Annonsørinnhold

Alt du trenger å vite om de første kampene i fotball-VM

Snart begynner det!

Fra tap i åpningskampen til gull i finalen: Åpningsrunden i VM byr gjerne på målfattige kamper og noen store overraskelser. I 2010 var det Svetis som sto for overraskelsen da de slo Spania 1-0, til 9,90 i odds. Likevel var det Spania som til slutt ble verdensmestere. Foto: AP Photo/Julie Jacobson.
Fra tap i åpningskampen til gull i finalen: Åpningsrunden i VM byr gjerne på målfattige kamper og noen store overraskelser. I 2010 var det Svetis som sto for overraskelsen da de slo Spania 1-0, til 9,90 i odds. Likevel var det Spania som til slutt ble verdensmestere. Foto: AP Photo/Julie Jacobson. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om kort tid, fra torsdag til tirsdag, skal VM-lagene spille sine aller første kamper i gruppespillet i verdensmesterskapet i fotball.

Som oddstipper er det mange måter å angripe disse kampene på, og oddsanalyser av samtlige vil du finne på Dagbladets oddstipssider.

Først skal jeg imidlertid hoste opp litt statistikk fra førsterunde-kampene, altså den første kampdagen i hver gruppe, i de siste syv VM, for å se om vi kan finne noen ledetråder i jakten på gevinstene.

100 kampers statistikk
Førsterunde-kampene i verdensmesterskapene fra og med 1986 til og med 2010 teller totalt 100 kamper. De siste fire VM har blitt spilt med 32 lag, og altså 16 førsterunde-kamper, mens de tre foregående ble spilt med 24 lag. 1986 og senere er for øvrig valgt som datagrunnlag fordi disse verdensmesterskapene er relativt like i form, med gruppespill og deretter cup fra åttendedelsfinaler og innover, tross varierende antall deltakerland.

Man kan ta med i betraktningen at det i 1986, 1990 og 1994 ble avansement på alle gruppevinnerne, alle gruppetoerne samt fire av seks gruppetreere. Fra og med 1998 gikk grunn gruppevinnere og gruppetoere videre.

Altså; totalt statistikk fra 100 kamper.

Mye nerver, lite mål
Som ventet er første runde preget av litt åpningsnerver. I snitt 2,28 mål per kamp, i motsetning til 2,42 i annen runde og 2,63 i den, ofte mer avgjørende, sisterunden. Mest ekstremt var det i forrige VM, Sør-Afrika 2010, da snittet var helt nede på 1,56 mål i åpningsrunden.

For oddstippere kan en antagelse om målfattige kamper være en kilde til flere forskjellige spill:

Uavgjorte
De vanligste uavgjort-resultatene er 0-0 og 1-1, med andre ord lite mål. Man kan lett forestille seg at mange lag vil være greit fornøyd med ett poeng i sin aller første VM-kamp det året, som et resultat å bygge videre på.

Statistikken fra de siste syv VM støtter ikke dette. Snittet i åpningsrunden er på 28 prosent uavgjorte, det samme som i runde to, mens det i sisterunden er på 25 prosent. Flest poengdelinger var det, igjen, i 2010, da 38 prosent av de første 16 kampene endte uavgjort. De lønnsomme mengdene uavgjort-resultater kommer først i cup-spillet, i følge historien.

Uavgjort til pause
En nervøs åpning på et mesterskap bør kanskje gi mange uavgjorte til pause? Ikke spesielt. 44 prosent av førsterunde-kampene har stått likt til halv tid, bare litt over det normale i for eksempel Premier League. 47 prosent av annenrunde-kampene, mens i den mer avgjørende tredjerunden sto bare 37 prosent av kampene uavgjort.

Merk at i 2010 sto hele 63 prosent av kampene uavgjort til pause.

Over/under-spillene
Et populært spill er over/under-spillene, der man tipper om kampen ender med færre enn eller mer enn et visst antall mål. Den typiske verdien er 2,5 mål, men Norsk Tipping tilbyr ofte odds også på over/under 1,5 og 3,5 mål.

Her varsler statistikken, som man skal huske kun er historie og ikke nødvendigvis sier noe om fremtiden, at vi kan gjøre noen gode kjøp.

Hva gjelder over/under 1,5 mål viser statistikken at hele 37 prosent av førsterunde-kampene har endt med færre enn 1,5 mål (0 eller 1), mens 63 prosent har endt med to eller flere mål. Regner vi om dette til odds (100 / antall prosent) får vi at den matematiske oddsen for under 1,5 mål har vært 2,70. Her får man gjerne over 3,00 i odds av spilleselskapene, og det skal være muligheter for å gjøre gode kjøp.

Med over/under 2,5 mål er det samme trenden. 64 prosent endte med to eller færre scoringer (under 2,5 mål), mens 36 prosent endte med tre eller flere mål. Gjør vi samme omregningen får vi at den matematiske oddsen for under 2,5 mål har vært 1,56. Oddsen her vil gjerne ligge en del høyere enn dette, avhengig av lagene. Likevel er det trolig mer verdi å hente i under 1,5 mål.

Trenden for både over/under 1,5 mål og over/under 2,5 mål er at kampene blir mer målrike i annen- og sisterundene, slik vi kan se under:


Under 1,5 Over 1,5 Under 2,5 Over 2,5 Første runde 37 % 63 % 64 %
36 %
Annen runde 29 % 71 % 55 %
45 %
Tredje runde 23 % 77 % 51 %
49 %

Begge lag scorer
Et annet oddsspill man kan sette penger på hos Norsk Tipping i de fleste kamper av en viss størrelse er på om begge lagene scorer mål i kampen.

Her er det også en stigende trend i gruppespillet. Bare 41 prosent av førsterunde-kampene har mål fra begge lag, 47 prosent i annen runde og 50 prosent i tredje og siste.

Potensiale for overraskelser

Åpningsrunden er den runden man vet minst om lagene. Man har studert dem i kvalifisering og i privatlandskamper, men kanskje har de elleve startende i et VM-lag ikke en gang spilt mange minuttene sammen samtidig når deres første VM-kamp starter.

Vi husker at Spania tapte 0-1 mot Sveits i 2010, et utfall som Norsk Tipping betalte med oddsen 9,90. Frankrikes åpningstap mot Senegal i 2002. USA mot Colombia i 1994, avgjort på et selvmål som kostet den uheldige Andres Escobar livet. Og en stor mengde uavgjorte hvor favoritter av varierende størrelse gikk slukøret hjem.

Hvem går på en smell denne gangen?

Konklusjonen

Alle kamper må selvsagt vurderes enkeltvis, slik jeg gjør på Dagbladets oddstipssider hver dag hele året. Alle VM-kampene, de 16 i åpningsrunden og de resterende 48, blir vurdert der.

Statistikken hva gjelder antall mål er interessant, spesielt om vi får en oppfølger av 2010-mesterskapet, som var svært forsiktig i åpningsrunden.

Sammen med en bra analyse og andre faktorer kan under 1,5 mål og under 2,5 mål være aktuelle spill i første runde. Vær forsiktig med kjempefavoritter til lav odds, det skjer nesten alltid overraskelser i VM. Lykke til!

Husk daglige spilleforslag på Dagbladets oddstipssider, og du finner flere VM-blogger og annen nerdete lektyre om odds og tipping i bloggarkivet. Her kan du blant annet lese om fordelen ved hjemmebane - enten det er på lands- eller kontinentnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer