Annonsørinnhold

Alt du trenger å vite om Asiamesterskapet

Fredag begynner Asiamesterskapet 2015, og den turneringen kan du tippe odds på. Les deg opp på lagene her!

Tim Cahill: Har scoret fem mål for Australia i VM og er en notorisk måljeger med en fysisk stil. Nå skal 35-åringen kjempe om gull i Asiamesterskapet på hjemmebane. Foto: AFP PHOTO / FILES / JUAN BARRETO
Tim Cahill: Har scoret fem mål for Australia i VM og er en notorisk måljeger med en fysisk stil. Nå skal 35-åringen kjempe om gull i Asiamesterskapet på hjemmebane. Foto: AFP PHOTO / FILES / JUAN BARRETO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det 16nde Asiamesterskapet i fotball arrangeres denne gangen i Australia, og i tillegg til all ære og heder forbundet med seier får vinnerlaget spille prøve-VM i Russland i 2017.

Mesterskapet spilles i byene Sydney, Melbourne, Brisbane, Newcastle og Canberra over drøyt tre uker, og dette er første gang mesterskapet arrangeres utenfor Asia. Australia ble først medlem av det asiatiske fotballforbundet i 2006.

Kampene i dette mesterskapet vil bli tilbudt for oddsspill av Norsk Tipping, og jeg gir derfor en kjapp oversikt over deltakerlandene og de fire gruppene, slik at man har litt mer ammunisjon hvis man skal putte kampene på oddskupongen, eller bare kose seg med dem på TV (Eurosport).

Første kamp spilles fredag klokken 09:30 norsk tid; Australia - Kuwait.

Mesterskapet er bygd opp med gruppespill først, og de to beste lagene i hver gruppe går videre til kvartfinale. Også bronsefinale spilles.

Så til gjennomgangen av de fire gruppene:

Gruppe A

Australia og Sør-Korea de store favorittene til å avansere fra denne gruppen, de to landene er også blant de tre største favorittene til å vinne mesterskapet. Vertslandet Australia møter i tillegg til sterke Sør-Korea altså Kuwait og Oman, begge lag de har slitt med i de siste møtene. Sør-Korea synes å være på nedadgående, og det er ikke umulig at denne gruppa kan gi noen overraskelser.

Australia
FIFA-ranking: 100, nummer ti i Asia

Kvalifiserte seg: Vertsland

Meritter Asiamesterskapet: Sølv 2011

Vinnerodds gruppe A: 1,85
Vinnerodds mesterskapet: 3,75 (nestfavoritt)

Nøkkelspillere: Tim Cahill (NY Red Bulls), Mile Jedinak (Crystal Palace), Robbie Kruse (Bayer Leverkusen)

Måljeger: Tim Cahill (NY Red Bulls)

Vertslandet Australia en favoritt-underdog hos en del nøytrale i de verdensmesterskapene de har klart å kvalifisere seg til. Gjør det nesten alltid bedre enn forventet under slike anledninger, selv om det ikke alltid vises i resultatene. Nå i en helt annen rolle, som favoritt. Innfrir stereotypene med oppofrelse og hardt arbeid, men viste også frem et mer teknisk repertoar med god kontringsfotball i VM, der de kom hederlig fra en tøff gruppe med Spania, Nederland og Chile tross tre nederlag.

Like fullt mange svake resultater det siste året, hvor mange spillere har blitt utprøvd. Må takle hjemmefansens forventninger.

Sør-Korea
FIFA-ranking: 69, nummer tre i Asia

Kvalifiserte seg: Tredjeplass i Asiamesterskapet 2011

Meritter Asiamesterskapet: To gull (1956, 1960), tre sølv (1972, 1980, 1988), fire bronse (1964, 2000, 2007, 2011)

Vinnerodds gruppe A: 2,40
Vinnerodds mesterskapet: 7 (tredje høyeste favoritt)

Nøkkelspillere: Son Heung-min (Bayer Leverkusen), Ki Seung-yeung (Swansea), Park Joo-ho (Mainz 05)

Måljeger: Koo Ja-cheol (Mainz 05)

De fleste forventer at Australia og Sør-Korea går videre fra denne gruppen, begge sterke lag i dette forbundet med noe å bevise etter VM. Sør-Koreas ene poeng i Brasil var en stor skuffelse, og laget har heller ikke imponert i privatlandskamper det siste året. Har aldri vært rangert lavere på FIFAs ranking enn de er nå, med 69.plass. Har noen av turneringens mest spennende spillere.

Trener Uli Stielike har bare vært ved roret siden oktober, og han opplever at presset på å gjøre det bra i denne turneringen er større enn på lenge.

Oman
FIFA-ranking: 93, nummer syv i Asia

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Jordan, Syria og Singapore

Meritter Asiamesterskapet: Tredje deltakelse nå, niendeplass som beste (2004)

Vinnerodds gruppe A: 11
Vinnerodds mesterskapet: 51

Nøkkelspillere: Ali Al-Habsi (Wigan), Abdulaziz Al-Muqbali (Fanja), Hassan Mudhafar (Al-Oruba)

Måljeger: Abdulaziz Al-Muqbali (Fanja)

Den tidligere Lyn-stjernen Ali Al-Habsi eneste utenlandsproff i dette mannskapet. Er også kaptein og lagets beste spiller. Oman har ikke hatt noen spesielt overbevisende oppkjøring til mesterskapet med tap for Qatar og De forente arabiske emirater i november, samt 2-2 mot Qatar nyttårsaften og 1-4 mot Kina for en drøy uke siden.

Knallhard gruppe for Oman, som trenes av tidligere Lyon, PSG- og Kamerun-trener Paul Le Guen.

Kuwait
FIFA-ranking: 124, nummer 15 i Asia

Kvalifiserte seg: Nummer to bak Iran i sin kvalifiseringsgruppe, foran Libanon og Thailand

Meritter Asiamesterskapet: Vant i 1980, bronse i 1984

Vinnerodds gruppe A: 21
Vinnerodds mesterskapet: 101

Nøkkelspillere: Bader Al-Mutawa (Qadsia), Nawaf Al Khaldi (Qadsia), Yousef Nasser (Kazma)

Måljeger: Bader Al-Mutawa (Qadsia)

Kuwait hadde sin storhetstid på 80-tallet med blant annet sin ene VM-deltakelse og seier i dette mesterskapet, men Iraks invasjon i 1990 avsluttet selvsagt også alt normalt liv. Kommet sterkt tilbake siden det, men ikke til gamle høyder. Trener Nabil Maaloul startet i jobben i desember og har bare ledet laget i 1-1-kampen mot erkefienden Irak rett før jul. Få oppmuntrende resultater for Kuwait i 2014, fire seiere fra 17 forsøk.

Har hatt et godt overtak på Australia, vil trenge både det og flere små mirakler for å komme videre fra gruppa.

Gruppe B

Trolig den svakeste og mest åpne gruppa i mesterskapet, og her kan egentlig alt skje. Antakelsen på forhånd er at Usbekistan, Saudi-Arabia og Kina slåss om avansementet mens Nord-Korea neppe får nok ut av sine hemmelighetsfulle forberedelser til å komme seg videre. Åpningskampene Usbekistan - Nord-Korea og Saudi-Arabia - Kina gir noen svar, men dette blir fort jevnt til siste minutt.

Usbekistan
FIFA-ranking: 74, nummer fire i Asia

Kvalifiserte seg: Nummer to bak De forente arabiske emirater i sin kvalifiseringsgruppe, foran Hong Kong og Vietnam

Meritter Asiamesterskapet: Fjerdeplass i 2011 som beste

Vinnerodds gruppe B: 2,85
Vinnerodds mesterskapet: 17

Nøkkelspillere: Server Djeparov (Seongnam), Vitaliy Denisov (Lokomotiv Moskva), Odil Ahmedov (Krasnodar)

Måljeger: Server Djeparov (Seongnam)

Usbekistan spilte sin aller første fotballkamp som selvstendig nasjon i 1992 og har siden kvalifisert seg til alle Asiamesterskapene. Er kjent for å være det beste laget Sentral-Asia, og har en brukbar hjemlig liga sammenlignet med en del andre deltagere i mesterskapet. Opparbeidet seg selvtillit via en serie på fire seiere og to uavgjorte i privatlandskamper siden starten av oktober, og fremstår som solide defensivt med noen spennende offensive spillere.

Knepne gruppefavoritter, men har ikke råd til å gjøre mange feil. Frekk outsider til medalje.

Saudi-Arabia
FIFA-ranking: 102, nummer elleve i Asia

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Irak, Kina og Indonesia

Meritter Asiamesterskapet: Tre gull (1984, 1988, 1996), tre sølv (1992, 2000, 2007)

Vinnerodds gruppe B: 3,00
Vinnerodds mesterskapet: 26

Nøkkelspillere: Nasser Al-Shamrani (Al-Hilal), Osama Hawsawi (Al-Ahli), Saud Kariri (Al-Hilal)

Måljeger: Nasser Al-Shamrani (Al-Hilal)

Stolt historie i dette mesterskapet, var i finalen fem ganger på rad i perioden 1984 til 2000 og vant altså tre av dem. Sølv så sent som i 2007, mens det i 2011 ble en trist hjemreise etter tre strake tap i gruppespillet. En spillertropp som kjenner hverandre usedvanlig godt, alle spiller i hjemlig liga og aktørene er spredt på bare få storklubber.

Kontroversiell frontfigur i Nasser Al-Shamrani, som ble utestengt for spytting i åtte kamper bare kort tid etter han ble utnevnt til årets fotballspiller i Asia. Et av de mer fysisk robuste mannskapene.

Kina
FIFA-ranking: 97, nummer ni i Asia

Kvalifiserte seg: Tok den aller siste plassen som beste treer i sin kvalifiseringsgruppe, foran Indonesia men bak gruppekollega Saudi-Arabia og Irak

Meritter Asiamesterskapet: Sølv i 1984 og 2004, bronse i 1976 og 1992

Vinnerodds gruppe B: 3,75
Vinnerodds mesterskapet: 26

Nøkkelspillere: Zheng Zhi (Guangzhou Evergrande), Ghao Lin (Guangzhou Evergrande) , Zhang Linpeng (Guangzhou Evergrande)

Måljeger: Ghao Lin (Guangzhou Evergrande)

Kina arbeider og arbeider for å gjøre fotballen større i landet, og har hatt seertall opp mot en kvart milliard i dette mesterskapet tidligere. Hatt en rekke europeiske trenere av en viss størrelse, senest med Alain Perrin, som etter år i fransk fotball har reist Asia rundt.

Er også et lag hvor samtlige spillere holder til i hjemlig liga, og hvor storklubben Guangzhou Evergrande, vinnere av AFC Champions League i 2013, leverer kjernen i alle lagdeler. Vil få god supporterstøtte i Australia.

Nord-Korea
FIFA-ranking: 150, nummer 25 i Asia

Kvalifiserte seg: Vant 2012 AFC Challenge Cup

Meritter Asiamesterskapet: Tre deltakelser, fjerdeplass i 1980 som beste

Vinnerodds gruppe B: 6
Vinnerodds mesterskapet: 51

Nøkkelspillere: Pak Kwang-ryong (Vaduz), Cha Jong-hyok (Wil 1900), Pak Nam-Chol (Sisaket FC)

Måljeger: Jong Tae-se (Suwon Samsung Bluewings)

Fotball er populært i Nord-Korea, ikke minst etter VM-deltakelsen i 2010 tross tre tap. Nord-Korea ble sist sett i treningskamp mot Taiwan i november, og har gjort det meste av sine forberedelser i hemmelighet. Tolvteplass fra Asiamesterskapet i 2011, noe som ble ansett som meget skuffende.

Den manglende kvalifiseringen muligens en ulempe for Nord-Korea, som ikke har lett å for å skaffe seg partnere til privatlandskamper. Spilte ingen matcher mellom februartapet mot Irak og oktobertapet mot Kuwait.

Gruppe C

Medaljegrossisten Iran forholdsvis klar favoritt i denne gruppa etter sin fine VM-deltakelse, men har opplevd mange avlysninger i sine forberedelser. Er nok glade for at de åpner mot gruppas antatt svakeste lag Bahrain, men Iran må innfri der. Spilleselskapene ser Qatar og De forente arabiske emiratene i kamp om annenplassen i gruppa, men verdt å merke seg at Bahrain kom foran Qatar i kvalifiseringsgruppa og kan overraske, samtidig som emiratene synes å ha noe på gang.

Iran
FIFA-ranking: 51, nummer én i Asia

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Kuwait, Libanon og Thailand

Meritter Asiamesterskapet: Tre gull (1968, 1972, 1976), fire bronse (1980, 1988, 1996, 2004)

Vinnerodds gruppe C: 1,80
Vinnerodds mesterskapet: 8

Nøkkelspillere: Ashkan Dejagah (Al-Arabi), Javad Nekounam (Osasuna), Reza Ghoochannejhad (Charlton)

Måljeger: Reza Ghoochannejhad (Charlton)

Iran er nå det høyest rangerte landet fra ASIA på FIFA-rankingen, og er da også blant de mest suksessrike lagene fra verdensdelen med tre gull i dette mesterskapet samt fire VM-deltakelser, senest i fjor sommer. Tok bare ett poeng i Brasil, men fikk mye hederlig omtale og valgte etterpå å forlenge kontrakten med trener Carlos Queiroz, kjent fra blant annet Manchester United, Real Madrid og Portugals landslag.

Kun spilt to kamper siden VM, 1-0 mot Sør-Korea i Iran og samme resultat mot Irak i Australia. Klar gruppefavoritt.

De forente arabiske emirater
FIFA-ranking: 81, nummer fem i Asia

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Usbekistan, Hong Kong og Vietnam

Meritter Asiamesterskapet: Sølv i 1996

Vinnerodds gruppe C: 4
Vinnerodds mesterskapet: 26

Nøkkelspillere: Omar Abdulrahman (Al-Ain), Ahmed Khalil (Al-Ahli), Ismail Al Hammadi (Al-Ahli)

Måljeger: Ahmed Khalil (Al-Ahli)

De forente arabiske emirater har deltatt i tre Asiamesterskap på rad, men røket i gruppespillet alle tre gangene og kun vunnet én av disse ni kampene. Midten av 90-tallet ga fjerdeplass i 1992 og sølv i 1996. Har siden falt og falt i prestasjonsnivå, men de siste årene begynt å hevde seg igjen og steget over 50 plasser på FIFA-rankingen på to år.

Vant Gulfmesterskapet i 2013 og har et tett samspilt lag hvor alle spiller i hjemlig liga, de fleste i Al-Ahli og Al-Ain i Dubai.

Qatar
FIFA-ranking: 95, nummer åtte i Asia

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe, bak Bahrain men foran Malaysia og Yemen

Meritter Asiamesterskapet: Kvartfinale i 2000 og 2011 som beste resultat

Vinnerodds gruppe C: 5,50
Vinnerodds mesterskapet: 41

Nøkkelspillere: Khalfan Ibrahim (Al Sadd), Bilal Mohammed (Al-Gharafa), Meshal Abdullah (Al Ahli)

Måljeger: Khalfan Ibrahim (Al Sadd)

Qatar var vertskap for mesterskapet i 2011 og nådde da kvartfinale, røk i en jevn kamp mot de senere mestere Japan. Har i likhet med flere av lagene fra denne regionen et tett samspilt mannskap fra få klubber i hjemlig liga, trent av midtbaneveteranen Djamel Belmadi som har langt mer erfaring som spiller enn som trener.

Vant Gulfmesterskapet i 2014 så sent som i november og kunne vel knapt fått en bedre oppladning.

Bahrain
FIFA-ranking: 122, nummer 14 i Asia

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Qatar, Malaysia og Yemen

Meritter Asiamesterskapet: Fjerdeplass i 2004 som beste

Vinnerodds gruppe C: 10
Vinnerodds mesterskapet: 100

Nøkkelspillere: Ismail Abdul-Latif (Al-Muharraq), Jaycee John Okwunwanne (Al-Mesaimeer), Mohamed Husain (Al-Nassr)

Måljeger: Ismail Abdul-Latif (Al-Muharraq)

Et av mesterskapets minst betrodde lag, tross at laget altså gjorde det bedre enn gruppemotstander Qatar i kvalifiseringen. Har også vært nære sin første VM-deltakelse i de siste tre kvalifiseringer, uten at det forteller så mye i denne verdensdelen.

Nok et sammensveiset lag fra denne regionen, og seier og uavgjort mot Qatar i kvalifiseringen hinter om at laget kan overraske om marginene er med.

Gruppe D

Japan den store favoritten i gruppa, mens Palestina er mesterskapets minst betrodde lag. Artig nok er det nettopp disse to som møtes i åpningskampen. Jordan og Irak forventes å slåss om annenplassen i gruppa og vil altså få mange svar på sin skjebne når de også møtes i første runde, en slags finale for dem i turneringens aller første økt. Felles for alle lagene i gruppa er at de alle har gjennomført trenerbytter i andre halvår 2014.

Japan
FIFA-ranking: 55, nummer to i Asia

Kvalifiserte seg: Vant Asiamesterskapet sist, i 2011

Meritter Asiamesterskapet: Fire gull (1992, 2000, 2004, 2011)

Vinnerodds gruppe D: 1,25
Vinnerodds mesterskapet: 3,25 (favoritt!)

Nøkkelspillere: Keisuke Honda (AC Milan), Shinji Kagawa (Borussia Dortmund), Makoto Hasebe (Eintracht Frankfurt)

Måljeger: Shinji Okazaki (Mainz 05)

Et mislykket VM for Japan betød trenerskifte, tidligere Mexico- og Espanyol-trener Javier Aguirre har tatt over laget som har vunnet Asiamesterskapet flest ganger, og altså tre av de siste fire. Litt pussig trenervalg, Aguirre mer kjent for å berge svake mannskap enn å innfri med favoritter, og er heller ingen ukontroversiell figur.

Japan er store favoritter i gruppespillet og har flere av turneringens største stjerner i troppen. Finale mot Australia 31. januar?

Irak
FIFA-ranking: 103, nummer tolv i Asia

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe, bak Saudi-Arabia men foran Kina og Indonesia

Meritter Asiamesterskapet: Vant i 2007

Vinnerodds gruppe D: 7
Vinnerodds mesterskapet: 41

Nøkkelspillere: Younis Mahmoud (klubbløs), Ali Adnan (Rizespor), Humam Tariq (Al Dhafra)

Måljeger: Younis Mahmoud (klubbløs)

Irak blant de mest suksessrike arabiske fotballandene og har altså hevdet seg også i Asia, med gull i Asiamesterskapet i 2007 og kvartfinale de øvrige fire siste mesterskapene. Gjør dette til tross for vanskelige forhold, og har ikke hatt noen optimal forhold med trenerskifte så sent som i midten av desember, da Radhi Shenaishil startet sin annen periode i jobben. Han har ledet totalt syv landskamper og ikke vunnet noen, senest med 0-1-tap for rivalen Iran 4. januar.

Jordan
FIFA-ranking: 81, nummer seks i Asia

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe, bak Oman men foran Syria og Singapore

Meritter Asiamesterskapet: To deltakelser, kvartfinale begge ganger (2004,2011)

Vinnerodds gruppe D: 7,50
Vinnerodds mesterskapet: 41

Nøkkelspillere: Amer Shafi (Al-Wehdat), Abdallah Deeb (Al-Riffa), Odai Al Saify (Al-Salmiya)

Måljeger: Abdallah Deeb (Al-Riffa)

Jordan trenes av Ray Wilkins, mer kjent som spiller enn fra sine trenergjerninger, tross ros for sin rolle som assistent i Chelsea. Tok over Jordan tidlig i september, og har ikke akkurat overbevist ennå med to uavgjorte og syv tap, de fleste resultater mot andre deltakere i dette mesterskapet. Senest 0-1-tap her i Australia mot Bahrain 4. januar.

Laget sliter offensivt og går ikke inn i denne turneringen med høy selvtillit.

Palestina
FIFA-ranking: 113, nummer 13 i Asia

Kvalifiserte seg: Vant AFC Challenge Cup 2014

Meritter Asiamesterskapet: Debutanter

Vinnerodds gruppe D: 50
Vinnerodds mesterskapet: 251

Nøkkelspillere: Ashraf Nu'man (Al-Faisaly), Ramzi Saleh (klubbløs), Khader Yousef (Taraji Wadi Al-Nes)

Måljeger: Ashraf Nu'man (Al-Faisaly)

Palestina gjør sin aller første deltakelse i Asiamesterskapet. Kvalifiserte seg gjennom å vinne AFC Challenge Cup 2014, en turnering for de minste fotballnasjonene i Asia. Har alle typer logistikkproblemer grunnet konflikten med Israel. Blant annet er reiserestriksjoner og visumproblemer en evig utfordring, samtidig som militære aksjoner har gjort jevnlig skade på både fasiliteter og spillere.

Føler de har vunnet en seier bare ved å komme til mesterskapet og kjenner trolig sterkest av alle på ambassadørrollen, samtidig som det er null forventningspress til resultater.

Konklusjon:

Dette blir et interessant mesterskap mellom lag vi gjerne ikke ser så ofte her hjemme. Vanskelig å komme utenom trioen Japan, Sør-Korea og Australia når man skal tippe et vinnerlag, og det er også vrient å være uenig med spilleselskapene i at Japan er den største favoritten.

Japanerne har på papiret det enkleste gruppespillet og vil først og fremst håpe å unngå Iran i kvartfinale. Australia og Sør-Korea er altså i gruppespill sammen, og har nok av utfordringer der. Til gjengjeld venter trolig en «enkel» kvartfinale.

Mitt lille tips er at Japan og Sør-Korea møtes i finalen 31. januar og at Japan vinner.

Vertslandet Australia med størst sjanse til å ødelegge det tipset, deretter outsiderne Iran, Usbekistan og De forente arabiske emirater.

I mellomtiden vil alle kampene bli analysert på Dagbladets oddstipssider, merk at mange har avspark svært tidlig på dagen norsk tid. Første kamp spilles altså allerede fredag morgen klokken 09:30.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer