Ny utvikling i Operasjon Årelating

Alpinstjerne trekkes inn i dopingskandalen

Hannes Reichelt har vært inne til et flere timer langt avhør av østerriksk politi, melder Kronen Zeitung.

TIL AVHØR: Den østerrikske alpinstjerna Hannes Reichelt har blitt kalt inn til avhør i forbindelse med Operation Aderlass i Østerrike. Foto: REUTERS/NTB scanpix
TIL AVHØR: Den østerrikske alpinstjerna Hannes Reichelt har blitt kalt inn til avhør i forbindelse med Operation Aderlass i Østerrike. Foto: REUTERS/NTB scanpixVis mer

Det var under Ski-VM i Seefeld at det østerrikske og tyske politiet i samarbeid slo til for første gang i etterforskningsarbeidet som har fått navnet «Operasjon Årelating».

Den gang ble fem langrennsutøvere, blant annet Aleksej Poltoranin, arrestert for bruk av bloddoping, i tillegg til den tyske dopinglegen Mark Schmidt som hadde tilhold i Erfurt.

I dagene etter razziaen i VM-byen innrømte også to syklister å ha stått på klientlista til den tyske legen.

Ifølge tysk og østerriksk politi skal minst 21 idrettsutøvere fra åtte forskjellige idretter vært involvert i «Operasjon Årelating». Mannen bak, Mark Schmidt risikerer nå ti år i fengsel.

Kronen Zeitung har tidligere skrevet at familien Schmidt, hvor også moren er idrettslege, skal ha hatt opp mot 50-60 klienter på sin klinikk.

Siden har etterforskningen og forhørene bare fortsatt. I dag melder den østerrikske avisa Kronen Zeitung at et nytt stort østerriksk idrettsnavn har vært inne til avhør og er mistenkt i saken.

38 år gamle Hannes Reichelt, som har et VM-gull og ett VM-sølv i Super-G i sin lange karriere, skal ifølge avisa ha sittet i avhør i flere timer. I motsetning til Dominik Baldauf, Max Hauke og de andre langrennsløperne skal det for Reichelt ikke være snakk om blodoping, men i stedet om forbudte medikamenter.

TRIST OG SINT: Trond Nystad er lei seg over det som har skjedd og frykter nå for hvilke kolossale konsekvenser dette skal få for østerriksk langrenn og de som er rene. Video: Expressen Vis mer

Sjokkert over påstandene

Overfor Kronen Zeitung sier Reichelt at han er sjokkert over påstanden.

- Jeg aner ikke hvor dette kommer fra. Jeg vet bare at jeg ikke har gjort noe galt. Aldri, aldri har jeg brukt noen forbudte stoffer. Tvert imot, helt ned til den minste pastill har jeg sjekket, slik at noe slikt ikke skal skje, bedyrer den østerrikske alpinisten.

Årsaken til at Reichelt er blitt hentet inn til avhør skal være hans forbindelser til to andre involverte østerrikere.

Reichelt har siden 2005 benyttet seg av Gerald Heigl til å skrive treningsplan for seg. Heigl ble i 2007 utestengt fra olympiske leker på livstid, etter at han var en del av langrennstroppen til Østerrike som ble tatt med bloddopingutstyr under en razzia av italiensk politi under OL i Torino i 2006, men den ble opphevet av Østerrikes olympiske komité to år senere.

Heigl har senere vært trener for Johannes Dürr. Også en tidligere servicemann av Dürr, som de siste to årene har tilhørt smøreapparatet til Sveits og Dario Cologna, har vært arrestert i forbindelse med denne etterforskningen. Også han skal ha møtt Reichelt, på en treningsleir på Kypros i 2013.

Reichelt hevder hardnakket at han aldri har diskutert doping med de to omdiskuterte trenerne.

Til Dagbladet sier NRKs alpintekspert og tidligere konkurrent av Reichelt, Kjetil André Aamodt at han er overrasket over at østerrikeren er involvert i dopingetterforskningen.

- Det er jo overraskende. Alpint er heldigvis en sport som har vært forskånet mot doping. Veldig få tilfeller av det, fordi det er en sammensatt sport og det er mange veier til målet. Fysikk er viktig, men ikke avgjørende. Det er en teknikk som er viktigst forteller Aamodt.

- Ingen beviser

Reichelts advokat Hans-Moritz Pott sier til den østerrikske avisa at han ikke kan se at det finnes noen beviser mot sin klient. Han mener at det østerrikske skiforbundet er involvert og ifølge Kronen Zeitung ønsker advokaten å få fram tanken om at det finnes et komplott mot Reichelt.

- For meg virker dette som en klar hevnaksjon. Det finnes ingen bevis, bare noen uttalelser. Du trenger bare se på Hannes. Han er den slankeste og tynneste av alle fartsalpinistene av verdensklasse. Jeg er ett hundre tusen prosent sikker på at han aldri har tatt noe som er forbudt, sier advokaten.

Også Aamodt sier at han ikke skjønner hvorfor Reichelt eventuelt skulle ha brukt ulovlige midler. Samtidig mener den gamle alpinkongen at for norske alpinister er ikke dopede konkurrenter noe de bruker mye energi på, ettersom de vet de kan vinne uten å jukse selv.

- Jeg skjønner ikke hvorfor han skulle drive med det. Det første man lærer når man begynner med idrett er at det skal være fair play. Det som er viktigst for meg og de norske er å vite at vi kan vinne skirenn uten doping, sånn at man slipper å bruke for mye tid og tanker på dem som jukser, sier Aamodt.

- Dårlige holdninger

Reichelt, som nettopp fikk en sønn, sier at han ble slått i bakken av påstanden da politiet møtte opp på døra hans og bedyrer sin uskyld. Østerrikeren har i flere år hatt verv som løpernes representant og jobbet for en ren og rettferdig idrett.

Allerede har fem østerrikske utøvere blitt involvert i saken i Dürr, Baldauf, Hauke, samt syklistene Stefan Denifl og Georg Preidler. Aamodt sier han er skuffet over hvilket forhold noen kulturer har til antidopingarbeid.

- Noen kulturer har skuffende holdninger og forhold til antidopingarbeid. Det har nok generelt vært litt svakere der (i Østerrike, journ.anm) enn i andre nasjoner er mitt inntrykk. Det er veldig mye fokus på doping. Det er dumt at noen få kaster veldig lange skygger over de mange som driver god og ren idrett, sier Aamodt til Dagbladet.