Alsaker tror Mourinho fikk nok og stakk

- Ubegripelig, mener Fredheim.

(Dagbladet.no): Så var det slutt for José Mourinho, etter drøyt tre år på Stamford Bridge.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker fulgte portugiseren tett da han dekket Premier League, og ble ikke akkurat overrasket da meldingene om Mourinhos avgang tikket inn i dag tidlig.

- Jeg har alltid sagt at det blir sånn at han kommer til å forsvinne. Han fikk nok og stakk, sier Alsaker til Dagbladet.no.

Fikk nok av Roman Abramovitsj, Chelseas russiske rubelmilliardær, mener Alsaker.

- Det er Abramovitsj som utløser dette. Det lyser av hele fyren Mourinho at han gjør som han vil. Dette begynte i januar, da han ikke fikk kjøpe stopperen han ville ha. Og du har Michael Ballack og Andrej Sjevtsjenko, som Abramvitsj fikk inn på egenhånd.

Turbulens i lang tid

- Og så var det ansettelsen av Frank Arnesen som direktør, det mente Mourinho var feil. Alt har vært turbulent lenge, sier Alsaker.

Det er ikke kjent om Mourinho virkelig stakk, eller om han ble tuppet ut av Stamford Bridge i natt. Alsaker tror neppe det dreier seg om resultater, heller ikke 1-1 mot RBK.

CHELSEA FÅR TRØBBEL MED STJERNENE? Det tror TV 2-ekspert Øyvind Alsaker, fordi Mourinho var nært knyttet til Terry og Lampard. Foto: Scanpix/Epa
CHELSEA FÅR TRØBBEL MED STJERNENE? Det tror TV 2-ekspert Øyvind Alsaker, fordi Mourinho var nært knyttet til Terry og Lampard. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

- Det blir vanskelig for Chelsea å finne en sånn trener igjen. Når det er sagt, så har ikke Abramovitsj betalt seks milliarder kroner for å kjede seg i hjel. De spilte morsommere fotball i starten under Mourinho

- Hvem kan overta?

- Jeg vil tro at Guus Hiddink ligger langt fram i løypa, han er en kompis av Abramovitsj. Hvis Russland ikke kvalifiserer seg for EM, så kommer han nok, sier Alsaker.

TV 2-kommentatoren ser mange mulige problemer for Chelsea framover, nøkkelspillere som John Terry og Frank Lampard har tette bånd til den lille, karismatiske treneren.

- Flere er nettopp lurt over på langtidskontrakter, der har de en løype å gå opp. De ville vente og se om Mourinho ble, for dem er dette en katastrofe. At Mourinho ikke er sparket før skyldes nok hans forhold til kjernen av spillere, sier Alsaker.

Søndag venter seriemesterne Manchester United. Et formsvakt Chelsea-lag blir trolig ledet av fotballdirektør Avram Grant - nok en sjef ansatt bak ryggen på Mourinho i sommer.

- Mourinho er en stor trener, men en liten mann. Jeg likte ham da han kom og sa de skulle vinne alt, det var tøft og uvanlig. Jeg likte The Special One. Så begynte han å tulle litt. Han klager ennå på Liverpools mål i Champions League, jeg har ingen stor beundring for mannen, sier Alsaker.

- Men som trener er han ekstraordinær.

SJEFEN OG SJEFEN: To for sterke personligheter, tror fotballekspertene Dagbladet.no snakket med i dag tidlig. Foto: Scanpix/Ap
SJEFEN OG SJEFEN: To for sterke personligheter, tror fotballekspertene Dagbladet.no snakket med i dag tidlig. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

Spillerne viktigst mot United

- Hva med United-kampen?

- De har som regel klart seg veldig godt der oppe. Jeg tror det er mye viktigere at de får Lampard og Drogba på beina, ellers tror jeg de taper. Det er mye viktigere enn den som sitter på sidelinja.

Kenneth Fredheim, Canal Plus-kommentator, er heller ikke sikker på hvordan Chelsea-laget framstår søndag.

- Jeg har vanskelig for å se hvordan de skal score mot United, sier Fredheim til Dagbladet.no.

Fredheim har også vanskelig å forstår hvordan Chelsea har klart å kvitte seg med Englands mest suksessfulle manager de siste tre årene.

Han er rett og slett sjokkert i dag tidlig.

- Jeg synes det er helt ubegripelig. Det går ikke an å sparke en manager som har tatt klubben til et helt annet nivå.

Alsaker tror Mourinho fikk nok og stakk

Også han gir russeren skylda.

- I Chelsea er det blitt en clash mellom altfor sterke personligheter, det er helt åpenbart at Mourinho ikke har fått lov til å jobbe i fred. Han har gradvis blitt fratatt myndigheten, sier Fredheim.

Han tror Chelsea tar et stort steg bakover i dag, og håper det kommer litt realisme inn i klubben.

- De har tatt av ambisjonsmessig. I fjor vant Mourinho to cuper, og var med til slutt i ligaen og i Champions League. Dette blir meningsløst. Abramovitsj og Peter Kenyon (direktør) vil bli verdens mektigste og mest populære klubb. Da må de få hodene sine undersøkt, sier Fredheim.

Han tror Mourinho er blitt sparket og tviler på at klubb og manager er enige.

Slitsom fyr

- Mourinho er som han framstår, tror jeg. Han er sikker på seg sjøl og veldig arrogant. Han er sikkert en slitsom fyr å forholde seg til, men det er alle store managere.

- Hvem tror du overtar?

Alsaker tror Mourinho fikk nok og stakk

- Jeg har ingen begreper om det, de går sikkert etter et stort navn. Men hvem vil hoppe på nå, når alle ser hva Mourinho er blitt utsatt for? Jeg tror noen er skeptiske. De hadde muligheten med Mourinho, han ville bli til 2010 og ønsket seg en lenger kontrakt.

Roar Stokke kommenterte Sporting Lisboa mot Manchester United for TV3 i går kveld og er ikke spesielt overrasket over at Mourinho er ferdig.

For 1-1 mot Rosenborg er blitt lagt merke til langt utenfor England.

- Jeg tror resultatet mot Rosenborg var utløsende, alle mine kollegaer i Lisboa snakket om det. Det gir gjenlyd i Europa, sier Stokke til Dagbladet.no.

Også Stokke tror personkonflikten mellom trener og eier spisset seg til tirsdag kveld.

- Det må skjære i en klubbeiers hjerte at bare 25 000 ser kampen i Champions League. Og når du bruker fire milliarder vil du ha fulle tribuner og festfotball. En sterk trener som Mourinho kunne heller ikke finne seg i at hans sjef overprøver kjøp av spillere, sier Stokke.

- Hvem skal Chelsea hente nå?

- Det finnes dyktige trenere i Europa. Jeg har ingen idé om hvem, men jeg er sikker på at Abramovitsj skaffer seg det beste på markedet. Han henter sikkert et stort, etablert trenernavn i en konkurrerende klubb, sier Champions League-kommentatoren.

Hadde klart seg uten russerpenger?

Stokke er helt sikker på at Mourinho også kan velge på øverste hylle framover.

- Janteloven i England har ikke vært varsom med Mourinho. Han er en fantastisk trener, en spillers manager. Hvis du glemmer Chelsea og ser på hva han gjorde i Porto, så ser du at Mourinho ikke er et produkt av pengene til Abramovitsj.

- Det Chelsea gjør nå er merkevarebygging. De vil nå se etter en mer offensivt rettet trener.

De finner neppe en som vinner flere kamper.

MIDLERTIDIG: Avram Grant skal styre laget mot United (t.v), tror britisk media i dag tidlig. Her sammen med Mourinho.