Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpingutta gjør som skijentene. Østerrike raser: - De lurer fælt på hva vi driver med

Harmonien og samholdet gjør Norge best. I Østerrike er frustrasjonen stor: - Jeg er rasende, sier Kriechmayr.

VERDENS BESTE LAG: Norges herrelandslag i alpint har vært i en egen klasse denne sesongen. Foto: Pierre Teyssot / Splash News
VERDENS BESTE LAG: Norges herrelandslag i alpint har vært i en egen klasse denne sesongen. Foto: Pierre Teyssot / Splash News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aleksander Aamodt Kilde var 15 år gammel da han sto overfor det vanskelige valget: Skulle det daværende Stabæk-talentet satse på fotball eller alpint?

Sett i ettertid er det ingen tvil om at 23-åringen fra Bærum valgte rett. I går mottok han nemlig beviset på at han denne sesongen har vært verdens beste i Norges paradegren, super-G.

- Jeg var veldig glad i fotball, men jeg angrer ikke akkurat på det valget i dag, sier Kilde til Dagbladet og smiler.

Det gjør han ofte, spesielt i det siste. Denne sesongen har vært et eventyr for mannen som kan komme til å dominere fartsdisiplinene i et tosifret antall år framover.

Kilde er den sjette nordmannen som sikrer seg super-G-trofeet: Kjetil André Aamodt (1993), Jan Einar Thorsen (1994), Atle Skårdal (1996), Svindal (2006, 2009, 2012, 2013 og 2014) og Jansrud (2015) er de fem øvrige.

Alpingiganten i villrede Den norske dominansen i disiplinen er total. Sist gang en utlending vant super-G i OL var i 1998. Kjetil André Aamodt tok OL-gull i disiplinen i 2002 og 2006, mens Lund Svindal fulgte opp i 2010 og Kjetil Jansrud i 2014.

I år har Norge også dominert i utfor og i de tekniske disiplinene, hvor Henrik Kristoffersen har vært den store eneren. Totalen av dette frustrerer verdens største alpinnasjon: Østerrike.

- Østerrikerne lurer fælt på hva vi driver med. Det gjør sikkert alle andre utlendingene også, spesielt i super-G, som vi har dominert så lenge. Samtidig vet vi at de kan snu fort. Plutselig kan Østerrike være på toppen igjen. Men akkurat nå skjønner de ikke hva vi driver med, forteller Kilde.

- Så hva gjør dere egentlig?

- Det er ikke noe hokus pokus. Det er godt samhold og steinhard jobbing, forklarer Kilde.

Den norske modellen 23-åringen kommer med flere eksempler på det norske samholdet, om lagånden og måten de bygger opp hverandre. Det minner om relasjonene og suksesskriteriene som det norske kvinnelandslaget i langrenn er kjent for. De dominerer også fullstendig, slik som det norske alpinlandslaget.

Når Marit Bjørgen blir slått av Therese Johaug, gleder hun seg på lagvenninnens vegne, selv om hun er en stor vinnerskalle. Når Kjetil Jansrud blir slått av Aleksander Aamodt Kilde, gleder han seg på lagkompisens vegne, selv om han er en stor vinnerskalle.

VERDENS BEST LAG: Norges kvinnelandslag i langrenn har dominert fullstendig denne sesongen og har flere av de samme suksessfaktorene som herrelandslaget i alpint. Foto: EPA/MIKE STURK
VERDENS BEST LAG: Norges kvinnelandslag i langrenn har dominert fullstendig denne sesongen og har flere av de samme suksessfaktorene som herrelandslaget i alpint. Foto: EPA/MIKE STURK Vis mer

Det skaper god harmoni og en god utviklingsarena. Det skaper en kultur hvor de norske enerne hjelper hverandre til å bli enda bedre, i konkurranse mot andre miljøer hvor rivaliseringen er sterkere.

- Jeg vet ikke hvordan det er i andre nasjoner. Det skal jeg ikke uttale meg om, men jeg er veldig glad for at jeg er en del av det norske landslaget, sier Kilde.

- Selv om vi er hverandres største konkurrenter, er vi også veldig gode venner. Vi unner hverandre suksess og gleder oss på lagkompisenes vegne. Selv om jeg slo Kjetil, har han gledet seg på mine vegne. Han er en rå kompis og en klassefyr. Det er sånn det må være. Vi er et lite team og må stå sammen.

Kontraster Kilde er ikke i tvil om at den gode norske lagånden er en viktig suksessfaktor.

- Vi jobber steinhardt og har god harmoni. Ja, jeg tror det er en viktig suksessfaktor. Vi hjelper hverandre fremover, og harmonien er god. Det må den være. Man må trives for å prestere maksimalt, tydeliggjør det norske stjerneskuddet.

I Østerrike er imidlertid stemningen en annen etter den norske trippeltriumfen i super-G. Der er ikke harmonien den sammen. Vincent Kriechmayr kunne ha spolert den norske festen med et godt renn i går, men sviktet da det gjaldt som mest.

Dermed ble det norsk storeslem i super-G-cupen, til alpingigangtens store frustrasjon.

- Jeg er rasende, men først og fremst på meg selv. Jeg ville ta en sjanse, men tabbet meg ut. Det er kjipt at Norge tok trippelseier. De har vært altfor overlegne i år. Vi må skjerpe oss. Vi har ikke vært gode nok, sier Kriechmayr til Kleine Zeitung.

- Norge har vært klart best. Jeg vet ikke hvorfor de har blitt så gode, men de har en gyllen årgang nå. Vi må gjøre noe nytt og en bedre jobb for å ta dem igjen. Neste år må vi vise en bedre side av seg selv. Vi har et press på oss; vi må heve prestasjonene og få Norge ned fra tronen, tydeliggjør østerrikeren.

Norges advarsel til Østerrike Landslagstrener Lars Mæland tror østerrikerne kan få sitt å stri med også i årene som kommer.

- Aksel, Kjetil og Aleksander kan dominere fartsdisiplinene i mange år fremover, i tillegg til Henrik i de tekniske disiplinene. Ikke bare kan de dominere; de kommer til å dominere. De gjør det jo for så vidt allerede, sier Mæland til Dagbladet og ler.

- Kan Kilde overgå Svindal, Jansrud, Aamodt og Kjus?

VERDENSENER: Mens Norge har hatt tre nordmenn som har byttet på å vinne i fartsdisiplinene, har Henrik Kristoffersen vunnet det aller meste i slalåm. Foto: REUTERS/Antonio Bronic
VERDENSENER: Mens Norge har hatt tre nordmenn som har byttet på å vinne i fartsdisiplinene, har Henrik Kristoffersen vunnet det aller meste i slalåm. Foto: REUTERS/Antonio Bronic Vis mer

- Det er for tidlig å si. Dette er en marginalsport. Plutselig blir man satt ut av en skade en hel sesong. Der er ikke gitt at man klarer å komme tilbake like sterkt som Aksel og Kjetil har klart. Men Aleksander har et voldsomt potensial. Vi har et fantastisk bra lag. Østerrike skal få det tøft med å slå oss, forsikrer Mæland.

Hele Norges coronakart