- Alt er lovlig innenfor 16-meteren

NADDERUD (Dagbladet): Stabæk- Bryne 2- 0. Tippeligaens mest rutinerte spiss, Petter Belsvik (32), frykter alvorlige episoder dersom ikke dommerstanden snart reagerer på de nærmest lovløse tilstandene innenfor straffefeltet på dødballer.

- Alt aksepteres, og det blir bare verre og verre, sier Belsvik.

Han forteller om en utvikling de siste åra som har gjort straffefeltene til en friarena for alle fotballspillets pøbelstreker:

  • Livtak, holding i trøya, slag og spark - og nærmest håndball-liknende trekk der spillere ikke har andre oppgaver enn å forhindre motspillere i å bevege seg, eller hoppe opp.

- Forseelsene ender med gule og røde kort ute på banen. Men det eksisterer dessverre ett regelverk mellom 16-meterne - og ingen innenfor, sier Belsvik.

Og han sier ikke dette for å verne om sin egen rolle som spiss.

- Jeg er bekymret over at dette bare blir verre og verre, og at det i ytterste konsekvens kan hemme utviklingen av spisser.

Brutaliteten

- Og jeg er ikke noe bedre når jeg er nede i eget straffefelt. Og det samme med våre forsvasrspillere - som klager på behandlingen når de kommer opp i motstanderens straffefelt...

- Vi vet at vi bryter en masse regler, men det er den eneste måten å gjøre det på. Alt aksepteres, spillerne vet at de ikke blir straffet, og da sprer både kynismen og brutaliteten seg, sier Belsvik.

Urettferdig

Han har registrert at spisskollega Jostein Flo er anklaget for å ha slått Lyn-spilleren Frode Birkeland i ansiktet i en situasjon innenfor straffefeltet.

- Jeg kjenner ikke den episoden i detalj, men på generelt grunnlag kan jeg si at spissene lider urettferdig mye når alt er tillatt av holding og armbruk. Det er ikke overraskende at det ender i enda alvorligere episoder, sier Belsvik.

Han oppfordrer nå landets dommere til å ta problemet på alvor - og slå ned på de verste forseelsene.

Må reagere

- Men jeg vet det er vanskelig. Det kryr jo av armer og bein innenfor straffefeltet i slike situasjoner, og det kan være umulig å peke ut synderne. Men så lenge både dommeren og én av linjedommerne følger med, så burde det være mulig å reagere, mener Belsvik.

Han scoret nok et mål i går, og har dermed bare 12 scoringer igjen før han tangerer Odd Iversens rekord på 158 mål. Men veien virker kronglete. Han ble fratatt sitt andre mål mot Bodø/Glimt for en uke siden. Fotbalforbundet fastslo at det var selvmål. Og i går fikk han annullert et mål - til Belsviks store fordundring:

- Jeg løp jo og så på Flem (midtstopperen som la innlegget), og hadde full kontroll på situasjonen. Jeg mener bestemt at det ikke var offside, sier Belsvik.

oivind.monn-iversen@dagbladet.no

HOLDES: Stabæks Petter Belsvik er lei de lovløse tilstandene innenfor straffefeltet, og oppfordrer dommerne til å reagere sterkere på holding og armbruk.