STOR FREMTID: Aleksander Aamodt Kilde tok sin første verdenscupseier i dag. 23-åringen spås en lysende fremtid.
Foto: AP Photo/Giovanni Auletta
STOR FREMTID: Aleksander Aamodt Kilde tok sin første verdenscupseier i dag. 23-åringen spås en lysende fremtid. Foto: AP Photo/Giovanni AulettaVis mer

Alpinlegende hyller Kilde: - Et større talent enn Svindal og Jansrud

Tom Stiansen tror utlendingene er frustrerte.

(Dagbladet): Aleksander Aamodt Kilde tok sin første verdenscupseier i karrieren i dagens utforrenn i Garmisch-Partenkirchen.

- Det er veldig deilig. Jeg hadde overhodet ikke forventet dette. Jeg hadde en god følelse og trodde jeg hadde kjørt inn til en god plassering da jeg passerte målstreken. Publikum jublet jo. Men da jeg så det grønne lyset, ble jeg veldig overrasket. Jeg måtte sjekke resultatlista flere ganger, sier Aamodt Kilde til Dagbladet.

Majoriteten trodde at Kjetil Jansrud ville benytte muligheten i Aksel Lund Svindal skadefravær. I stedet var det 23-åringen fra Bærum som stod frem og banket verdenseliten.

- Det er utrolig moro. Det er så fortjent. Jeg så Jansrud kjøre, men hadde faktisk slått av da Kilde kjørte, fordi jeg gikk tom for mobildata. Men jeg tenkte faktisk at Kilde kunne finne på noe stort i dag. Han har hatt litt uflaks i det siste. Endelig gikk det, sier alpinlegenden Tom Stiansen til Dagbladet.

- Hvor skal dette ende for norsk alpinsport?

HYLLER KILDE: Tom Stiansen roser Aleksander Aamodt Kilde for sine holdninger.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HYLLER KILDE: Tom Stiansen roser Aleksander Aamodt Kilde for sine holdninger. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Forhåpentligvis ender det aldri. Vi bare vinner og vinner, selv uten Aksel. Utlendingene er nok veldig frustrerte nå. Det blir nok mer frustrasjon fremover, fordi jeg tror vi har mye mer godt i vente av disse fantastiske alpinistene våre, tror 45-åringen.

- Større talent enn Svindal Aamodt Kilde har tatt store steg denne sesongen og slo til med sin første pallplassering da Norge vant tredobbelt i Super G-rennet i Val Garderna like før jul.

I utfor har ikke resultatene vært like gode, men 6. plassen under de krevende forholdene Kitzbühel forrige helg ga en indikasjon på at noe stort var på gang.

- Det var nok mange som ble overrasket over 6. plassen. De ble nok enda mer overrasket i dag. Jeg ble veldig overrasket selv. Det er ubegripelig, sier Aamodt Kilde til Dagbladet.

Enkelte mente at han da dro fordel av forholdene, men i dag viste Kilde at han rett og slett er i superform.

- Det er ikke ofte at en 23-åring vinner et utforrenn. Det er ingen tvil om at han har en stor fremtid. Dette er starten på noe stort, tror den tidligere verdensmesteren i slalåm.

- Hvor stort er talentet hans sammelignet med Jansrud og Svindal?

- Jeg måler talent i holdninger, og da er Kilde et enda større talent enn disse. Han er jo et forbilde for Kjetil og Aksel på den biten. Det sier svært mye, for de har fantastiske holdninger selv. Men Kilde er altså enda bedre, forteller Stiansen.

- Kan bli best i verden Stiansen tror Kilde tar over fartstronen etter Svindal og Jansrud.

- Jeg ser ingen begrensninger for hvor god han kan bli. Han kommer til å være stabilt i verdenstoppen fremover og er bare 23 år. Det er veldig ungt i dette sirkuset. Han kan absolutt dominere idretten den dagen Aksel og Kjetil legger opp.

Aksel Lund Svindal hylles Aamodt Kilde på Twitter på denne måten:

- Angripende vikinger! Jeg mister sesongen, men den neste i rekken går og vinner. Aleksander den store! skriver Svindal.

Kilde håpte på topp 10 Hovedpersonen selv var imidlertid sjokkert etter seieren.

- Det var helt utrolig. Jeg sto på startstreken og håpte på en topp-ti-plassering. Det er helt sykt. Det har ikke helt gått opp for meg, forteller Aamodt Kilde.

ØVERST: For første gang stod Aleksander Aamodt Kilde øverst på seierspallen. Foto: REUTERS/Michael Dalder
ØVERST: For første gang stod Aleksander Aamodt Kilde øverst på seierspallen. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer

- Jeg tror det er løypa som passer meg bra, men jeg hadde aldri trodd at min første verdenscupseier skulle komme i utfor, forteller 23-åringen.

Jansrud gledet seg over kompisens suksess.

- Fantastisk norsk dag. Det er gledelig at han vinner. Jeg lå selv an til en god plassering, men gjør en stor feil. Jeg har ingen problemer med å glede meg over hans seier. Det er helt rått, sier Jansrud til NTB.

Dette var Kildes første verdenscuptriumf noensinne og gjorde den eventyrlig norske alpinsesongen enda bedre.

Svindal står med sju seire denne sesongen, Henrik Kristoffersen har vunnet seks ganger og Jansrud har to seire. I tillegg har Nina Løseth enn seier for kvinnene.

- Det er deilig å se at Norge fortsetter dominansen, sier Jansrud.