Alonso og Hamilton etterforskes

Dobbelseier i dag, men problemer for McLaren.

Konkurrentene er sjanseløse mot McLaren-duoen Fernando Alonso (26) og Lewis Hamilton (22). Italienske myndigheter kan bli den største trusselen mot at VM-tittelen havner i skandalelaget.

Regjerende formel 1-verdensmester Alonso ledet fra start til mål og tok karrierens 19. seier på 101 starter i Italias Grand Prix søndag. Men seieren fikk en kraftig bismak da det ble kjent at italienske myndigheter formelt har satt McLaren-laget under gransking.

Seks toppsjefer i laget har fått beskjed om at de vil bli gått nærmere etter i sømmene, inkludert teamsjef Ron Dennis.

Spionasje

Årsaken er påstander om at en utro Ferrari-ansatt, Nigel Stepney, har lekket store mengder topphemmelige dokumenter til McLaren-teamet. Nesten 800 sider med Ferrari-dokumenter ble tidligere i år funnet hjemme hos McLarens sjefsdesigner Mike Coughlan. Dokumentene blir hevdet å stamme fra Stepney.

Modenas statsadvokat vil nå undersøke om laget har gjort seg skyldig i besittelse av industrihemmeligheter, sportslig bedrageri og sabotasje.

I verste fall kan utfallet bli at McLaren-teamet ekskluderes fra mesterskapet. Det vil i så fall bety at Alonso og Hamilton fratas sine til sammen sju seirer i årets sesong, og samtidig forsvinner håpet om VM-tittelen.

Styret i det internasjonale bilsportforbundet, FIA, skal møtes 13. september for å diskutere spionasjesaken.

VINNER: Fernando Alonso vant i Italia i dag, og korter med det inn Lewis Hamiltons forsprang i sammendraget til tre poeng. Foto: SCANPIX
VINNER: Fernando Alonso vant i Italia i dag, og korter med det inn Lewis Hamiltons forsprang i sammendraget til tre poeng. Foto: SCANPIX Vis mer

Suverene

VM-leder Lewis Hamilton (22) sørget for dobbeltseier til McLaren-teamet. Briten endte 6 sekunder bak sin spanske stallkamerat. Treer ble finnen Kimi Räikkönen, som ble kjørt av med nesten halvminuttet.

Alonso har tidligere i år vunnet i Australia, Monaco og Europa (Nürburgring).

- Seieren er veldig spesiell. Tidligere har jeg fått problemer på denne banen og mistet seieren, men endelig fikk jeg det til, sa Alonso.

Hamilton leder nå VM med bare tre poeng på stallkameraten. Kimi Räikkönen er treer, 18 poeng bak Hamilton.

- Jeg fikk en dårlig start på den støvete siden av banen, men fant igjen posisjonen min da Felipe (Massa) kom borti meg i første sjikane. Senere oppsto vibrasjoner i hjulene, så jeg gikk i depot tidligere enn planlagt. Derfra handlet alt om å sikre annenplassen, fortalte Hamilton.

Felipe Massa måtte bryte søndagens løp og er kjørt av i tittelkampen når fire runder gjenstår.

I fjor vant Michael Schumacher løpet på Ferraris hjemmebane, Monza.

Fire løp gjenstår av sesongen. Neste går i Belgia allerede kommende helg.

(NTB)