SATT UT:  Messi misset straffe og Argentina tapte finalen mot Chile, En trist kveld for sports beste spiller. FOTO:AP/Julio Cortez.
SATT UT: Messi misset straffe og Argentina tapte finalen mot Chile, En trist kveld for sports beste spiller. FOTO:AP/Julio Cortez.Vis mer

Alt gikk galt for Messi: Straffebom, filming og nytt tap

Verdens beste mangler fortsatt tittel med Argentina.

ARGENTINA - CHILE 2 - 4 etter straffesparkkonkurranse: Lionel Messi; den beste spilleren sporten har sett, har flust av gullballer, gullstøvler, scoringsrekorder og klubbtriumfer med FC Barcelona, men fortsatt ikke noe mesterskap med Argentina:

•• Nattas mulighet i Copa America blåste han over tverrliggeren i den avsluttende straffesparkkonkurransen.

For anledningen kunne ikke scenen vært rigget bedre. Messi skulle bare avslutte en stor turnering, Argentina burde tatt seieren i vanlig spill, det var 82 000 tilskuere på Metlife Stadion og Chiles stjerne Arturo Vidal hadde akkurat fått skjelven og sølt bort motstandernes innledende straffe.

Tida var endelig kommet for Messis første store opplevelse med Argentina.

Og så gikk alt feil.

DA hadde laget hans fortsatt fire sjanser igjen på stillingen 0 - 0, men det så ut som Messsi skjønte hva som ville skje. Først skjulte han ansiktet med hånda på 1 - 1, så trakk han trøya over hodet på 2 - 2, og så var det slutt. Lagkamerat Lucas Biglia bommet, chilenske Francisco Silva scoret og Chile vant straffekonkurransen 4 - 2.

Det skulle vært fest og glade TV-bilder etter en flere ukers lang propagandaturnering i USA, men det var egentlig bare trist. For 100-års jubileumet til Copa America endte med at alle kameraene fulgte Lionel Messi de lange meterne ut mot innbytterbenken.

Der satt han alene og slått, mens chilenerne jublet i bakgrunnen.

går det an å si at det sannsynligvis også blir 100 år til sporten får oppleve en like suveren spiller, men det er fortsatt bare en mening. De andre gigantene fra tidligere epoker har alle internasjonale titler med landet sitt, og enkelte snakker gjerne om det:

- Messi mangler personlighet og styrke til å være leder, sa Diego Maradona om sin yngre landsmann før turneringen, og glemte enda en gang at sånt snakk dessverre sier mest om ham selv.

Så lenge Messi fortsetter å tape finaler med Argentina, vil den misunnelige gamle storheten fortsatt ha sitt publikum. Selv om han ikke har noe poeng.

FOR det er ikke Messis naturlige beskjedenhet som gjør at han nå har ledet Argentina til tre finaletap på tre år. Det er mer enn miks tilfeldigheter og sterke motstandere. Først Tyskland i VM-finalen 2014, så Chile i forrige Copa America.

Denne gangen var det mest tilfeldigheter som en lei miss fra kompis Gonzalo Higuiain alene med keeper og en dommer som i førsteomgangen preget kampen alt for mye. Til sammen forandret det kampbildet i Chiles favør.

EGENTLIG så dette ut som en finale der Messi skulle fikse det meste. På kort tid hadde han rukket å dra hissige Marcelo Diaz over kortgrensen to ganger. Først til en takling i knehøyde som utvilsomt var gult, så på et rykk der chileneren bare var litt for feig og snudde ryggen til da Messi løp rett i ham.

Det så slett ikke ut som noen advarsel, men dommer Herber Lopes vurderte det slik. Dette var kvelden da denne 44-årige brasilianeren med Colina-frisyre og det noe pompøse ganglaget lenge tok det meste av oppmerksomheten.

For med Argentina i spill 11 mot 10 i over en time kunne dette blitt en kjedelig finale. Det passet visst ikke Lopes, og så skjedde alt sammen kjapt.

FØRST kom et gult kort til Messi for filming innenfor den chilenske boksen på noe som i reprise virket mer som litt dårlig balanse. Kanskje verdens beste fotballspiller ikke blir tillegnet en slik skavank? Uansett Herbert pratet vennlig før han dro opp et uventet kort.

Minutter seinere skiftet kortet farge da den argentinske venstrebacken Marcus Rojo skled i stor kraft inn i en duell med Vidal. Rojo traff ballen, men Vidal falt samtidig såpass spektakulært at tida var kommet til å åpne opp kampen:

•• Et ganske vilt rødt kort til Rojo, og fordel Chile.

Dess færre spillere på banen, dess mer plass for de som løper mest. Og knapt noen løper mer enn dette chilenske laget. Det viste VM for to år siden, og det gjentok seg i denne finalen.

FOR andreomgangen ble Chiles med litt lettere og litt hurtigere  spillere som dekket større rom. Bare Messi holdt oppe noe av det argentinske angrepsspillet med et par rykk her, en vipp der og et par smarte frispillinger av Kun Aguero som overtok for en sliten Higuero.

Sånn var det slett ikke Messi sin feil at Argentina mistet rytmen, og ikke klarte å avgjøre i løpet av fire omganger. Dette argentinske landslaget er bra, men ikke så nøye skrudd sammen som det kollektivet Messi til vanlig nyter godt av i Barcelona.

Det er derfor noen glimt av det utenomjordiske heller ikke denne gangen holdt til finaleseier. Dumt for Argentina, trist for Messi, men langt fra noe tegn på at han egentlig ikke er så stor som mange av oss vil ha det til.