- Alsaker og Semb må gjerne være hårsåre

Hareide om Jarstein: Jeg slår ham ned, så bygger jeg ham opp.

ULLEVAAL(Dagbladet.no): Åge Hareide tok et kraftig oppgjør med «heksejakten» på Rune Almenning Jarstein etter søndagens RBK-kamp mot Aalesund.

Hardest gikk det utover TV 2-kommentatorene Øyvind Alsaker og Nils Johan Semb - som tidlig i 1. omgang hadde påpekt at landslagskeeperen var på bærtur ute i feltet.

- De sitter jo og jakter på feil fra første minutt. Det er helt forkastelig. Rune slipper inn et mål mot Island som han burde tatt, ellers har han vært god. De som kommenterer burde holde seg for god til å gi ham så mye pes i etterkant. Det blir helt feil, buldret Hareide til VG.

Både Alsaker og Semb betegnet utspillet som en kraftig skivebom - og sistnevnte tolket det som et forsøk på å dekke over sin egen kritikkverdige håndtering av Jarstein-saken.

- Jeg tror ikke Hareide selv er fornøyd med sine uttalelser om Jarstein. Først ved å gi ham skylden for 2-2 mot Island, og deretter ved å si at Jarstein burde «ta et kraftig oppgjør med seg selv» da han ble vraket fra RBK. Det er ikke eksemplarisk ledelse. For å forsøke å ta oppmerksomheten bort fra dette retter han nå skytset mot meg og Nils Johan, sa Alsaker til TV 2.

- Må kalle en spade for en spade

Overfor Dagbladet.no avviser Hareide at han utøvde dårlig personalpolitikk gjennom å kritisere Jarstein i media.

- Det er ikke så farlig, så lenge jeg sier det samme til Rune Jarstein også. Det handler ikke bare om å stille muren, og stå riktig i mål, det er ikke det det handler om. Det handler mer om helheten: Å takle medgang, motgang, gjøre ting riktig og jobbe korrekt på treningsfeltet. Rune har ikke noen andre problemer enn det keepertekniske, i det øyeblikket jeg sier noe den situasjonen, sier Hareide.

HAR IKKE SNAKKET MED SEMB: Åge Hareide har ennå ikke snakket ut med Nils Johan Semb, etter at han kritiserte TV 2-eksperten og kommentator Øyvind Alsaker for å være ute etter Jarstein. - Jeg var bare ute etter dem i forbindelse med søkingen etter feil, sier Hareide. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
HAR IKKE SNAKKET MED SEMB: Åge Hareide har ennå ikke snakket ut med Nils Johan Semb, etter at han kritiserte TV 2-eksperten og kommentator Øyvind Alsaker for å være ute etter Jarstein. - Jeg var bare ute etter dem i forbindelse med søkingen etter feil, sier Hareide. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

Og utdyper:

- Når det kommer fram i pressen at jeg sier at Jarstein må gå i seg selv, er det bare for å forsterke det jeg sier til ham. Ikke noe annet. Når jeg forsvarer Jarstein nå, er det også personalpolitikk. Jeg slår ham ned, og bygger ham opp igjen. Det blir sånn. Du må fortelle folk at de gjør en dårlig jobb, hvis ikke får de ikke vite det. Du må kalle en spade for en spade. Ellers feier du alt under teppet og lar det ulme og brenne hele tida. Det gjør vi aldri.

Advarer mot «feilsøking»

Hareide har ennå ikke snakket med Semb siden han refset forgjengeren for å jakte på Jarstein-feil.

- Nei, jeg har ikke gjort det. Det er en litt interessant sak, VG spør om jeg kan svare på et spørsmål om Jarsteins keeperprestasjon (mot Aalesund). Når de ringer, er de litt forutinntatte, i forhold til at de spør om Jarstein gjorde det bra bortsett fra blemmen. «Hvilken blemme, er du på samme spor som TV 2-kommentatorene?» svarte jeg da. Det var han tydeligvis, så jeg i avisa dagen etter, sier Hareide.

Han presiserer at angrepet ikke var myntet på Alsaker og Semb spesielt, men på pressestanden generelt.

Hareide mener fortsatt ikke Jarstein gjorde noen stor blemme da han tapte duellen i feltet med Tor Hogne Aarøy - fordi feilen ikke førte til scoring.

- Han går i ryggen på Aarøy, og det er vanskelig å komme på ballen. Men det skjer ingenting etterpå, og det er poenget. Vi må ikke gjøre norske keepere defensive i hodene, sånn at de blir redde for å gjøre feil. Faen asså, den feilen jeg gjorde på landslaget for 23 år siden henger fortsatt ved meg, jeg blir aldri kvitt det. Du kan ikke bry deg med det, verden går ikke under. Vi må ikke hele tiden leite etter feil hos folk. Fotball er et feilspill. Hvis ikke folk tør å prøve, gjør de aldri feil. Men da gjør de ingenting for laget heller, messer Hareide.

- Alsaker og Semb må gjerne være hårsåre

Arvesynd

Og viser til at Jarstein ble stående på strek da Aalesund fikk straffe i 1. omgang.

- Går vi etter alle tekniske feil, blir vi bare feilsøkere. Det blir steike galt. Hva med Jarsteins vurdering ved straffesparket? Da går han ikke ut, men står på strek. Det er tryggest å stå der, for da får du ingen kritikk for det deu gjør. Det er det som er poenget. Hvis Alsaker og Semb er hårsåre, gjerne for meg. Men bare for å presisere det, det er ikke de som har drevet noen heksejakt. Jeg tror kanskje det er det de reagerer mest på. Jeg var bare ute etter dem i forbindelse med feilsøkingen, sier Hareide.

Han og assistent Ola By Rise tyr til bibelsk begrepsbruk når de hevder Jarstein får svi for feilene som er blitt gjort av forgjengerne Thomas Myhre og Håkon Opdal.

- Det må ikke bli en slags arvesynd, at du arver feilene fra i går. Det er viktig å snakke om de positive sidene til keeperne våre, mener Hareide.

<B>SLÅR NED OG BYGGER OPP:</B> Åge Hareide avviser at han viste dårlig lederskap da han uttalte i media at Jarstein måtte gå kraftig i seg selv. - Det er ikke så farlig, så lenge jeg sier det samme til Rune Jarstein også, sier Hareide til Dagbladet.no.