Alt du lurer på om miljøgiftene

Her er svarene på det du lurer på om fluor, skismøring og miljøgiftene ekspertene advarer mot.

SKISMØRING: Miljøgifter i skismøring kan være skadelige både for mennesket og naturen. Men betyr det at det er farlig å bruke fluortannkrem på tannbørsen om kvelden? Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
SKISMØRING: Miljøgifter i skismøring kan være skadelige både for mennesket og naturen. Men betyr det at det er farlig å bruke fluortannkrem på tannbørsen om kvelden? Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvorfor er fluorsmøring så attraktiv?

- De unike, vann- og smussavstøtende egenskapene til floursmøringen reduserer skienes friksjon mot snøen og gir veldig god glid. Særlig effektiv er fluorsmøringen på vanskelig føre - rundt null, blanding av våt og tørr snø og på våtsnøføre. På elitenivå kan fluorkarboner utgjøre ett minutts forskjell på en 10-kilometer, sammenlignet med fluorfri smøring.

- Hvilke skadelige stoffer finnes i skismøring?

- Fluorholdig skismøring inneholder en rekke tungt nedbrytbare eller ikke nedbrytbare stoffer, fluorkarboner, som samler seg opp i naturen og i menneskekroppen (akkumuleres i næringskjeden). Disse tilhører stoffgruppen PFAS, per- og polyfluoralkylstoffer, menneskeskapte stoffer som ikke finnes i naturlig form. De regnes som miljøgifter og kalles i USA «forever chemicals», men ikke alle typer PFAS er like skadelige. Riktig begrep for denne typen stoffer er strengt tatt ikke fluor, men fluorkarboner eller perfluorerte alkaner.

- Hva er PFOA?

PFOA en av de ca. 5000 PFAS-stoffene og er en miljøversting fordi det har mange karbonatomer (er langkjedet, brytes langsomt ned). Bruken av PFOA eller stoffer som omdannes til PFOA (også kalt C8/C8-teknologi) har vist seg desidert mest effektivt for å gi god glid. PFOA står for perfluoroktansyre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer