe inn på begge lag. Johannes og Finn har i hvert fall vist at det går an å være allrounder også om man er på sprintlandslaget, sier Meråker-gutten.

Den ovennevnte kvartetten behersker både sprint- og distanserenn på en mesterlig måte, og både Klæbo og Krogh har vist at de kan være gode allroundere selv om de er en del av sprintlaget.

Spesialsprinterne sliter derimot mer med å hevde seg der de skal være best. Blant annet har Klæbo selv vært med på å skru tempoet opp så høyt i heatene at utholdenhet har blitt enda viktigere i sprintlangrenn enn før.

Varsler evaluering

Federico Pellegrino, Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov er andre som bidrar til skyhøyt tempo i sprintene. Alle disse behersker også distanselangrenn bra.

Den nye tendensen skal nå Monsen og co. evaluere sammen med Olympiatoppen.

- Det har vært en tilbakegang for sprintlaget. Resultatene var bedre for noen år siden. Hva gjør vi annerledes nå? Vi skal analysere og evaluere hvorfor utviklingen har blitt slik, forteller Monsen til Dagbladet.

- Man må trolig ha bedre utholdenhet enn før for å hamle opp med Pellegrino, Bolsjunov og de beste. Vi ser også at allroundere som Johannes, Petter, Finn og Emil har gjort det veldig bra i sprint, selv om de har vært stemplet som distanseløpere.

Monsen mener italienske Pellegrinos utvikling i distanse- og sprintrenn er interessant.

- Utviklingen til Pellegrino er ganske beskrivende. Om du ser på hans FIS-punkt i distanserenn har de bare blitt bedre og bedre. I samme periode han blitt stadig mer stabil i sprintrenn og jevnt i toppen. En bedre grunnmur og utholdenhet blir stadig viktigere i sprint, mener landslagstreneren

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!