DRØMMER OM GJENTAKELSE: Liverpool-supporterne ville nok gitt ganske mye for en ny Old Trafford-opplevelse lik den de fikk da Fernando Torres satte inn dette målet, og Liverpool slo Manchester United 4-1 for ett år siden.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
DRØMMER OM GJENTAKELSE: Liverpool-supporterne ville nok gitt ganske mye for en ny Old Trafford-opplevelse lik den de fikk da Fernando Torres satte inn dette målet, og Liverpool slo Manchester United 4-1 for ett år siden.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATESVis mer

Alt handler om nummer 19

Derfor betyr kampen mellom Manchester United og Liverpool så mye for de norske supporterne.

||| • Følg Premier League i fotballstudio hele helga!

(Dagbladet): Vanligvis når Old Trafford inviterer til fotballfest står det «34 years» på det store banneret som henger ned fra Stretford End, for å minne naborival Manchester City om hvor lenge det er siden de lyseblå vant et stort trofé.

Når Liverpool kommer til byen søndag formiddag vil det tallet være byttet ut med tallet «19» - et nummer som skremmer vettet av mange Liverpool-supportere også her til lands.

For selv om Liverpool selv kanskje er ute av gullkampen i årets sesong, så er det fortsatt viktig hvem som vinner Premier League.

Dersom Manchester United skulle klare å ta sin fjerde mesterskapspokal på rad vil det nemlig være nettopp nummer 19 - én mer enn det som står i skapet på Merseyside.

- Det er egentlig ingen som vil at United skal vinne serien. Og det har selvfølgelig med dette 18-18 å gjøre, sier Pål Christian Møller, leder for Liverpools norske supporterklubb, til Dagbladet.

- Kampene mot United er de vi best liker å vinne, de vi mest hater å tape. En ting er at det er få kamper igjen, og at vi må vinne det vi kan for å kapre den viktige fjerdeplassen. Men i år er det også viktig å hindre Manchester United i å ta gullet. Mot dem er alltid motet der, og tenningen på topp. Både spillere og supportere gleder seg, sier Møller.

Fire på rad?
«Heldigvis» for Liverpool har disse oppgjørene tippet deres vei de siste gangene. Tre seire på rad har Liverpool mot United i ligaen, og det er ganske nøyaktig ett år siden Liverpool jublende dro fra Old Trafford etter å ha nedsablet hjemmelaget med 4-1.

Akkurat det gjør United-supporterne oppsatt på hevn.

- Det er alltid spennende å møte Liverpool. De har hatt et forferdelig godt tak på oss de siste sesongene, men jeg håper vi klarer å prestere opp mot vårt beste denne gangen, sier Ole Petter Pedersen, Uniteds norske supporterleder, til Dagbladet.

- Og så får vi får håpe at dommeren kan reglene litt bedre enn han som dømte sist. Men det viktigste for United er at de får sitt eget spill til å fungere. Det har jo vært minuset de siste kampene mot Liverpool, at vi har spilt så dårlig og ødelagt for oss selv. Spiller vi på vårt maksimale kommer vi til å vinne, sier Pedersen

- Hvor viktig er disse kampene mot Liverpool?

- På 70- og 80-tallet var dette det aller viktigste. Nå er rollene kanskje snudd noe. Rivaliseringen er fortsatt kjempestor, men den viktige kampen for oss de neste ukene er jo faktisk Chelsea i påsken. Dette er ikke lenger den viktigste kampen for oss. Rivaliseringen før handlet mer om at vi kunne tape gullet samtidig som vi tapte kampene for Liverpool. Sånn er det ikke lenger, sier Pedersen.

Begge supporterlederne er imidlertid enige om at oppgjørene disse to lagene mellom skaper mer følelser blant norske supportere enn kamper mot andre lag i England, selv City og Everton.

- For norske Liverpool-fans er det nok viktigere å slå United enn Everton, sier Pål Christian Møller.

- Mot Everton er det nok en forventning om at Liverpool skal vinne, Everton slår litt nedenfra. Seire mot United henger høyere, sier Møller.

- For min del er det en stor forskjell på å møte City og å møte Liverpool, sier Ole Petter Pedersen.

- City har, hvertfall til nå, vært en lillebror som det har vært artig å terge, mens Liverpool har vært laget som har vunnet mest. City er mye følelser og temmelig heit stemning, men kanskje spesielt i England. Det blir ikke helt det samme. Liverpool er viktigere enn City, fastslår United-supporteren.

Premier League viktigere enn Europa
Både Manchester United og Liverpool henger fortsatt med i Europa, United skal møte Bayern München den gjeve Champions League-turneringen, mens Liverpool kjemper om et trofé i Europa League.

Men begge supporterlederne er helt enige om at Premier League er viktigere enn alt som skjer utenfor fotballøya.

- Personlig er jeg nok mest interessert i å stå igjen troféer etter en sesong, men fjerdeplassen i ligaen betyr mye for klubben, sier Liverpools Pål Christian Møller.

- At vi røk ut av mesterligaen var egentlig ingen katastrofe. Det viktigste er å kvalifisere seg for neste år, slik at man ikke går glipp av hele den sesongen. I den økonomiske krisen klubben befinner seg i, betyr det også mye. Men samtidig tror jeg nok ingen Liverpool-fans kommer til å juble for en fjerdeplass i Premier League, sier Mølller.

I STORFORM: Wayne Rooney vil nok gjøre sitt for å hindre en reprise av det som skjedde i fjor.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS
I STORFORM: Wayne Rooney vil nok gjøre sitt for å hindre en reprise av det som skjedde i fjor.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS Vis mer

- Det er uendelig mye større å vinne serien i år, enn det vil være å vinne Champions League, sier Ole Petter Pedersen.

- Vi vil bli de første som vinner pokalen fire år på rad, vi vil passere Liverpools antall mesterskap, og det vil være ubeskrivelig stort. Europacupen er gøy, men det er ligaen som er hverdagen og viser hvem som egentlig er best, fastslår Pedersen.

Frykter ingen
Derfor står det så mye på spill søndag formiddag, selv om utfallet ikke vil ha direkte betydning for hvem av lagene som havner øverst på tabellen.

Ingen av supporterlederne vil ut med hvem de frykter mest på motstanderlaget. I stedet er det optimismen som rår i begge leire.

- Det avgjørende er å få det til å fungere på midtbanen, at ikke de offensive indreløperne blir hengende for langt unna Wayne Rooney. Darren Fletcher er en nøkkelspiller, han løper like mye som Carrick og Scholes tilsammen, mener Ole Petter Pedersen.

Liverpool-fan Møller gleder seg over at radarparet Steven Gerrard og Fernando Torres endelig ser ut til å ha funnet tilbake til summetonen.

- Jeg var der på mandag (seier over Portsmouth, journ.anm), og for første gang på en stund så det ut til at gutta senket skuldrene litt, at det løsnet litt, og det var veldig positivt, sier Møller.

- Bare i løpet av en uke har det snudd seg mye for en litt rusten Torres, som nå har levert mål i to kamper på rad. Steven Gerrard koser seg litt mer. Jeg bryr meg sjelden om motstanderne - det jeg frykter mest er egne feil, sier Pål Christian Møller til Dagbladet.

På søndag tåler neppe noen av lagene slike.