FRIIDRETTENS ÅRLIGE DOPFEST:  Da friidrettens Hall of Fame skulle utvides i fjor høst, fant IAAF like gjerne fram to representanter for det østtyske dopregimet.. Her er sprinteren Marita Koch (nummer tre fra venstre bakerst) og lengdehopperen Heike Drechsler (nummer to fra venstre foran) i sportens beste selskap. FOTO:.  AFP / Valery Hache.
FRIIDRETTENS ÅRLIGE DOPFEST: Da friidrettens Hall of Fame skulle utvides i fjor høst, fant IAAF like gjerne fram to representanter for det østtyske dopregimet.. Her er sprinteren Marita Koch (nummer tre fra venstre bakerst) og lengdehopperen Heike Drechsler (nummer to fra venstre foran) i sportens beste selskap. FOTO:. AFP / Valery Hache.Vis mer

Alltid plass til en doper til

Dette festbildet gjør Grete Waitz sin hedersplass til en "Hall of Shame".

FOR tre år siden syntes den hardt prøvete internasjonale friidretten at det var på tide å gjøre litt ekstra stas på de gamle heltene sine. Derfor etablerte IAAF en egen "Hall of Fame" med æresplass til de aller beste.

Vår egen løperdronning Grete Waitz er selvsagt der sammen med 47 andre av friidrettens fremste kvinner og menn gjennom historien.

Inkludert en rekke avslørte dopere.

Akkurat det er friidrettens svøpe.

HISTORISK sett er det helt korrekt. Som pioner på lange løp fra midt på 1970-tallet konkurrerte Grete med nok av jenter fra systematiske dopingmiljøer. Hun snakket nødig om det. Visste at det bare ville ødelegge hennes egen konsentrasjon.

TIDENS NASJONALE GUD:  Marita Koch på plass på østtysk ungdomsfesival i Berlin 1984 som superatlet. Historien bak tidene hennes er ikke til å tro, men IAAF tar villig sjansen. FOTO:AP/Edwin Reichert.
TIDENS NASJONALE GUD: Marita Koch på plass på østtysk ungdomsfesival i Berlin 1984 som superatlet. Historien bak tidene hennes er ikke til å tro, men IAAF tar villig sjansen. FOTO:AP/Edwin Reichert. Vis mer

Men fra en historisk sannferdig framstilling av friidrett på godt og vondt til å sette sammen en "Hall of Fame" med juksere som om ikke noe galt har skjedd, er et drøyt skritt.

Og et tegn på at sportens ledere ikke forstår hvordan de skal stoppe den vedvarende dopsvindelen.

DE siste dagers lekkasjer av hundrevis av mistenkelige blodprøver fra IAAF sin egen kontrollsentral, forteller mest av alt om en sport som på tross av en omfattende vitenskapelig innsats mot doping likevel ikke har vært i stand til å ta et troverdig oppgjør med seg selv.

Det er derfor det vakre minnebildet av Grete Waitz er plassert ved siden av sportsbilder som bare hører hjemme i en "Hall of Shame".

På IAAF sin webside er det mange av dem, og tro ikke at det er noen tilfeldighet:

FELLES SYMBOL:  Heike Drechsler var populær også etter den tyske samlingen. Her fra VM-gullet for Tyskland i lengde 1993.Men så kom avsløringene av sannheten bak det østtyske sportsmirakelet. OTO:AP/Arne Dedert.
FELLES SYMBOL: Heike Drechsler var populær også etter den tyske samlingen. Her fra VM-gullet for Tyskland i lengde 1993.Men så kom avsløringene av sannheten bak det østtyske sportsmirakelet. OTO:AP/Arne Dedert. Vis mer

•• Hver eneste utøver som blir plukket ut til dette æresgalleriet, blir etter statuttene godkjent av styret i IAAF.

Det er altså slik den internasjonale friidretten ønsker å framstå.

det viset omfatter friidrettens "Hall of Fame" alle de epokene og navn en anstendig sport ville tatt et oppgjør med. Her får Heidi Drechsler og Marita Koch representere østtysk statsdop fra de mørke 80-åra, Wang Junxia er behendig hentet inn fra perioden tidlig på 1990-tallet da kinesiske løperjenter helst forklarte sine sensasjonelle tider med bruken av skilpaddeblod, mens ekteparet Nataliya Lisovskaya og Yuriy Sedykh smiler fra æresveggen for all framtid med verdensrekorder som visst ikke er til å slå.

Hvorfor kan du lure på. Det er neppe fordi de noe monotone aktivitetene kulestøt og sleggekast er gått av moten siden Nataliya støtte 22.63 en julikveld i 1987 og Yuriy kastet 86.74 meter i august året før. Heller fordi  friidretten motvillig måtte omstille seg til en idrettsverden der steroider i hvert fall ikke leveres  i godteposer fra absolutt alle legene, lederne og trenerne.

DET er sikkert andre av de 48 som skulle vært plukket bort fra æreshallen på grunn av svindel. Det mest opprørende er imidlertid hvordan de internasjonale friidrettslederne helt opp til i dag har ødelagt for sin egen sport.

VERDT HVER HEDER:  Grete Waitz er ikke bare helt riktig på plass blant friidrettens største i IAAFs hovedkvarter i Monaco. Her mottar hun beviset på plass i USAs "National Long Distance Running Hall of Fame". FOTO:AP/Nancy L. Ford.
VERDT HVER HEDER: Grete Waitz er ikke bare helt riktig på plass blant friidrettens største i IAAFs hovedkvarter i Monaco. Her mottar hun beviset på plass i USAs "National Long Distance Running Hall of Fame". FOTO:AP/Nancy L. Ford. Vis mer

Seinest i fjor ble det en idrettspolitisk storm i Tyskland fordi IAAF utnevnte DDR-paret Drechsler og Koch til "Hall of Fame". Da hadde tyskerne gjennomført et langvarig rettsoppgjør med nettopp det østtyske regimets misbruk av barn for å utvikle superatleter som disse jentene, og dømt to av de ansvarlige for ugjerningene:

- Utnevnelsen er et slag i ansiktet , sa Ines Geipel i den nasjonale støtteforeningen "Hjelp til dopingofre". Hun er selv en av de østtyske utøverne som har fått ødelagt kroppen sin etter å ha satt verdensrekord til ære for kommunistregimet.

Så hadde da heller ikke IAAF spurt det tyske friidrettsforbundet om hva de syntes om utnevnelsen. I friidrett er heder til dopere en sak for de internasjonale lederne; en gruppe preget av en ganske annerledes dopkultur.

DET er derfor det blir så vanskelig for neste president å reformere sporten. Dop blir godtatt i mange land. Der kineserne har tatt sitt oppgjør med eventyret om skilpaddeblod og nå sjelden stiller med dopete utøvere, er det fortsatt nok av russere, kenyanere, jamaicanere og marokkanere i soning.

Disse kommer alle fra etablerte friidrettsnasjoner. Da er det foruroligende at land som strever for å komme opp på samme nivå, åpner for snarveier. Det har gjort Tyrkia til en versting, og holder India på andreplass etter Russland på den skammelige lista over hvilket land som er tatt for flest svindlere.

EN IKONISK SKO:  Jesse Owens er selvsagt på plass i "Hall of Fame", men for å se skoen han løp med i Berlin-OL 1936 må du til Brooklyn Museum i New York. Det er kanskje like greit når friidretten ikke klarer å ta vare på sin egen historie. FOTO: REUTERS/Brendan McDermid.
EN IKONISK SKO: Jesse Owens er selvsagt på plass i "Hall of Fame", men for å se skoen han løp med i Berlin-OL 1936 må du til Brooklyn Museum i New York. Det er kanskje like greit når friidretten ikke klarer å ta vare på sin egen historie. FOTO: REUTERS/Brendan McDermid. Vis mer

Dessverre er det ennå plass til flere av dem i friidrettens "Hall of Shame".