Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpenes konge - for én dag

Thor Hushovd (31) ble hyllet i Barcelona - og vant den grønne trøya. Men det er hans ville flukt over alpefjell på Tourens kongeetappe som vil bli husket.

MESTERENS GEST: Thor Hushovd viser en jublende gest til fotografen idet han i ensom majestet klatret opp Col Saisies på 17. etappen av årets Tour de France. Hushovd vant begge de innlagte spurtene på etappen. Foto: Bas Czerwinski/AP/Scanpix
MESTERENS GEST: Thor Hushovd viser en jublende gest til fotografen idet han i ensom majestet klatret opp Col Saisies på 17. etappen av årets Tour de France. Hushovd vant begge de innlagte spurtene på etappen. Foto: Bas Czerwinski/AP/Scanpix Vis mer

|||
• Hvem mener du fortjener Folkets idrettspris 2009? Gi din stemme i skjemaet nederst i artikkelen!

(Dagbladet): - Jeg kan ikke huske at mannen i den grønne trøya har gjort noe lignende før, oppsummerte Hushovd-trener Atle Kvålsvoll etter monsterbruddet på 17. etappe.

For kampen om den grønne poengtrøya i den 96. utgaven av Tour de France hadde utviklet seg til en thriller.

En småskitten thriller.

Flekker på trøya
Den lille, munnstore spurtprinsen Mark Cavendish hadde fyrt opp «Oksen fra Grimstad.»

- Det er flekker på den grønne trøya, sa briten etter å ha blitt disket på 14. etappe etter å ha kjempet mot Hushovd i spurten.

Thor Hushovds «flekkfjerning» på selveste «kongeetappen» 22. juli opp mot mektige Le Grand-Bornand sjokkerte en hel sykkelverden.  Opp to førstekategorifjell var det ikke fjellgeitene - men mannen i grønt som kom først. Hushovds mål var selvfølgelig de to innlagte spurtene (og 12 poengene) som skulle sette Cavendish helt sjakk matt i poengsammendraget.

- Jeg tror aldri jeg har hatt det så moro på en sykkel før, sa Hushovd.

- Thor syklet fantastisk, det var helt utrolig. Han ydmyket meg og fortjener den grønne trøyen fullt ut nå, erkjente Cavendish etter etappen.

For Hushovd var sjanseløs i massespurtene mot den lille mannen fra Isle of Man som vant hele seks etapper i årets Tour. Men gjennom sesongen viste Hushovd at han hadde utviklet seg som rytter med en langt sterkere kjørestyrke enn tidligere.

Vant i Barcelona
Derfor kunne han også stå imot alle angrep opp blytunge Mont Juic til Olympiastadionen i Barcelona på den 6. etappen.

Hushovds sjuende individuelle Tour-triumf i karrieren.

Men ikke hans største øyeblikk.

Det ligger igjen på toppen av Col de Saisies.

PÅ VEI NED: Thor Hushovd ble kåret til den raskeste utforkjøreren av alle i Tour de France-feltet. Her er han på vei ned Cormet de Roseland-passet i sitt monsterbrudd på 17. etappe av Tour de France.    Foto: Scanpix/AP
PÅ VEI NED: Thor Hushovd ble kåret til den raskeste utforkjøreren av alle i Tour de France-feltet. Her er han på vei ned Cormet de Roseland-passet i sitt monsterbrudd på 17. etappe av Tour de France. Foto: Scanpix/AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media