TØFF LEDER: Thomas Alsgaard startet Team Leaseplan Go for sju år siden. Her med Anders Södergren i 2013. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TØFF LEDER: Thomas Alsgaard startet Team Leaseplan Go for sju år siden. Her med Anders Södergren i 2013. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Alsgaard er en cowboy. Det hadde vært en evig klinsj

Kan Alsgaard bli landslagssjef?

(Dagbladet): På søndag kom beskjeden om at Anders Södergrens (37) tid i Thomas Alsgaard (43) privatteam Team Leaseplan Go er over når kontrakten utløper ved månedsskiftet.

De to langrennsheltene har vært gode venner i mange år. Og Alsgaard bekreftet at avgjørelsen hadde vært beintøff.

- Det var et ekstremt vanskelig valg. I et så stort lag vil det være en strøm av løpere inn og ut hele tiden, men denne avgjørelsen er nok en av de aller vanskeligste jeg har tatt i denne bransjen, fortalte Alsgaard til Dagbladet.

- Høyt respektert Etter at han startet Team Leaseplan Go for sju år siden, har Alsgaard vist seg som en tøff og tydelig leder.

Ettersom personen som skal etterfølge Åge Skinstad som norsk langrennssjef ikke er ansatt, synes langrennsjournalist i Dagbladet Tormod Brenna at det er interessant å diskutere Alsgaard som en mulig kandidat. Om ikke i denne omgang, så i alle fall for en mulig rolle en gang i fremtida.

- Thomas er en helsikes motivator. De han er sjef for er villige til å dø for ham. Han er engasjert og høyt respektert, sier Brenna, som har dekket norsk langrenn tett siden 1989.

Idrettsorakelet Johan Kaggestad synes på sin side at tanken er spennende og mener Alsgaard har det som skal til for å fylle en slik rolle.

- Han har aktive meritter så det holder, han kan langrenn etter en lang karriere og han har erfaring med å lede lag, sier Kaggestad til Dagbladet.

Tydelig leder Episoden med Södergren viser at Alsgaard ikke er fremmed for å ta tøffe avgjørelser. Kaggestad beskriver samtidig Alsgaard som en person som kan oppleves krevende for mange.

- Sånn er det med tydelige ledere, men norsk idrett har ikke akkurat flust av dem. Jeg personlig har veldig sans for Alsgaards væremåte. Han snakker rett fra levra, men han driter deg ikke ut om du er uenig med ham. Noen mener kanskje at han kan være litt streng og arrogant, men han er i alle fall en tydelig leder, sier Kaggestad.

Eksperten synes Alsgaard har gjort en god jobb med Team Leaseplan Go og påpeker at det var Alsgaard som fikk Petter Eliassaen til å fortsette med langrenn. I år vant Eliassen som kjent både Vasaloppet og Birkebeinerrennet.

- En cowboy Dagbladets langrennsjournalist tror imidlertid at Alsgaards væremåte og lederstil ville sendt ham på kollisjonskurs med Norges øvrige ledelse.

- Thomas ville blitt kvalt i en landslagsmodell, sier Brenna.

- Thomas har de kvalitetene som skal til for en jobb i det norske skilandslaget, men det ville vært en evig klinsj mellom han, ledelsen og styret, sier Brenna og utdyper:

- Alsgaards tanker bryter med den norske modellen. Han er mer offensiv, mer rett på sak, stoler mer på magefølelsen og er ikke redd for å prøve nye ting. Landslaget er på mange måter kontrasten - de kjører en tradisjonell stil, noe de også har hatt stor suksess med.

Det er det Brenna mener taler imot Alsgaard i en lederrolle på landslaget.

- Thomas er en cowboy. Hadde han jobbet med skilandslaget hadde 90 prosent av tida gått med til interne intriger.

- Spennende Kaggestad understreker imidlertid at Alsgaard måtte hatt det fulle og hele ansvar om han skulle gått inn i en lederrolle for Norge. Det innebærer at styret ikke skulle hatt noe å gjøre med sportslige opplegget.

LANGRENNSJOURNALIST: Tormod Brenna har dekket langrenn for Norge siden 1989. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LANGRENNSJOURNALIST: Tormod Brenna har dekket langrenn for Norge siden 1989. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det er ikke et styre som skal fortelle hva treneren skal gjøre. Da kan treneren like godt slutte, sier Kaggestad og fortsetter:

- Jeg tror landslaget trenger tydelige ledere, jeg. Selvfølgelig skal man være rettferdig, men jeg tror aldri Alsgaard ville gått på akkord med kravene som må realiseres for at man skal kunne bli en god langrennsløper. Thomas som sjef ville vært spennende, men det ville vært utfordrende for flere løpere. Spesielt de som ikke gir 100 prosent.

I en prosess Leder for langrennskomitéen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, forteller til Dagbladet at de ønsker å ha en ny langrennssjef på plass før sommeren. Skiforbundet er nå inne i en prosess med bemanningsbyrået Adecco, hvor de jobber sammen for å finne den rette personen.

- Vi jobber for å finne en profil på den som skal bli ny sjef. Vi vil ha en utlysning til stillingen klar om ikke så altfor lenge, sier Skogstad til Dagbladet.

- Når vil dere være klare til å ansette en ny sjef?

- Vi har ikke satt et eksakt tidspunkt, annet enn at vi vil ha det klart før vi går til ferie. Det er ut juni, men vi har en målsetting om å ikke bruke så lang tid, sier Skogstad.

Han ønsker ikke å kommentere om Alsgaard er aktuell i denne omgang.

- Vi har prøvd å unngå å prate for mye om navn. Hvis jeg gjør skulle nevne navn nå, utelukker vi veldig fort mange gode kandidater som vi ønsker skal være på søkerlista.

- Tror du Alsgaard kunne passet som langrennssjef?

-  Det ønsker jeg ikke å si noe om, sier Skogstad.

IDRETTSORAKEL: Få, om noen, nordmenn kan mer om idrett enn Johan Kaggestad. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
IDRETTSORAKEL: Få, om noen, nordmenn kan mer om idrett enn Johan Kaggestad. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer