Alpinist fra Kenya? Langrennsløper fra Brasil? Dette er OLs store outsidere

Her er utøverne man ikke hadde forventet å se i vinter-OL.

KENYAS HÅP: Sabrina Simader skal representere Kenya i vinter-OL i Pyeongchang. Hun er landets andre vinterolympier gjennom historien. Den forrige skrev seg inn i historiebøkene som en av OLs mest minneverdige karakterer. Foto: REUTERS/Ruben Sprich
KENYAS HÅP: Sabrina Simader skal representere Kenya i vinter-OL i Pyeongchang. Hun er landets andre vinterolympier gjennom historien. Den forrige skrev seg inn i historiebøkene som en av OLs mest minneverdige karakterer. Foto: REUTERS/Ruben SprichVis mer

(Dagbladet): I Norge er man bortskjemt med å sanke medaljer, og i en rekke øvelser er seier det eneste som teller.

OL er muligheten til å skrive seg inn i idrettshistorien med edelt metall hengende rundt halsen.

For andre er gleden ved å delta mer enn nok, og ofte dukker det opp utøvere fra land man ikke en gang visste drev med vinteridrett.

Alle elsker en underdog, og her er noen man kan følge litt ekstra med på og heie frem i vinter-OL 2018.

Ny sjarmoffensiv i bobbanen

1988 ble Jamaicas boblag den store favoritten blant publikum, og i ettertid ble det til og med laget en storfilm om det oppsiktsvekkende laget.

I Pyeongchang er det Nigerias og Afrikas første boblag gjennom historien som skal sjarmere TV-seerne.

Med en tidligere friidrettsstjerne som leder, skal de amerikanskfødte nigerianerne fyke ned bobbanen i 140 km/t.

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det er stort å få gi noe tilbake til Nigeria. De har gitt meg familien min, kulturen min og alt jeg står for. Det er også en gave til Afrika og resten av verden, forteller Seun Adigun, som startet den ville reisen mot Sør-Korea hjemme i sin egen garasje:

Brasil + langrenn = sant

Victor Santos er kun ett år yngre enn Johannes Høsflot Klæbo, men har fått langt mindre oppmerksomhet. Til det er det helt naturlige årsaker.

20-åringen kan ikke skryte av store prestasjoner i langrennssporet, men er med til vinter-OL som én av to brasilianske langrennsløpere. Alt startet da han fikk låne et par rulleski.

- Broren min og noen venner inviterte meg. De sa at det var kult og at jeg kunne ha det gøy, og så gikk jeg, forteller han til Brasils olympiske komité.

Santos' lagvenninne, Jaqueline Mourão, er hele 22 år eldre, og trolig den mest rutinerte olympiske utøveren i Pyeongchang. Hun har tidligere deltatt i Torino 2006, Vancouver 2010 og Sotsji 2014. Men ikke nok med det: hun har også to sommer-OL på samvittigheten.

RUTINERT: Jaqueline Mourão er 42 år og deltar i sitt sjette OL. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky
RUTINERT: Jaqueline Mourão er 42 år og deltar i sitt sjette OL. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky Vis mer

- Sjokkerte

Philip Boit er trolig den mest kjente usannsynlige OL-deltakeren blant nordmenn. Kenyaneren kom sist på 10 kilometer klassisk i Nagano, men i målområdet sto vinneren, Bjørn Dæhlie, og ventet på Boit. Saken fikk stor oppmerksomhet, og i ettertid oppkalte kenyaneren sønnen sin etter Dæhlie.

Nå stiller Kenya med sin andre vinterolympier gjennom tidene.

Sabrina Simader er født i Kenya, men oppvokst i Østerrike, og har naturligvis endt opp i alpinbakken. Gjennom oppveksten i det snørike landet, fikk Simader mye oppmerksomhet på grunn av hudfargen sin.

- De var virkelig sjokkerte over at en svart jente kunne stå på ski som meg. De lange blikkene ga meg motivasjon til å vise meg frem.

Det var stefarens store drøm å få se en kenyaner delta i vinter-OL. Og målet for årets olymiske leker er enkelt:

- Å vise at en kenyansk jente kan stå fort på ski, sier Simader selvsikkert.

Kaninteorien

Akwasi Frimpong ble født i Ghana og vokste opp i et lite hus sammen med bestemora og ni andre barn. I 1994 flyttet han til Nederland for å bo med mora, hvor han levde som illegal innvandrer i en årrekke.

- Som illegal immigrant møtte jeg mange utfordringer. Jeg var ulykkelig, redd og visste ikke hva jeg kunne gjøre. Jeg følte meg misbrukt og utenfor, har han fortalt om denne perioden.

I ungdomsårene utmerket Frimpong seg innen idrett, og ble sett på som et stort sprinttalent på friidrettsbanen, men det var først i 2008 at han kunne kalle seg Nederlandsk statsborger. I dokumentaren The Rabbit Theory følger man Frimpongs reise fra illegal til statsborger.

- Den tidligere sprinttreneren min brukte analogien om en kanin i et bur som skulle rømme fra en løve. Jeg er den kaninen, og har unnsluppet løvene fra fortiden min. Jeg blir ikke lenger plaget av alle tingene i livet mitt.

Han har tidligere prøvd seg i bobbanen for Nederland, men nå er det skeleton for Ghana som står på programmet for Frimpong. Det er første gang en ghaneser deltar i denne øvelsen.

TIGER: Se etter mannen med en tiger på hjelmen. Da finner du Frimpong. Her under treningsomgangen i Pyeongchang. Foto: Pa Photos/Mike Egerton
TIGER: Se etter mannen med en tiger på hjelmen. Da finner du Frimpong. Her under treningsomgangen i Pyeongchang. Foto: Pa Photos/Mike Egerton Vis mer

Andre land man kanskje ikke hadde forventet å se i vinter-OL 2018 er: Bolivia, Colombia, Puerto Rico, Tonga, Filippinene, Thailand og Timor. Nå står de alle på startstreken, og folket kan få nye yndlinger.