Alltid noe godt fra Lerkendal

Skjelbred og Braaten var like gode som Reals utvalgte, mener Esten O. Sæther.

LERKENDAL (Dagbladet): Selv på kvelden da Rosenborg ble utslått av Champions League, går det an å skjønne hvorfor dette er Norges mest populære fotballag.

Og det er enda lettere å se at RBK er på vei inn i en ny strålende periode.

For nå har RBK et par av landets desidert mest spennende spillere.

Igjen fikk stortalentet Per Ciljan Skjelbred følge av Daniel Braaten. De to var like gode som Reals nøye utplukkete spillervalg på detaljene som skiller mellom korte glimt og lysende karrierer på sportens stjernehimmel.

Da er det endelig vits i å snakke om nye Norge.

SIST GANG Rosenborg spilte ut Real Madrid på Lerkendal var det åtte kuldegrader og vinteridrett.

Drosja vi brukte på vei opp til stadion denne gangen var også klar for tidlig vinter med firehjulstrekk og piggdekk, men temperaturmåleren krabbet opp til 17,0 før vi nådde banen.

Det var 25 grader varmere enn dengang Real ble slått 2- 0 i 1997, og slike temperaturskiller blir det helt andre fotballforhold av.

De nye norske stjernene trenger ikke isfrosne baner og snødekke for å henge med i sportens lekreste detaljer.

Det er der de trives best.

Per Ciljan Skjelbred ga Real-spillerne størst problemer på de aller minste områdene. Han har ballfølelse og fart i beina til å klare det, akkurat som Daniel Braaten med sin overlegne fysikk utfordrer mest i de tetteste duellene.

DETTE VAR Daniel Braatens best gjennomførte kamp i Rosenborg-trøya. Nå ser det ut som om han likevel kan hente ut det ekstreme potensialet sitt etter et år med stagnasjon.

Mye skyldes at han fysisk er med igjen etter vinterens langvarige skadeproblemer, men det er framgang også i valgene. Daniel holder på å bli en smartere spiller, og da må selv de beste motstanderne slite for å henge på.

Forhåpentligvis også noen tsjekkere i VM-kvalik om halvannen uke.

LIKEVEL tapte RBK nettopp på detaljene.

Førsteomgangen med 8- 0 i cornere og 0- 2 i mål forteller om den avgjørende nivåforskjellen mellom RBK og Real Madrid. I lange perioder spilte hjemmelaget opp mot årsbeste, men fram til Europa-beste er det et stykke lenger.

For eksempel bedre presisjon på dødballene.

På den siste treningsøkta hadde Real-trener Vanderlei Luxemburgo kjørt en halvtime bare med jobbing på corner imot. Resultatet så kompakt og bra ut, men ble egentlig ikke skikkelig utfordret. Til det var de totalt 14 RBK-cornerne både høyere og lengre enn planlagt.

SLIK VAR lenge RBK farligst på overgangene.

Lerkendal-publikummet kan bare vende seg til det mot de grommeste motstanderne. Ny-trener Per-Mathias Høgmo er en mester på overgangsspill fra middels lav 4-5-1, og han kommer til å få et flott mannskap å utvikle stilen videre med.

Foruten Braaten og Skjelbred, har både Jan Gunnar Solli og Øyvind Storflor tempo til å henge med langt internasjonalt. Det er denne nye RBK-generasjonen som tar med klubben inn i en ny storhetsperiode.

FOR MED noen gode kjøp kommer også RBK til å beherske det å styre spillet mot bedre motstandere. Trykket etter pause var forbilledlig i innsats og kraft, men uttellingen stoppet på kvaliteten helt på topp.

Veien til ny framgang går sannsynligvis også gjennom en ny, jevnt scorende spiss. Thorstein Helstad har hatt en bra sesong og Frode Johnsen er endelig i ok form, men en klubb av RBKs kaliber kommer til å investere i et alternativ.

JOHN CAREW og Lyons oppvisning mot Olympiakos i Aten gjør at det blir mye å spille for. Neste Champions League-kamp er hjemme mot grekerne, og der bør tredjeplassen i gruppa og UEFA-spill sikres.

Det kan bli en god og lang cup for trønderne med mulighet for å forme et nytt storlag.

Stort bedre kan heller ikke inngangen til 2007-sesongen bli for norsk klubbfotball. Noen dager etter at hegemoniet flyttet sørover til Oslo, har RBK spilt seg i posisjon for å slå tilbake.

Da er det bare å stille seg i kø for sesongkortene.