- VELDIG GODT FORNØYD: Thomas Alsgaard gikk inn til 14. plass i sitt NM-comeback. Men om han kan satse for fullt inn mot neste sesong tør han fortsatt ikke svare på. Men han erkjenner: - Jeg skulle gjerne hatt tid til å trene mer. Det er fryktelig moro å gå på ski. Det er forferdelig morsomt. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- VELDIG GODT FORNØYD: Thomas Alsgaard gikk inn til 14. plass i sitt NM-comeback. Men om han kan satse for fullt inn mot neste sesong tør han fortsatt ikke svare på. Men han erkjenner: - Jeg skulle gjerne hatt tid til å trene mer. Det er fryktelig moro å gå på ski. Det er forferdelig morsomt. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Alsgaard rørt av folkets hyllest ute i løypa

- Må innrømme at dette var fryktelig moro, sier han.

||| STOKKE (Dagbladet): Thomas Alsgaard var selvsagt naiv da han trodde comebacket hans i NM ikke ville påkalle nasjonal interesse.

Sammen med Petter Northug var han den publikum hadde kommet for å se - og den journalistene svermet mest rundt etterpå.

På forhånd hadde han lagt lista rundt en 20. til 25. plass. Den målsettingen var for beskjeden, og Alsgaard endte på en finfin 14. plass, foran løpere som John Anders Gaustad, Martin Johnsrud Sundby og Jens Arne Svartedal.

Men han merket at kroppen ikke var i nærheten av å være det maskineriet den var for seks, sju år siden.

- Trykket er borte. Jeg er i bra form, men beina fungerer ikke, sier han med et smil.

- På hvilken måte merker du forskjellen mest fra da du var på topp?

- Da kunne jeg ligge på høy fart og pushe lenge. Nå kan jeg være frisk i det jeg starter på en bakke, men etter 30 meter er jeg pinnestiv. Men det er ikke frustrerende nå lenger. Jeg har klart å innse at jeg er i en annen situasjon, sier Alsgaard.

- Kompliment at folk tror på meg
Men den gamle nasjonalhelten har all grunn til å være bekjent av innsatsen sin, og i starten av løpet luktet han like bak teten. Men overgangen fra å gå langløp på flerfoldige mil til å gå i 15-kilometerstempo var selvsagt stor.

- Det er langløp jeg ønsker å lykkes med, men dette var viktig fartstrening. 14. plass er jeg veldig godt fornøyd med, selv om resultatet ikke var det viktigste i dag.

Alsgaard nøt hvert sekund han var ute i sporet, der et tallrikt publikum sørget for å gi utøverne en god opplevelse underveis. Og for 38-åringen var mottakelsen enda varmere enn for de andre - for folk har naturligvis ikke glemt hans gamle bragder.

- Det var kanskje naivt av deg å tro at folk ikke ville være så interessert i comebacket ditt?

- Jeg trodde kanskje det hadde roet seg etter sju år. Men sånn var det ikke. Jeg får ta det som en kompliment at folk fortsatt tror på meg. Mange syntes tydeligvis at dette var moro, sier han til Dagbladet.

Og «Elgen» kjente konkurranseinstinktet våkne da han sto på startstreken.

- Det instinktet har ligget der siden jeg var tre år og hver helg siden da. Når jeg først er her, og det er så mye publikum, blir det alvor. Tilbakemeldingene jeg fikk i løypa var rørende. Jeg er glad for hvordan jeg ble mottatt.

- Hva var det de sa til deg?

- Det var mye støtte, tilrop og glede. Det varmet veldig. Jeg er veldig takknemlig for stemningen de skapte underveis, sier Alsgaard til Dagbladet.

Vil gjerne trene mer
Og så er selvsagt det store spørsmålet: Ga det mersmak? Og satser han for fullt mot VM i Oslo neste år?

- Jeg tør ikke å svare på det, sier Alsgaard.

For det er flere ting som hindrer ham fra å kunne satse på fulltid, selv om han innrømmer at han er fristet.

- Jeg skulle gjerne hatt tid til å trene mer. Jeg må innrømme det, for det er fryktelig moro å gå på ski. Det er forferdelig morsomt, sier han.

- Hva holder deg tilbake?

- Jeg har fortsatt ikke mulighet til å være proff. Jeg har familie og ei lita datter, og mye jobb som jeg ikke kan sette bort. Kollegaer er avhengige av at jeg er på jobb. Jeg driver som konsulent og holder seminar for næringsliv over 2-4 dager, sier han til Dagbladet.

Flyter på rutinen
Inntil videre nøyer han seg med langløp, der seier i Vasaloppet er det store målet.

- Det ble bestemt i sommer at jeg skulle trappe opp og satse langløp. Men verdenscupen i FIS Marathon er en helt annen verden. Tre, fire timer med staking er mitt grunnlag nå. Det er noe helt annen som kreves for å kjempe i toppen her.

- Men jeg flyter på mange ting. Jeg har god erfaring fra sånne løp og kan disponere kreftene mine riktig, holde hodet kaldt og forberedelsene og det tekniske sitter godt. Det drar jeg stor fordel av.

Én journalist hadde også hørt rapporter om at Alsgaaard var blitt observert på harde treningsturer uten staver i det siste.

- Etter et langløp fikk jeg betennelse i armen. Derfor har jeg ikke kunnet gjøre annet enn å gå uten staver. Det er blitt litt i overkant, smiler han.

FØLTE SEG RUSTEN: - Trykket er borte. Jeg er i bra form, men beina fungerer ikke, sier Alsgaard med et smil. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FØLTE SEG RUSTEN: - Trykket er borte. Jeg er i bra form, men beina fungerer ikke, sier Alsgaard med et smil. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer