FIKK TRØST ETTER KUUSAMO: En sveitsisk smører satte en stopper for det som trolig ville vært et palløp fra Odd-Bjørn Hjelmeset i Kuusamo, og etterpå vanket det trøstende ord fra sportssjef Åge Skinstad. 
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FIKK TRØST ETTER KUUSAMO: En sveitsisk smører satte en stopper for det som trolig ville vært et palløp fra Odd-Bjørn Hjelmeset i Kuusamo, og etterpå vanket det trøstende ord fra sportssjef Åge Skinstad. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Alsgaard liker å provosere

Hjelmeset fikk oppstrammer på NRK.

||| STOKKE (Dagbladet): Odd-Bjørn Hjelmeset ble snytt for en topplassering i Kuusamo før jul da han kolliderte med en sveitsisk smører.

Bortsett fra det har det vært langt mellom de sterke prestasjonene for 38-åringen denne sesongen. Det har likevel ligget i kortene at han vil få OL-billett, fordi han er et sterkt kort på femmila og en annenetappe på stafetten.

Hjelmeset fikk like fullt en «oppstrammer» på lufta av NRK-ekspert Thomas Alsgaard under dagens NM-sprint.

- Det er på tide at Hjelmeset viser seg fram. Han er litt for ofte med på gamle meritter. Det er lenge siden Sapporo, sa Alsgaard, og siktet til da veteranen tok individuelt gull på femmila.

Ekspertkommentator Torgeir Bjørn sa også med glimt i øyet at det stort sett har handlet om å holde foredrag og krasje med smørere for Hjelmeset denne sesongen.

- Det er sånn det skal være
På sprinten ga Hjelmeset et lite svar på tiltale gjennom å bli nummer tre bak Johan Kjølstad og Ola Vigen Hattestad.

Etterpå ga han Alsgaard delvis medhold - men helt enig er han ikke.

- Det stemmer jo det han sier, men det kommer, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Jeg gikk et fantastisk renn i Kuusamo (da han kolliderte med smøreren og endte på 8. plass, journ.anm.), men Thomas liker jo å provosere. Og det skal han få lov til, vi er gode kompiser. Det er mange unge løpere bak meg som vil vise seg fram. At jeg blir nummer tre på sprint i dag viser at jeg kan. Og jeg veit at jeg skal kunne være med på femmila i OL og at jeg kan gå stafett. Det skal være sånn at han provoserer meg litt, sier veteranen.

Får støtte av Skinstad
Sportssjef Åge Skinstad har uttalt tidligere at han ser på Hjelmesets løp i Kuusamo som et palløp selv om det ble 8. plass til slutt. Og han har ikke mistet troa på 38-åringen.

- Nå gikk Odd-Bjørn et bra løp i dag og tok bronse, selv om han ikke er hyperaktuell for noe sprintlag i OL. Han har vært uheldig til nå denne sesongen. Etter Kuusamo hadde han et bra høydeopphold, men så ble han småsyk og fikk dermed ikke gått tremila i Rogla. Og så kom kuldeperioden i jula hvor han ikke fikk konkurrert, og dermed gikk det ikke så bra i Otepää. Nå får han konkurrere, og da kommer han i form, sier Skinstad til Dagbladet.

Og legger til:

- Selv om han ikke har levert all verden, ble han verdensmester i 2009.

- Men det var på stafett?

- Det er gjevest av alt, sier Skinstad lurt.

Showet med Pølsa
Det var i hvert fall ingenting å utsette på humøret til Hjelmeset i dag, som så ut til å ha en egen intern konkurranse med Øystein «Pølsa» Pettersen om hvem som kunne showe mest foran kameraet.

Like før finalen kysset Hjelmeset inn i kameraet, og fikk «koko»-gester av Pettersen som svar, som heller ikke la skjul på hvem som var mannen med stor M.

Etter målgang fortsatte de to den vennskapelige feiden.

- Jævla overraskende at det var så mye trøkk i deg i dag, Hjelmeset, sa OL-klare Pettersen, som selv ble nummer fem.

Og fulgte opp henvendt mot journalistene mens Hjelmeset sto og skiftet tøy:

- Han ser jo ikke bra ut, og så slår han meg, som ser ut som en million. Faen heller. Var det noen som så ham etter den første bakken, eller bare snudde han?

- Da jeg passerte Øystein så jeg bare en eneste, stor klump, repliserte Hjelmeset glisende.

- LIKER Å PROVOSERE: Thomas Alsgaard var tilbake på jobb for NRK i dag etter gårsdagens 14. plass på 15-kilometeren. I morgen går han 30 kilometer i NM. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- LIKER Å PROVOSERE: Thomas Alsgaard var tilbake på jobb for NRK i dag etter gårsdagens 14. plass på 15-kilometeren. I morgen går han 30 kilometer i NM. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer