Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Alpingutta trenger en sterk sjef

Alpinekspert Finn Aamodt roper varsku en uke før verdenscupen fortsetter i USA: Gutta trenger en sterk sjef. Og de må noen millimeter opp og fram på skiene for å ta opp kampen med Hermann Maier.

Det er flere saker pappa Aamodt ønsker å sette fingeren på. Slik at «The attacking Vikings» finner tilbake til der de var for fem år siden:

På toppen av seierspallen.

  • Her er Finn Aamodts råd til lederne i Skiforbundet:

Få bedret kommunikasjonen mellom trenere og utøvere. Riktigere treningsmetoder. Mer fleksibel organisering.

Avstanden fra Maier og ned til de norske alpingutta er større enn noen gang. Og Finn Aamodt er bekymret. Han mener organiseringen av det norske verdenscup-laget har mye av skylda.

- Feilen er at landslaget ikke har én sterk sjef. Laget savner en sterk skitrener som tar tak og sørger for klare kommunikasjonslinjer. Altfor ofte ender løperne opp med å kommunisere med seg selv, og da er det lett å havne i et blindspor, sier Aamodt til Dagbladet.

Han vil ha inn større spisskompetanse i støtteapparatet. Ellers frykter han at neste OL vil likne Calgary-lekene for ti år siden. Da var Norge en ubetydelig alpinnasjon.

- Hvis vi ser på hvor mange verdenscup-poeng de norske alpingutta har tatt de siste sesongene, er vi - som lag - snart tilbake der vi var for ti år siden, mener Aamodt.

- Etter toppsesongen for fem år siden har det bare gått nedover.
Finn Aamodts hovedankepunkt er organiseringen av det norske laget. Effekten av det har vært dårlige prestasjoner i storslalåm - den tidligere norske paradegrenen, og nøkkelen til suksess i de øvrige disiplinene.

- Det hele er så enkelt som at storslalåmen har slått feil. Gutta sier at de i sommer har trent ekstra mye storslalåm, men likevel er de lenger bak Maier enn noen gang. Da tyder mye på at de har trent feil, for Maier har ikke blitt mye bedre i løpet av sommeren, sier Aamodt.

Som er enig med den østerrikske super-alpinisten i at de norske gutta ikke er teknisk gode nok.

- Egentlig er det enkelt. Forskjellen på Hermann og våre gutter er bare noen millimeter opp og fram på skiene. Men hvis man først har øvd inn feil teknikk, er det ikke så lett å rette opp, sier den tidligere alpintreneren.

Som har drøftet disse problemstillingene med alpinledelsen. Og han påpeker at han ikke vil noen spesielle personer til livs.

- Men de er fanget i et system slik at de ikke får jobbet framtidsrettet, sier Aamodt.

I sesongens første v-cuprenn i storslalåm var beste nordmann tre sekunder bak Hermann Maier. Aamodt er redd de norske løperne har resignert og er tilfredse med plassene bak Maier på pallen.

- Men det er altfor defensivt. Toppidrett handler om hvor langt man er etter vinneren - og å ta igjen det forspranget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media