Alsgaard har en gullplan

Thomas Alsgaard tviler på om han greier å finne gullformen til ski-VM. Men han lover å prøve knallhardt. - Jeg skal brette opp ermene, sier Alsgaard.

For selv om han i går sikret norsk stafett-triumf foran Italia i tsjekkiske Nove Mesto med en klassisk Alsgaard-spurt, betyr ikke seieren at ting er lyserød for landets mest meritterte langrennsløper.

- Det var et lureløp, og vi gikk jo rolig. Jeg er fortsatt så usikker på formen at jeg ikke turte å rykke. Jeg mangler fortsatt fart og trøkk i gåinga, sier Alsgaard til Dagbladet.

Som vanlig er han nøktern og ærlig i omtalen av seg selv. For mens de fleste skieksperter og trenere fortsatt har klokkertro på at Eidsvold-gutten vil være i gullform når VM starter om drøye fire uker, så legger han selv en neve iskald snø i panna på de største optimistene:

- Jeg er langt på etterskudd. Og i dag er jeg veldig usikker på om det går.

Spisser formen

Men det betyr ikke at han har gitt opp. Langt ifra. Alsgaard har gjennom åra vist en egen evne til å spisse formen i mesterskap. Planen er klar. Han kommer til å gå så mange skirenn han kan.

- Jeg reiser til Oberhof neste helg. Deretter håper jeg å gå tre renn i NM, ti kilometer klassisk, sprinten og tremila i fristil. Tremila på lørdag kan ryke hvis jeg ikke rekker å komme meg ned til høydesamlingen i Seiser Alm.

Mengde-trening

I tida fram til NM siste uka i januar skal han trene mye. Opptil tre økter om dagen på til sammen fem-seks timer.

- Det blir mye mengde, og mange rolige langturer. Jeg trenger mye trening for å bli sterk. Det blir opp- til tre økter om dagen.

Treneren sikker

Etter NM skal formen finnes med høydesamling i Seiser Alm. Dette har vært en suksessoppskrift for Thomas i samtlige mesterskap på nittitallet. Rett før VM går han også verdenscuprenn i sprint i Reit im Winkel, og 15 kilometer klassisk i Asiago. Til sammen håper Alsgaard og teamet rundt ham at det er dette som skal til for at formen skal komme, og at den gode gamle kapasiteten gir seg uttrykk i medaljer av det gylne slaget.

Trener Carl Henning Gran er sikker på at Alsgaard greier det. Gamle-trener Pål Gunnar Mikkelsplass like så. Det er nesten umulig å finne folk som ikke tror på Alsgaard. Tross mangelen på resultater.

- Det er hyggelig at folk tror på meg. Men jeg tror jeg selv vet best hva jeg er god for. Det er jo bare jeg som egentlig har kunnskaper om hvilken form jeg er i, og hvordan jeg føler det, sier Thomas.

- Men du er jo født pessimist?

- Nei, jeg er mer realist. Det er lettere for andre å være positiv. Folk tror kanskje det er enkelt, men jeg vet at det skal veldig mye til for at jeg skal klare det.

- Det virker nesten som du psyker deg selv ned. Hva betyr det psykologiske i denne fasen?

På hugget

- Jeg er veldig innstilt på å klare det, og føler meg på hugget psykisk sett. Men det er tungt å føle at man ikke kan gjøre en eneste feil.Men samtidig er det litt artig også. Fordi utfordringen er så stor.

Men det er ikke bare Thomas selv det står på.

- Jeg mener nivået, særlig i skøyting, har blitt mye bedre de siste par åra. Det har skjedd store forandringer på teknikken, sier Thomas Alsgaard.

STAFETT-TRIUMF I GÅR: Foran Tore Ruud Hofstad og Frode Estil. Bak Thomas Alsgaard og Anders Aukland.