Alt for Norge

ROTTERDAM (Dagbladet): Øyeblikket vi aldri glemmer: Steffen stiger og stiger, og ballen daler i nettet. En historisk scoring, og da fløyta gikk etter 93 lange minutter og ett sekund, ropte 10000 nordmenn i rødt, hvitt og blått et rungende «JAAAAA!!!». Et nasjonalt gledessjokk i rødt, hvitt og blått.

Nils Johan Semb var gjennomvåt av svette på pressekonferansen og inderlig glad, ikke minst var han takknemlig for den fantastiske stemningen tusenvis av norske supportere laget på Feyenoord stadion både før og under kampen:

- Jeg var rolig helt fram til kampstart, men jeg må innrømme at jeg frøs på ryggen da vi kom inn på stadion og så alle nordmennene.

  • De to siste dagene har supportere fra hele Norge satt sitt preg på Rotterdam. Nordmenn er blitt mer kresne i sin fotballinteresse etter to VM-sluttspill og seier over Brasil, men når det gjelder, er vi best - også på tribunen. Og kommer vi til kvartfinale, som alle nå regner med, vil det ta helt av.
  • Når Norge for første gang er i et EM-sluttspill og spiller mot en så god nasjon som Spania, blir spenningen kolossal. Også på pressetribunen. Da hjelper det lite at min sidemann fra La Repubblica etter ti minutter av andreomgang sier: «Slapp av, Spania er ikke farlige i dag.»
  • Selv om Steffen sto for det største øyeblikket i går, var det en annen som fikk fortjent hyllest: Myggen ble kåret til banens beste spiller av UEFAs jury. Jeg har sett Myggen i mange landskamper, og han har vært god gjennom hele oppkjøringen til EM, men aldri har jeg sett ham så god som i går. Ingen løper så mye som Myggen i sin rolle som førsteforsvarer, og ingen leverer så spektakulære detaljer i form av avdriblinger og entouch-pasninger.
  • Også internasjonal presse ble sjarmert da Myggen i går forklarte at «vi har store navn som Solskjær og Flo, men når de kommer hjem, spiller vi som et lag. Vi er sterke og gir aldri opp - og vi elsker hverandre både på og utenfor banen». Den fantastiske lagånden som nå preger det norske laget, har vi aldri sett maken til.
  • Både Semb og spillerne legger ikke skjul på at de har det gøy sammen og trives med hverandre. Derfor var også kontrasten mellom Semb og Spanias sjef, José Antonio Camacho, stor etter kampen. Den første våt av svette, stolt og glad etter en «meget god kamp av det norske laget», den andre i mørk dress, brydd og skuffet fordi «Norge hadde flaks».
  • Også de norske spillerne skulle slippe å forholde seg til de strenge leir-reglene i går kveld for å glede seg over seieren. Det blir kanskje en øl til maten, men neppe mer - for allerede i dag starter forberedelsene til søndagens kamp mot Jugoslavia. Uavgjort mot Slovenia kom også som bestilt.

Selv går jeg ut i natta for å bivåne et Rotterdam i rødt, hvitt og blått. Den festen har de norske supporterne fortjent.

Ses i Liége!