Alonso vant og leder VM

Michael Schumacher sliter.

Fernando Alonso tok en overlegen seier i Malaysias Grand Prix og er første spanier som leder VM i formel 1.

23-åringen fulgte opp lagkamerat Giancarlo Fisichellas seier i Australia for to år siden, og så langt i den nye sesongen er det Renault som har overtatt hegemoniet. Vanligvis dominerende Ferrari sliter, og verdensmester Michael Schumacher har bare to poeng etter to løp. Det er hans dårligste sesongstart noensinne.

- Vi viste igjen at vi er laget å slå i år, strålte Alonso etter 310 kilometer i tropeheten i Malaysia. Løpet ble en ekstra stor belastning for ham på grunn av en feil med vannflasken som gjorde det umulig for ham å drikke underveis.

- Dette er et av de beste løpene å vinne, den mest teknisk krevende banen og det beste løpet ved siden av Spa, sa han.

Det kunne blitt to Renault-førere på seierspallen for annen gang på rad, men 18 runder før slutt måtte Fisichella bryte mens han lå på 3. plass. Han kolliderte med Mark Webber som var på vei forbi ham.

Alonso sikret seg beste startposisjon og vant klart.

- Halvveis i løpet kunne vi gi ham beskjed om å lette på gassen og kjøre på sikkerhet, sa teamsjef Flavio Briatore.

Første gang

FØRSTE SPANJOL: Fernando Alonso var første spanjol i Malaysias Grand Prix. FOTO: SCANPIX/EPA
FØRSTE SPANJOL: Fernando Alonso var første spanjol i Malaysias Grand Prix. FOTO: SCANPIX/EPA Vis mer

Til sist seiret Alonso 24 sekunder foran italienske Jarno Trulli (Toyota, som kom på seierspallen for første gang) og 32 foran tyske Nick Heidfeld (Williams).

- Det er fantastisk å gi Toyota den første pallplasseringen. Bilen fungerte veldig bra selv om forholdene var vanskelige, sa Trulli som kjørte i sorg etter at en god venn av ham døde i en helikopterulykke lørdag.

Juan Pablo Montoya kjørte seg opp fra 11. beste startposisjon og ble nummer fire, mens David Coulthard med sin sjetteplass er beste britiske poengplukker i VM gjennom tidene. Han har 483 poeng, mens Nigel Mansell stoppet på 482.

For Michael Schumacher ble det en ny kalddusj i 37 varmegrader. Han hadde bare 13. beste startposisjon etter de omstridte nye kvalifiseringsreglene, og kjørte seg bare opp til 7. plass.

Nedtur

- Jeg føler verken skuffelse eller glede. Det er et resultat vi må ta til etterretning, sa Schumacher som håper at hans nye bil endelig skal være klar til neste løp i Bahrain rett over påske.

Heller ikke den andre Ferrari-føreren hadde noen god dag. Rubens Barrichello var tatt igjen med en runde av de beste bilene da han måtte bryte mot slutten av løpet.

Riktig ille gikk det for BAR-laget. Både Jenson Button og Anthony Davidson (som erstattet influensasyke Takuma Sato) fikk motorhavari på tredje runde og måtte bryte. De ble offer for den nye regelen om at samme motorer må brukes i to VM-løp på rad.

- Vi har tatt et stort steg tilbake på nesten alle områder siden i fjor, sa en sint Button etterpå.

(©NTB)

SKUFFET: Michael Schumacher ser ikke veldig fornøyd ut, der han ser på premieutdelingen.