KJENTE TRAKTER: Talentspeiderne Stig Thorbjørnsen (t.h) og John Vik er speidere for henholdsvis Rosenborg og Molde. De er ute og reiser nesten hele året, men møtes av og til for en kaffe på Oslo Sentralstasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KJENTE TRAKTER: Talentspeiderne Stig Thorbjørnsen (t.h) og John Vik er speidere for henholdsvis Rosenborg og Molde. De er ute og reiser nesten hele året, men møtes av og til for en kaffe på Oslo Sentralstasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Alltid beredt!

Den ene har fått malaria og opplevd borgerkrig på nært hold. Den andre har satt familieliv på vent. Møt Norges to eneste fulltidsansatte speidere.

Et raskt «takk for sist» går fort over i prat om fotball når Stig Torbjørnsen og John Vik møtes på Oslo Sentralstasjon. De er speidere for henholdsvis Rosenborg og Molde, og er Norges to eneste fulltidsansatte av sitt slag. Men hva består egentlig jobben som speider av?

- Det kommer først og fremst an på hva klubben er ute etter. Den ene dagen kan jeg lete etter en venstreback i Senegal, en annen dag kan jeg jobbe med en oversikt over spisser i Costa Rica, sier Vik.

Ikke for alle Likevel er det ikke bare å finne gode, men billige fotballspillere jobben går ut på, skal vi tro Torbjørnsen.

- Det viktigste vi gjør er faktisk å si nei til spillere. Vi får masse tips og tilbud fra agenter. Da er det viktig å luke ut det som er verdt å bry seg om. Hadde for eksempel Lillestrøm hatt en speider til kvalitetskontroll, er det ikke sikkert de hadde hatt så stort gjennomtrekk i spillerstallen som de har hatt det siste året, mener han.

Arbeidet som Rosenborgs speider har ført Torbjørnsen verden rundt. De fleste delene av Europa og Sør-Amerika er besøkt. Også Afrika er han hyppig innom - totalt har han vært der 64 ganger. Selv om det blir mye reising og mange opplevelser, ønsker ikke Rosenborg-speideren å glorifisere yrket sitt.

- Jeg har opplevd borgerkrig på nært hold, og jeg har blitt smittet av malaria. Jeg må være innstilt på å få en telefon nå og være klar til å reise til Afrika i morgen. Det sier seg selv at det ikke passer for alle, forteller Torbjørnsen.

Også Vik har merket at jobben er spesiell - både på godt og vondt.

- Det er få som pakker en tredagerskoffert like effektivt som meg, sier Vik og ler, før han blir mer alvorlig.

Investering - Samtidig må jeg erkjenne at jeg ikke er noen familiemann per dags dato. Det hadde ikke vært lett å kombinere jobb og familie i dette yrket. Jeg jobber så og si hver helg, pluss mye i midtuka - fri tar jeg når det passer, sier han.

Begge to anslår at de har opp mot 200 reisedøgn i året - i utlandet. Reising i Norge teller liksom ikke. Når de er ute i verden og leter etter spillere som kan forsterke laget sitt, møter de få andre nordmenn. I Nederland, Italia, Frankrike og Spania har hver eneste klubb 3-6 fast ansatte speidere, forteller Torbjørnsen. I Norge er det altså bare han og Vik. Det synes Torbjørnsen er merkelig.

- Norske klubber ser på speidere som en utgiftspost. Det er for meg uforståelig. Lønns- og reiseutgiftene for en speider kan spares inn på én enkelt spiller, hevder Rosenborg-speideren, og trekker frem Fredrik Stoor som et konkret eksempel.

Stoor ble hentet til Rosenborg for drøyt 3 millioner kroner, og solgt til Fulham for 22 millioner kroner.

- Da har speideren sørget for en fortjeneste, ikke en utgift, påpeker han.

- I stedet velger klubbene å bruke én, to, tre millioner like før overgangsvinduet stenger - på en spiller de ikke er sikker på om er god nok. Disse pengene kunne heller vært investert i en speiderstilling gjennom hele året, konstaterer Torbjørnsen, og får støtte fra Vik.

- Det finnes ingen tradisjon for speiding i Norge, supplerer Molde-speideren.

Ser sjelden eget lag Mange fotballentusiaster kjenner kanskje til speiding på fotballspillere gjennom dataspillet Football Manager, som blant annet Ole Gunnar Solskjær er en uttalt tilhenger av. I Football Manager tar man kontroll over alle aspektene ved å drive en fotballklubb, og på grunn av en enorm database, er speiding på talenter noe av det spillerne bruker mye tid på. Helt som i PC-spillet er det ikke i virkeligheten, men noe er likt.

- Vi har en intern database i klubben hvor vi holder oversikt over alle spillerne jeg har speidet på. I tillegg har jeg et slags system jeg bruker, men jeg røper det ikke. Det er mange bokser å krysse av, for å si det sånn, sier Vik hemmelighetsfullt.

Vik ser faktisk nesten alle Molde-kamper i opptak fordi han er opptatt med å se andre kamper når laget hans spiller. Med en jobb som i stor grad dreier seg om å se fotballkamper, blir det ikke så mye tid til storkamper på TV heller.

- Jeg ser ikke mye Premier League og Champions League. Det å se fotballkamper er jo jobben min, så det er vanskelig å å kose seg med en kamp etter jobb. Dessuten er jeg Stoke-fan, og det er ikke så lett å sette pris på den typen fotball uansett, ler Vik.

Naturlige ferdigheter Selv om den offisielle tittelen til Stig Torbjørnsen er «talentspeider», er det ikke alltid det er så mye talent å spore der han møter opp. Derfor er det viktig å skaffe seg referanser, og å være kritisk når man blir invitert til å se spillere man aldri har hørt om, mener han. Men det er ikke alltid det går som det skal.

- Vi ser utrolig mange dårlige fotballkamper. Man føler det er litt bortkasta når man kommer til et fjernt østblokkland for å se to halvgode lag spille, også er ikke vedkommende du skal speide noe særlig til talent.

Noen bomturer til tross, det er de virkelig store talentene som gjør det verdt å reise rundt på denne måten.

- Jeg så Jack Wilshere da han var 13 år gammel. Han er et av de aller største talentene jeg noen sinne har sett, sier Vik, før han beskriver hva han er på utkikk etter når han er på jobb.

VENTER MED FAMILIE: John Vik har satt familieliv på vent på grunn av mye reising i jobben som talentspeider for Molde. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VENTER MED FAMILIE: John Vik har satt familieliv på vent på grunn av mye reising i jobben som talentspeider for Molde. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg ser etter naturlige ferdigheter hos spillere. Det er gjerne de små spillerne som har det, for de har vært nødt til å kompensere for størrelsen. Det er bare å se på spillere som Xavi, Iniesta, Agüero og Scholes.

Ønsker flere kolleger Til tross for at Torbjørnsen og Vik jobber for henholdsvis Rosenborg og Molde, og sånn sett er konkurrenter, ser de først og fremst på hverandre som kollegaer.

- Vi er ønsker hverandre godt. Vi blir glade på hverandres vegne hvis den andre har oppdaget et stortalent som klubben hans får tak i billig. Det handler om yrkesstolthet. Og det er plass til mange flere her i Norge, påpeker Torbjørnsen.

BORGERKRIG OG MALARIA: Stig Torbjørnsen har sett skyggesidene av Afrika på noen av sine mange oppdrag i kontinentet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BORGERKRIG OG MALARIA: Stig Torbjørnsen har sett skyggesidene av Afrika på noen av sine mange oppdrag i kontinentet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer