KRITISK: Thomas Alsgaard mener det er på høy tid at langrenn åpner for folk som tenker nytt - og liker ikke nytt kontroversielt forslag fra Det internasjonale skiforbundet om staking. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KRITISK: Thomas Alsgaard mener det er på høy tid at langrenn åpner for folk som tenker nytt - og liker ikke nytt kontroversielt forslag fra Det internasjonale skiforbundet om staking. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Alsgaard kritisk til stake-forslag: - Hva skal man si? Vi er tilbake på åttitallet

Thomas Alsgaard mener også det er på tide at privatlagene får en formell rolle i Norges Skiforbund.

SOGNEFJELL (Dagbladet): Mandag presenterte Thomas Alsgaard de ti løperne han skal ha med seg på privatlaget sitt i langrenn. De to siste åra har Petter Eliassen dominert og vunnet langløpssirkuset Visma Ski Classics sammenlagt, samtidig som verdenscupløpere som Andrew Musgrave har fått rom til å satse tradisjonelt langrenn for fullt. 

Må få innpass Sammen med flere andre privatlag står Alsgaards Team LeasePlan for en ganske formidabel satsing ved siden av landslagene til Norges Skiforbund.

Derfor lar Alsgaard seg provosere litt av at forbundet på helgens skiting i Trondheim skryter uhemmet fra talerstolen av at det er landslagsmodellen som gir de gode resultatene i Ski-Norge om dagen.

- Det er viktig å ikke glemme at privatlagene omsetter for førti millioner kroner i året og er blitt en stor og viktig del av norsk langrenn. Nå er det på høy tid at vi får innpass på arenaer der det tas beslutninger for langrennssporten, som for eksempel skitinget, sier Alsgaard til Dagbladet. 

- Vi putter inn uhorvelig mye innsats og penger i sporten, så det skulle bare mangle at vi ikke får være med og bestemme.

Tilbake til åttitallet Langløpssirkuset har de siste sesongene virkelig blitt lagt merke til blant det norske skipublikummet. Da Petter Eliassen staket fra Martin Johnsrud Sundby i Birkebeineren i 2015 satte det i gang et stakekappløp også i verdenscupsirkuset.

Staking har blitt så stort, også i tradisjonell langrenn, at det internasjonale skiforbundet foreslår å lage spesielle forbudssoner mot dobbelttak i klassiske renn i verdenscupen.

- Hva skal man si? Altså, vi er tilbake på åttitallet her. Dessverre er det ikke overraskende at forslaget kom, men det er nok et eksempel på at det er på høy tid at langrenn åpner for folk som tenker nytt, sier Alsgaard.

Langløpsmiljøet har vist seg som et kreativt miljø, der folk som ønsker å teste grenser og å utvikle sporten finner sin boltreplass uten at noen legger hindringer i veien for en naturlig utvikling av sporten, mener Alsgaard. Og det er her den gamle mesteren mener tradisjonelt langrenn nå er i ferd med å gå seg helt bort.

- Vi har tradisjon i Norge for å være i mot det meste som er nytt. Jeg skal være såpass ærlig og si at jeg også har vært skeptisk til en del ting, og vi skal passe på at vi bevarer sjela til langrennssporten. Men det er forskjell på å bevare sjela og å stoppe en naturlig utvikling av sporten.

Ønskes velkommen Skipresident Erik Røste sier til Dagbladet at innspillene fra Thomas Alsgaard er konstruktive.

- Jeg opplever at det samarbeides bra i norsk langrenn, inkludert med de som går langløp. Thomas var invitert til å holde et innlegg på fagmøtet til langrenn i Trondheim, men ble dessverre syk, sier Røste.

- Valgkomiteen har som oppgave å finne personer hvor det tas hensyn til faglige kvalifikasjoner for de oppgaver som skal løses, basert på de forslagene som kommer inn. Thomas sitt innspill om at langløpskompetansen bør ivaretas, er et konstruktivt innspill som bør diskuteres og ses opp mot andre oppgaver og kompetanse, mener skipresidenten.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.