Alpinkongens siste show

CRANS MONTANA (Dagbladet): Regien var perfekt: vinterens siste verdenscuprenn ble en hundredelskamp om slalåmtronen. Alberto Tomba mot Hans-Petter Buraas. Og kongen ble sittende.

- En slalåmduell mellom kongen og kronprinsen, sier Jan Larsson til Dagbladet.

Han er racingsjef for den skifabrikken som leverer varer både til Tomba og Burre. Og svensken var naturligvis strålende fornøyd med gårsdagens dobbel.

Sirkus igjen

Han var ikke alene om å ha det gøy. For alpinfolket fikk det de trengte etter en vinter med dårlig vær, avlysninger og resultatlister på grensen til det kjedelige.

De fikk Tomba-show rett før snøen skal smelte. Og verdenscupsirkuset ble virkelig sirkus igjen.

Så får det heller passere at kronprins Buraas ble snytt for sin aller første verdenscupseier.

- Jeg er litt skuffet. Jeg hadde nemlig bestemt meg for å vinne i dag, sier Buraas til Dagbladet.

50 eller 51?

Men når planen likevel gikk i vasken, var det greit at Tomba ødela.

- Rammen rundt blir mye morsommere når Tomba vinner, innrømmer Burre.

For Alberto Tomba er ikke som alle andre verdenscupvinnere. Han sørger for underholdning både før og etter målpassering. Særlig etter. I går kastet han ytterklærne, rullet rundt i snøen, gråt av glede, ble båret på gullstol av Hans-Petter Buraas og Finn Christian Jagge. Og han ble hyllet i timevis av et ellevilt publikum.

- Det er helt riktig at Tomba igjen står øverst på seierspallen, sa Tomba selv.

- Denne seieren er mer enn en gullmedalje for meg. Den er laget av platina.

For seieren i Crans Montana ble Tombas voldsomme revansje etter en heller sørgerlig OL-innsats.

Samtidig var det hans 50. verdenscupseier.

Men det siste må du ikke si til ham. Da blir han sur. For Alberto Tomba mener bestemt at triumfen i går var nummer 51. Han teller nemlig med seieren i parallellslalåm i Saalbach i 1988. Rennet sto på verdenscupprogrammet, men får ikke plass i de offisielle statistikkene. Det liker Tomba dårlig.

- Hvis vi skriver om alle seirene hans, og ikke teller med det parallellrennet, ringer han med en gang og skjeller oss ut. Han er helt gal når det gjelder akkurat det, forteller journalist og Tomba-ekspert Gianni Merlo i den italienske avisa La Gazzetta dello Sport.

Mange vil ha mer, og Tomba er nøye med tellingen.

Drøyer filmdebuten?

Nå skal han bruke den neste måneden til å finne ut mer om framtida. Den karismatiske italieneren har nemlig ikke bestemt seg for om han skal gi seg, eller ta en sesong til.

Hvis han velger å fortsette, er det ikke pengepremier eller nye medaljer som blir det avgjørende argumentet. Tar han en sesong til, er det fordi han elsker å ha hovedrollen i sirkus Tomba. I så fall må den for lengst annonserte karrieren som Hollywood-skuespiller vente.

Gianni Merlo tror Tomba drøyer filmplanene uansett:

- Alberto er en perfeksjonist i alt han foretar seg. Han vet at skuespilleryrket er krevende og at han må forberede seg godt før en eventuell filmdebut. Derfor tror jeg han tar det litt med ro i svingene, sier Merlo.

I går gikk det alt annet enn rolig i svingene. Og det endte som det pleier: med sterke scener og Alberto Tomba i alle kameralinser.

  • Fotnote: I skyggen av sirkus Tomba fikk Norges landslagssjef, Jan Ove Nystuen, en svært hyggelig avskjedspresang: Hans-Petter Buraas på andreplass, Finken Jagge på tredje, Kjetil Aamodt på fjerde og Lasse Kjus på sjette.
SJEKK UT DENNE SHOWKISEN:</B> Ingen kan feire som alpinkongen Alberto Tomba. Tårene presset seg på fordi dette høyst sannsynlig var La Bombas farvel med alpinsirkuset.