Alt for Norge og NHL-spill

Vålerenga-løperen Mathis Olimb (19) har to store mål i U20-VM i Vancouver. Det første er å holde plassen i A-pulja, det andre å få navnet sitt på blokka til en NHL-klubb.

-  VM-turneringen er en knallmulighet til å vise seg fram. Større utstillingsvindu finnes ikke. Håpet er å gjøre det så bra at jeg kommer tilbake til Canada på permanent basis, sier Mathis Olimb til Dagbladet.

-  Større sjanse

Tidligere har han vært innom både London Knights og Sarnia Sting. Drømmen er å spille sammen med de virkelig store gutta.

-  For to år siden gikk klubbene bare etter store spillere. Nå er det også interesse for kjappe teknikere. Sjansen for NHL-spill er større i dag enn for bare et par år siden, sier Mathis Olimb (175 cm/72 kg).

I U20-VM møter han spillere som er både seks og sju kilo tyngre i gjennomsnitt.

-  Det får vi kompensere med ferdigheter. Vi har mye teknikk i laget, og enormt med vilje. Dessuten er vi bra på skøyter, sier Mathis Olimb.

-  Ikke bare julemat

Selv holder han Canada og Russland som favoritter.

 VIL SKRELLE: U20-gjengen som møter USA, Sveits, Canada og Finland i gruppespillet i A-VM. -  Selv om vi er det letteste laget, satser vi på å vekke hockeyverden og lage noen bomber, sier hovedtrener Petter Thoresen. Foto: Arnt E.Folvik
VIL SKRELLE: U20-gjengen som møter USA, Sveits, Canada og Finland i gruppespillet i A-VM. - Selv om vi er det letteste laget, satser vi på å vekke hockeyverden og lage noen bomber, sier hovedtrener Petter Thoresen. Foto: Arnt E.Folvik Vis mer

-  Vi har heller ikke reist hit bare for å spise julemat. Målet vårt er å slå alle. Jobber vi knallhardt, kan vi ta hvem som helst,

sier Mathis Olimb selvsikkert.

Marius Holtet (Houston Aeros, USA) og Ole Kristian Tollefsen (Syracuse Crunch, USA) ble begge oppdaget i U18-VM i Slovakia for to år siden.

-  Den som får til noe ordentlig i et VM, blir notert. For U20-spillerne er mesterskapet i Canada deres livs sjanse. Selv om vi fortsatt er det letteste VM-laget, satser vi på å vekke hockeyverden og lage noen bomber, sier trener Petter Thoresen til Dagbladet.Nøkkelordene i opplegget hans er stor vilje, knallhard jobbing og disiplin.

-  Smarte

-  Selv om det er nivåforskjell på norsk og topp internasjonal juniorhockey, kan vi gjøre et veldig bra VM. Det forutsetter at vi tør å være gode, gjør smarte valg og er flinke til å ødelegge for de andre. Ingen av motstanderne våre skal få noe gratis, sier Petter Thoresen.16 500 tilskuere ser Mathis Olimb og resten av de norske iskrigerne i åpningskampen mot USA grytidlig 3.juledag. For spillerne blir det garantert en kjempeopplevelse i den gamle arenaen til Vancouver Canucks. Til sammen er det solgt 330 000 VM-billetter.

Nå er TV-kameraene i ferd med å bli slått på, og talentspeidere og representanter fra samtlige NHL-klubber er på plass i ishockeyens Mekka.

-  U20-VM er mye større enn A-VM i Latvia til våren. Dessuten blir det et slags før-OL foran lekene i 2010. For oss er sjetteplassen fra Finland i 1989/90 foreløpig besteinnsats. Den gangen spilte blant andre Tommy Jakobsen, Ole-Eskild Dahlstrøm og Espen «Sjampo» Knutsen på laget, sier assistenttrener Anders Blegeberg.

DRØMMESJANSE: Lykkes Mathis Olimb (19) i U20-VM, kan han ende i NHL.