Alsgaard tar pause

LILLEHAMMER (Dagbladet): Nok en nitrist dag for norsk langrenn i går. Thomas Alsgaard (28) brøt løpet og trøstet seg med pizza. Han kutter nå ut alle renn de tre neste ukene. Bare gordonsetteren Mira (4) gledet seg over eierens fiasko i gullløypa fra OL.

Som 22-åring svevde Alsgaard over snøen inn til skøytegull på tremila på Birkebeineren skistadion. I går konkurrerte han i de samme løypene for første gang siden OL - og hadde så lite futt i beina at til og med motbakkene slo ham. Allerede etter tre kilometer var det bom stopp. # - Dette må være verdensrekord i å bryte tidlig. Veldig flaut, og bare å beklage. Men den bakken etter tre kilometer hadde jeg faen ikke kommet opp om jeg hadde brukt hele dagen, sier Thomas.

Gir opp v-cupen

De siste åra har Thomas Alsgaard trent 750 timer for å holde seg i toppen. Etter ryggoperasjonen sist vår, er mengdene redusert med 250 timer denne sesongen.

Han lå sjuk både i romjula og de fem-seks dagene før rennet i Trondheim sist onsdag. Med skralt grunnlag fra før har han mistet helt nødvendige treningsperioder. Derfor tror Thomas han nå har fått den store smellen.

- Jeg har frykta dette i hele år. Tror jeg har brukt opp grunnlaget, sier han.

Konsekvensene er disse:

  • Han dropper skøyterennet (10 km) i Sveits om ti dager, og deltar heller ikke i 76 kilometer lange Transjurassienne på fransk snø 20. februar. Pausen kan bli enda lenger om ikke kroppen begynner å fungere igjen.

- Jeg håper å komme tilbake og vinne enkeltrenn på slutten av sesongen, sier han.

  • Thomas anser v-cupseieren sammenlagt som tapt.

- Det er urealistisk å tro noe annet.

Spak trener

Med nedslått hode konstaterte trener Pål Gunnar Mikkelsplass etter rennet at verken Alsgaard eller Espen Bjervig kom til mål. Bjervig skal virus-undersøkes over helga.

- Vi har valgt å være med på mange renn i år. Det har vist seg for hardt for enkelte. Når man er sliten er det lettere å bli sjuk også. Dette er en påminnelse om at det som alltid har vært tilfelle, fortsatt er tilfelle. Det må vi ta lærdom av, sier han.

- Har det vært vurdert å la Thomas stå over rennene i Trondheim og Lillehammer?

- Nei.

Kanskje bør Mikkelsplass & kompani lære av Mika Myllylä. Seierherren fra Trondheim droppet rennet her på Lillehammer og dro hjem til Finland straks han kjente antydning til sjukdom torsdag...

For Mikkelsplass var det imidlertid viktigere å se framover enn å se skrifta på resultatveggen.

- Jeg tror ikke Thomas har tapt v-cupen. Han kan komme tilbake til veldig godt nivå igjen.

Hund og kjæreste

Thomas hadde ikke samme behov eller sjøldisiplin til å rette blikket framover de første timene etter rennet i går. Det er bare sånn han er. Går inn i seg sjøl og lurer på hva som er galt ei stund - før han kommer opp med løsningene.

- Jeg tenker best aleine, sier han.

Noe er imidlertid i skjønneste orden.

Bikkja Mira får seg nå lange, rolige skiturer i skauen. Thomas får dessuten mer tid til kjærligheten. Foreløpig vil han ikke røpe noe som helst om dama si. Ikke engang navnet. Men forholdet har allerede vart ei stund. Han hadde henne med seg til NM i Vang. De fleste i miljøet vet at Thomas er stormende forelska.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

TRØSTESLIKKET: Gordonsetteren Mira var den eneste som ikke brydde seg døyten om at eier Thomas Alsgaard hadd brutt løpet.