Erling Braut Haaland

Alt han sa var sant

Bortforklaringene fra den svenske stopperen Alexander Milosevic for dumme til å tro noe annet.

KONFLIKT: Det var ikke god stemning mellom Alexander Milosevic og Erling Braut Haaland etter søndagens første møte i Nations League mellom Sverige og Norge. I dag gir Sveriges landslagstrener Janne Andersson full støtte til den norske stjernespissen.Video: Philip Gadd / Expressen. Vis mer
Publisert

ALEXANDER MILOSEVIC; den svenske spilleren som forsøkte å tirre Erling Braut Haaland på banen forleden, kommer ikke til returkampen mot Norge på Ullevaal på søndag. Det er et smart forfall.

Milosevic er ifølge det svenske fotballforbundet skadet. Du er heller ikke helt god når det psykiske spillet ditt for å ødelegge den overlegne motstanderen der ute på banen, består av menneskefiendtlig utskjelling som «hore». Eller den stusslige trusselen om at «jeg skal knekke beina dine».

Det var dette en leende Haaland fortalte TV2-seerne at Milosevic hadde sagt rett før nordmannen på vakreste mulig vis skjøt inn 2 - 0 fra en vrien vinkel på Friends Arena.

Etterpå benektet svensken alt, men han blir ikke trodd.

Det får så være.

Her er det slett ikke ordene som er det viktigste, men retten til å fortelle om dem:

- Det som sies på banen, det blir på banen. Det er ingenting du trenger å prate om utenfor, sa svenske Alexander Milosevic til sitt forsvar, og fikk i det minste støtte fra noen av sine egne.

Den støtten er det ingen grunn til å gi ham.

DERIMOT skal Haaland ha skryt for å si det som det er. Her er bortforklaringene fra den svenske stopperen Alexander Milosevic for dumme til å tro noe annet.

Nettopp det poenget understreker den spennende russiske bloggen sports.ru for alle leserne sine:

- Svensken benekter alt, men forklaringene er rare, skriver kommentatoren der og siterer Milosevic sin bortforklaring den kvelden:

- Jeg ville ikke sagt noe sånt. Det er grovt av ham å påstå det fordi jeg snakker jo ikke norsk og han snakker ikke svensk. Vi kan ikke prate sammen. Jeg bruker ikke engelsk på banen, og jeg sa ikke det.

Den bortforklaringen kjøper ikke russerne, og gjengir det de kaller en «snål samtale» mellom reporteren og Milosevic om episoden:

- Var dere to irriterte på hverandre under kampen?

- Nei, ikke noe særlig for å være ærlig. Jeg har spilt kamper hvor jeg har vært mer irritert.

- Er dette den beste spilleren du har spilt mot?

- Nei.

- Nesten?

- Nei.

DEN svenske midtstopperens mangel på raushet, gjør at han får tommelen ned også hos sports.ru. De tror ikke på ham:

- Gitt hvor likt det svenske og norske språket er, framstår argumentet til svensken ganske spesielt, innvender kommentatoren til sports.ru.

Og i dag ble nettopp det svensk fotballs offisielle standpunkt.

FOR nå har Sveriges landslagstrener konkludert:

  • Alt Erling Braut Haaland sa var sant.

Landslagssjef Janne Andersson er tydelig mot den lite kloke midtstopperen sin:

- Den slags språkbruk er ikke greit. Vi har pratet om saken og er enige om det, sa Andersson på dagens svenske pressekonferanse:

- Det sies mye på en fotballbane som aldri kommer fram i lyset. Det betyr ikke at det som ble sagt her er greit, fortsatte den svenske landslagstreneren og parkerte saken på en skikkelig måte:

- Alexander er en bra fyr, så dette går ikke på hans verdier. Men språkbruken var ikke bra.

MEN det som altså var bra, var at Erling Braut Haaland fortalte åpent om hverdagen der ute på banen. Nettopp den hverdagen er for kulturelt viktig verden over til å få leve sitt eget skjulte liv.

De samme kravene til grei oppførsel gjelder uansett nivå, men i tillegg er disse fotballstjernene i posisjoner der det er fint hvis de klarer å stå opp for verdier som løfter oss.

I dette tilfellet hadde det vært nok om Alexander Milosevic bare hadde bedt om unnskyldning med en gang.

Da hadde han vært ferdig med det vonde uten å vente på dommen over sin manglende ærlighet på en pressekonferanse tre dager seinere.

DET toppfotballen definitivt bør være ferdig med, er å definere banen som et hellig lukket rom der alt det dumme som sies forblir mellom spillerne. Altså som en slags fotballens omerta; den tausheten som tradisjonelt har sikret de medskyldige i ulike italienske mafiagjenger:

Det er ikke ofte man går ut og sier det som blir sagt på banen slik Haaland gjør, sa den tidligere svenske landslags -og RBK-backen Mikael Lustig til Aftonbladet forleden i et slags forsvar for Milosevic. De to spiller nå sammen i Stockholmsklubben AIK:

- Dette er en fjær som blir til fem høns. Det er ikke noe man tenker på, mente Lustig som syntes viderefortelling fra banen burde vært begrenset til å si fra om rasisme:

- 95 prosent av spillerne sier ting som du ikke ønsker skal stå i avisa, forklarte han.

FOR fotballen er derimot denne høye prosenten forklaring god nok til at spillerne bare skal fortelle mer om hva som egentlig foregår mellom dem.

Det Alexander Milosevic sa var ikke greit i en sport som er i ferd med å inkludere alle. Da er det best å ta fotballens mange ulike sosiale kampanjer på alvor også helt nede på banen.

Altså få vekk den menneskefiendtlige praten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer