Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alt håp ute

TROMSØ (Dagbladet): - TIL er et byggverk uten vegger. Ukulturen har tatt overhånd og veien tilbake til toppen blir veldig lang, mener Steinar Nilsen. Italia-proffen retter knusende kritikk mot TIL-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedrykk er katastrofe - både sportslig og økonomisk. Og nå varsler TIL-formann Gunnar Wilhelmsen tidenes høstreingjøring i klubben. Han sier til Dagbladet at også hans egen stilling vil bli vurdert som en del av prosessen. Både spillere, trenere og ledere vil trolig bli ofret i arbeidet med å gjenreise klubben.

Fikk kjeft

- Det er en helt nødvendig opprenskning. Ukultur og mangel på profesjonalitet har sendt TIL-skuta til bunns, sier Steinar Nilsen. Allerede i sommer ropte den tidligere TIL-kjempen varsku. Han mente spillergruppa var feil sammensatt og at flere ikke holdt elite-standard. Nilsen hevdet at det var gjort en altfor dårlig jobb før sesongstart. Ikke minst i angrepsleddet.

- Jeg fikk kritikk fra TIL-lederne fordi jeg var så åpenhjertig. I dag ser vi at TIL rett og slett ikke er gode nok. Støttespillere som skapte trygghet ble solgt. Og uten å hente inn etablerte spillere på et stabilt høyt nivå var TIL sjanseløse, sier Nilsen.

- Hva mener du med ukultur?

- At man i TIL er blitt for uoppmerksomme og kanskje litt sløve. Eller bortskjemte. De kravene som settes til spillere og ledere i dagens TIL-miljø er ikke tøffe nok. Det er brutalt sagt - men kynisme er nødvendig for å lykkes, mener Steinar Nilsen.

Etter kampslutt i går sto trener Tommy Svensson omkranset av pressefolk i norsk fotballs minst glamorøse omgivelser: I et iskaldt Tromsø, der snøbygene falt tett, og der TIL nylig har vist hvorfor de er toppseriens aller svakeste lag.

- Nå er det slutt

Bare skrivebordsteori kan redde klubben fra nedrykk.

- Nå er det slutt. Jeg kan ikke tro at vi slår LSK på Åråsen, et LSK som kjemper om gull. Samtidig som Bryne og Godset taper. Nei, det tror jeg ikke.

- Det er krise i TIL. Hva må gjøres for å rydde opp?

- En hel del må gjøres. Men det vil jeg først meddele til klubben, sier treneren som ble hentet inn for å redde TIL. Redningsoperasjonen mislyktes:

- I TIL sa man lenge at man «var for gode til å rykke ned». Skjønte man alvoret for seint?

- Ja, det vil jeg si at man gjorde, sier Tommy Svensson.

Det er kritikk TIL-formann Gunnar Wilhelmsen ikke vil kommentere. Men selvgode TIL-ledere mente lenge at alt ville ordne seg og at det var langt igjen. Faresignalene ble oversett.

Lite ydmykhet

I dag kan kanskje mangelen på ydmykhet være med på å forklare fiaskoen.

TIL har scoret 22 mål på 25 kamper og vunnet 2 av 13 hjemmekamper. Det mest fryktede hjemmelaget i norsk fotball er blitt et lett offer på eget gress.

- Det er forferdelig. Ingenting er igjen av det som før kjennetegnet oss, sier kaptein Svein Morten Johansen.

- Bør noen i ledelsen forlate klubben?

- Alle må ta ansvar og gå i seg sjøl. Vi må ikke starte oppvasken med å svinge øksa. Men det er klart at folk som tidligere har hatt suksess har gjort store feil i år, sier kapteinen.

- Jeg er ikke så sikker på at man bør la øksa ligge helt, sier Steinar Nilsen.

KATASTROFE: Lyn jublet, TIL-gutta fortvilte - og Tromsø IL er ute av Tippeligaen etter 16 år. Nå starter jakten på syndebukker i klubben.
Hele Norges coronakart