Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alt for damene

BARSINGHAUSEN (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo har gull i blikket. Fokuset på kvinnelandslaget og OL har vært så sterk at han i vinter sa nei til en lukrativ treneravtale med hardtsatsende Salzburg i Østerrike.

- Jeg hopper ikke av en avtale med NFF sånn uten videre, sier Høgmo til Dagbladet.

Like lojal og pliktoppfyllende som norske trenere flest, snakker Høgmo om det å ha fokus. Han forklarer hvordan alt i livet hans sirkler om én ting. Hvordan han skal føre laget sitt til OL-gull i Sydney.

- Jeg vet det høres kjedelig ut, men når man har satt seg et sånt mål så handler hverdagen om å ta én ting av gangen. Akkurat nå er neste spillermøtet det viktigste skrittet i prosessen mot gullmålet, sier Høgmo engasjert.

Hovedfag i fotball

- Så du sitter ikke og ser for deg hvordan det blir å holde seierspokalen over hodet?

- Nei, nei, det er viktig å ha drømmer, men det må ikke skygge over hverdagens fokus.

Fotball er med andre ord mye psykologi. Og Høgmo vet sikkert hva han snakker om. Han har hovedfag i fotball på «Totalbelastningen på aldersbestemte fotballspillere». Der har han forsket på hva som skal til for at talenter skal lykkes, og bli toppspillere.

- Unge spillere bør ha noe ved siden av fotballen. Studier eller jobb i 20- 30 prosent av hverdagen. Det er ikke sunt for 20-åringer å bare ha fotballen å tenke på, sier Høgmo.

- Det er en skummel utvikling vi ser mye i Norge nå med helprofesjonelle spillere i alle klubber.

Semb-beundring

Sine egne karrieremål vil han ikke snakke om. Etter OL tar han over som U21-trener. Et sikkert tegn på at forbundet har «planer» for mannen. Både Nils Johan Semb og Drillo ble a-landslagstrenere etter å ha hatt den jobben.

- Har du lyst til å ta over etter Semb?

- For å være helt ærlig så vet jeg ikke om jeg har lyst, sier Høgmo overbevisende.

- Men jeg har ikke lagt skjul på at jeg har ønsket meg tilbake til herrefotballen igjen.

Så snakker han litt om fokus igjen, før han benytter muligheten til å snakke varmt om Semb.

- Jeg er svært imponert over det Semb har gjort. Per i dag ser jeg ingen trenere i Norge som kan gjøre det like bra som han. Jeg håper han blir sittende i mange år.

- Vil ut

Men tilbudet han fikk fra Salzburg i vinter har gitt Høgmo lyst på en trenerkarriere i utlandet.

- Ja, jeg vil jobbe internasjonalt, enten som klubb- eller landslagstrener ute i Europa.

- Du vil altså ha jobb som landslagstrener i utlandet, men ikke Norge?

- Ja, ha, ha. Det er litt lettere å snakke om utlandet, ler Høgmo.

BLIR HOS JENTENE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo prioriterer å bli med Hege Riise (t.v.), Gro Espeseth og resten av jentene til Sydney-OL framfor en trenerkarriere i utlandet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media