Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpinistene mangler fem millioner på fullverdig satsing

- Kommer til å gå utover de unge, sier sportssjefen.

SMALHALS: Den norske alpinsatsingen sliter med trange økonomiske kår. Kjetil Jansrud (til venstre) og Aksel Lund Svindal (til høyre) vil ikke lide under de mangelnde inntektene, men alpinlandslagets sportssjef Claus Ryste (i midten) frykter for rekrutteringen.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
SMALHALS: Den norske alpinsatsingen sliter med trange økonomiske kår. Kjetil Jansrud (til venstre) og Aksel Lund Svindal (til høyre) vil ikke lide under de mangelnde inntektene, men alpinlandslagets sportssjef Claus Ryste (i midten) frykter for rekrutteringen.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knappe ressurser kommer til å prege alpinsatsingen den kommende sesongen, men de aller beste kommer til å bli skjermet og få det de trenger.

- Jo, ordet smalhals beskriver godt situasjonen vår i Alpin-Norge akkurat nå. Vi har knappe ressurser, og det er de unge det først og fremst kommer til å gå utover. Enerne vil bli skjermet mest mulig, sier sportssjef Claus J. Ryste i alpinseksjonen i Norges Skiforbund til NTB.

Alpinkomiteen har lenge slitt med å skaffe nok inntekter, og nå innrømmer Ryste at det arbeidet ikke har gitt de resultatene man hadde håpet på. Fortsatt er det en del løse tråder når det gjelder både laguttak og støtteapparat, men barmarkstreningen har gått som planlagt, så i vårmånedene har ikke den anstrengte økonomiske situasjonen alpinistene opplever fått noen praktiske konsekvenser.

- Nå har vi jobbet med flere mulige sponsorer helt siden sesongstart, men resultatet har vært magert. Derfor må vi ta samling nå, se hvor vi står og hva vi har, og så må vi legge planene våre ut fra det.

- Veien videre kommer nok kanskje til å bli preget litt av den situasjonen alpinistene levde under på Ola K. Bakkes tid - med knappe ressurser, slår Ryste fast.

Tæring etter næring - Vi må rett og slett sette tæring etter næring, for vi har ingen muligheter til å ta sjanser. Risikofaktoren, som Alpin-Norge har flytt på tidligere, er ikke der lenger. Før vi bruker noe, må vi være sikre på at vi har inntektsmessig dekning.

- Det er den største forskjellen på dagens situasjon og slik det har vært tidligere. Da jobbet man med prosjekter, satte i verk ting og sjanset på at det ville ordne seg. Gikk det ikke i orden, klarte man seg unna med et underskudd også, forklarer Ryste.

- For å få til en fullverdig satsing på både kvinner og menn mangler vi cirka fem millioner kroner. Det er snakk om 25 prosent av totalen, og det er klart at med så mye mindre å rutte med, sier det seg selv at konsekvensene blir store, forteller Claus J. Ryste til NTB.

Det vil bli kuttet på europacuplagene, og satsingen blant dem som ligger på lagene bak der igjen, vil også merke den anstrengte økonomiske situasjonen på kroppen, men enerne vil bli skjermet.

Manglende kontinuitet - Mitt største problem er at den situasjonen vi opplever nå vil kunne gå kraftig utover kontinuiteten på sikt. Jeg er overbevist om at alpinsporten vil må midler, men vi vet ikke når.

- Resultatet er at vi må kvitte oss med ekspertise og kompetanse, og de folkene vi mister på den måten, som jobber i støtteapparatet, er det ikke sikkert det er like lett å få tilbake igjen når vi har muligheten, sier sportssjefen.

- Jeg vil vel si at jeg er mer overrasket enn bekymret over sponsorsituasjonen, sier Aksel Lund Svindal, fyrtårnet i norsk alpin skisport. Han har ellers ikke så mange kommentarer til den situasjonen alpinsporten er oppe i.

- Jeg vet at langrenn går så det suser, men vet ikke like mye om vår situasjon i alpint. Det jeg har hørt er at det kan bli konsekvenser for satsingen med lite penger, men jeg setter min lit til at markedsavdelingen i skiforbundet ordner opp.

- Jeg håper også at vi på verdenscuplaget kan klare å være så attraktive at vi klarer å drifte alle lagene som ligger under alpinkomiteen, sier Kjetil Jansrud til NTB.