- Alltid kjekt når dine egne fans buer på deg

Ironisk Rooney til angrep på engelske supportere etter pinlig forestilling mot Algerie.

SKJELTE UT SUPPORTERNE: Wayne Rooney tok et ironisk oppgjør med egne supportere for åpent kamera.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / HOANG DINH NAM
SKJELTE UT SUPPORTERNE: Wayne Rooney tok et ironisk oppgjør med egne supportere for åpent kamera.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / HOANG DINH NAMVis mer

|||CAPE TOWN/OSLO (Dagbladet): England - Algerie 0-0.

Lørdag morgen den 5. desember 2009 våknet engelske avislesere til forsiden «EASY» på landets største tabloid The Sun. E for ENgland, A for Algerie, S for Slovenia og Y for Yanks.

Murdoch-blekka var på ingen måte aleine i britiske medier om å innkassere avansement til åttedelsfinalen på forhånd da Fifa hadde gjennomført trekningen VM-gruppene i Sør-Afrika.

«Lett» er ikke akkurat det første ordet som melder seg når man sitter med fasiten to kamper ut i det samme gruppespillet - snarere det siste.

- Ikke til å kjenne igjen
Selv om England fortsatt har VM-skjebnen i egne hender foran den avsluttende kampen mot Slovenia, har de fått det vanskelig. Svært vanskelig.

ALT ANNET ENN ENKELT: På tross av at gruppespillet var forventet å bli en ren formalitet på veien til åttedelsfinale, har de to første kampene vist at det blir alt annet enn enkelt for Wayne Rooney og England.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
ALT ANNET ENN ENKELT: På tross av at gruppespillet var forventet å bli en ren formalitet på veien til åttedelsfinale, har de to første kampene vist at det blir alt annet enn enkelt for Wayne Rooney og England.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

Det er først og fremst deres egen skyld.

- Vi har fortsatt én kamp igjen og vi håper det blir en hyggeligere opplevelse. Jeg vet ikke om vi bukket under for presset eller om vi rett og slett ikke hadde dagen. Vi mistet for mange baller, og laget var ikke til å kjenne igjen fra hva jeg har sett av dem før, var landslagssjef Fabio Capellos diffuse forsøk på å forklare på hvor det gikk galt.

Heller ikke kaptein Steven Gerrard hadde noen gode svar på hvorfor England framsto som direkte stakkarslige i 90 minutter.

- Vi er ikke fornøyde med dette, og må forbedre oss. Vi klarte ikke å bryte igjennom på den siste tredelen av banen. Dette er ikke noen unnskyldning. Som spillere på dette nivået er vi nødt til å takle presset. Vi var ikke gode nok, og jeg vet ikke hvorfor, sa Gerrard.

Dobbeltgjengere
Åpningskampen mot USA kunne kanskje unnskyldes som en engangsforeteelse, men det påfølgende møtet med nederlagsdømte Algerie, viste at poengdelingen mot amerikanerene i Rustenburg neppe var noen tilfeldighet.

IKKE AKKURAT SANNSPÅDD: Alle forventet lett spill for England i gruppespillet, men så langt har har det vært alt annet enn enkelt.Faksimile: The Sun (5. desember 2009)
IKKE AKKURAT SANNSPÅDD: Alle forventet lett spill for England i gruppespillet, men så langt har har det vært alt annet enn enkelt.Faksimile: The Sun (5. desember 2009) Vis mer

Stjernespillere som Wayne Rooney, Frank Lampard og Steven Gerrard er bærebjelker i sine respektive klubblag. Mot Algerie så de samme spillerne ut som dobbeltgjengere som hadde vunnet en eller annen imitatorkonkurranse, som kvalifiserte til en plass på flyet til Sør-Afrika.

Og særlig Rooney, som bærer en hel nasjons forventninger på sine 24 år gamle skuldre, klarte knapt å få en eneste ball under kontroll, og langt mindre komme til farlige sjanser.

Faktisk skapte engelskmennene bare én kvalifisert målsjanse i løpet av kampen. Den kom etter 33 minutter da Frank Lampard relativt uforstyrret fikk avslutte i ønskeposisjon fra 10-11 meter. Algerie-keeper Raïs M'Bohli, som hadde 23 landslagsminutter bak seg før han ble kastet inn for skadde Fawzi Chaouchi, avverget imidlertid uten for store anstrengelser.

Ellers ble Fabio Capellos menn stort sett avspist med halvhjertede, håpløse og ufarlige forsøk på distanseskudd fra 25 meter pluss. Presisjonen og initiativene lengre fram på banen var regelrett ikke gode nok til å skape særlig ubalanse i Algeries forsvar.

ÉN SJANSE: Frank Lampards avslutning etter 33 minutter var Englands eneste store målsjanse mot Algerie.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
ÉN SJANSE: Frank Lampards avslutning etter 33 minutter var Englands eneste store målsjanse mot Algerie.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

Nordafrikanerne var faktisk helt på høyde med sine navngjetne motstandere, og måtte ikke slite seg ut for å sikre poeng på Green Point Stadium i Cape Town. Det understrekes av skuffelsen hos Algerie-forsvarer Anther Yahia.

- Vi spilte en god kamp og hadde noen muligheter der framme. Det er synd at vi ikke klarte å vinne kampen, men ett poeng mot en slik sterk motstander er likevel ok, sa Yahia.

Synlig forbannet
Kraftig skuffede og irriterte engelske supportere lot mishagsytringene hagle mot egne spillere ved kampslutt. Massive forhåndsforventninger har raskt blitt erstattet med frykten for at «Three Lions» ryker rett hjem ved første og verste anledning.

Slår man ikke Slovenia, må man konkludere med at det blir minst «48 years of hurt», men det er nok en tanke de fleste allerede har forsonet seg med. Det lot minst 40 000 engelske supportere på tribunen spillerne få høre i form av kraftig pipekonser. Det fikk en irritert Wayne Rooney til å framføre en kort og sarkastisk tirade til tv-kameraet på vei inn i garderoben:

 - Det er alltid kjekt å høre dine egne supportere bue på deg! Det er hva jeg kaller lojale supportere! utbrøt Rooney for åpent kamera med dårlig skjult ironi.

UTEN SVAR: Verken Steven Gerrard eller Fabio Capello klarte å gi noen gode svar på hvorfor England framsto som hjelpesløse mot Algerie.Foto: SCANPIX/EPA/NIC BOTHMA
UTEN SVAR: Verken Steven Gerrard eller Fabio Capello klarte å gi noen gode svar på hvorfor England framsto som hjelpesløse mot Algerie.Foto: SCANPIX/EPA/NIC BOTHMA Vis mer

Stjernespissen, som nå har gått sju kamper uten å score for England, hadde tatt av seg ironihatten da han snakket med sørafrikansk tv etter å ha kommet inn i spillertunnelen, men gjentok samme budskap.

- Fansen bør ikke pipe, sa Rooney.

Fabio Capello var litt mer diplomatisk på pressekonferansen i Cape Town:

- Jeg respekterer fansen. De reiser med oss og må få lov til å mene hva de vil. Men jeg hørte ikke buingen fordi det var så mye vuvuzela-lyd, sier Capello med et smil.