Alpinistene sliter tungt

VAL GARDENA (NTB): De norske alpinstjernene sliter snaue to måneder før OL i Nagano. I slalåm har innsatsen vært sterk, men i de andre disiplinene har resultatene i perioder vært heller deprimerende. Den siste uken har «flaggskipene» Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus vist store svakhetstegn og sviktende form.

Veteranen Finn Christian Jagge, som står foran sin fjerde OL-start, har allerede vært på seierspallen to ganger i slalåm. Han har virkelig vært det store norske lyspunktet denne sesongen sammen med nykommeren Hans-Petter Buraas.

Bæringen Buraas tok skrittet opp blant de beste i «norskebakken» i Sestriere mandag kveld med en flott tredjeplass. Jagge kalte ham den nye veiviseren i det norske laget, men så er han da også den eneste nykommer som er kommet opp blant de beste siden Skårdal, Furuseth, Aamodt og Kjus slo gjennom på slutten av '80- og begynnelsen av '90-tallet.

Kamp om plassene

En langhelg før alpinistene tar juleferie står det klart at det er kamp om plassene på slalåmlaget til OL. Foreløpig er det Jagge og Buraas som ligger best an. De to pallplassene til Finken er sterke, og Buraas har en flott sjetteplass fra Park City å slå i bordet med ved siden av tredjeplassen i snøkavet i Sestriere.

Kjetil André Aamodt har også vært på seierspallen i slalåm, men det var i parallellrennet i Tignes i slutten av oktober og teller ikke på samme måte som de ordinære rennene.

Verdensmester Tom Stiansen er også et stykke fra toppformen. Hans besteplassering denne sesongen er en niendeplass fra Park City og 14. plassen fra Sestriere. Sjetteplassen i parallellrennet fra Tignes regnes da ikke.

Lasse Kjus tok åttendeplassen i Sestriere, og det var et skritt i riktig retning for ham, men i slalåm har Kjus langt fram; det hersker det ingen tvil om.

Fartsdisiplinene

I fartsdisiplinene utfor og super-G har det vært få renn hittil i år på grunn av dårlig vær og mange avlysninger.

Lasse Kjus tok tredjeplassen i det første utforrennet i Beaver Creek, i neste års VM-løype. Aamodt fulgte opp med 14. plassen. Dagen etter ble de to nummer seks og åtte med Aamodt som den beste.

På treningen i Val Gardena de to siste dagene har situasjonen vært helt håpløs i utfor. Kjus klarte 28. plassen onsdag. Torsdag ble han nummer 37.

I super-G er Lasse Paulsens 21. plass fra Beaver Creek foreløpig eneste norske plassering i verdenscupen, og det tyder på at norske alpinister sliter. Krise blir ikke brukt foreløpig, men det er ingen tvil om at det er en sitasjon som nærmer seg mer og mer dersom resultatene fortsetter å utebli.

(NTB)

SLITER:</B> Norske alpinister har problemer med å reise seg. Lasse Kjus (bildet) og Kjetil André Aamodt sliter tungt for tiden, og har problemer med å komme seg opp fra knestående.