«Alt har gått gærent som kunne gå gærent»

Ivar Egeberg har vært en av norsk idretts dyktigste og mektigste i nesten 20 år - nå er han mannen som feilet. Her forteller han hvordan det føles.

SØRUM (Dagbladet): For akkurat én uke siden skjønte Ivar Egeberg (53) at han ble nødt til å gå av som generalsekretær i Norges Idrettsforbund. Da begynte han å trene på hva han skulle si og gjøre. Tirsdag måtte han til pers. Det er tungt å rapportere et underskudd på 36 millioner kroner. Særlig når du faktisk har skylda.

- Det var en steinhard dag. Først rapporterte jeg til styret. Så til idrettsvenner i kretser og særforbund. Og til slutt var det pressen. Men jeg har fått den behandlingen jeg skal ha, sier Ivar Egeberg til Dagbladet.

- Du føler ikke at du har hatt uflaks?

- Alt har gått gærent som kunne gå gærent. Jeg kan forklare hvert enkelt element, bare ett av dem hadde ikke vært noe problem. Men det er helheten som teller, sier Egeberg.

Litt uflaks har han kanskje hatt. 2003 var ikke noe godt år for norsk økonomi generelt. Det var heller ingen selvfølge at de 7,9 millionene i underskudd fra Salt Lake City-OL skulle bli ført på fjorårets regnskap. Men nokså mye peker mot det den tidligere generalsekretæren selv trekker fram av personlige egenskaper:

- Dette er en sånn dag da man ser tilbake på hva man er god og dårlig på. Jeg er dårlig til å dele bekymringer med andre rundt meg. Det får jeg svi for i dag, sier Egeberg.

For stor optimist

- Og man skal jo ikke være så optimistisk som jeg er. Jeg ser liksom ikke nok til høyre eller venstre, tar ikke gule lys og skilt til etterretning, men kjører rett fram.

Optimismen hans, eller kanskje heller mangelen på pessimisme, var nok også det som overrasket avgåtte idrettspresident Kjell O. Kran aller mest. Inntil nylig antok Egeberg at Norges Idrettsforbunds 2003-regnskap kunne ta seg temmelig mye bedre ut.

- Det var en rekke prosjekter jeg trodde kunne gå i hop og en del ting som skulle ha kommet i gang før som jeg forventet at skulle gi inntekter, sier han.

- Vi må likevel spørre igjen: Hvorfor sa du ikke fra tidligere at det bar galt av sted?

- Det har jeg ingen flere kommentarer til.

- Hvordan har du det akkurat nå?

- Jeg har alltid hatt en god evne til å se framover. Det gjelder også i dag. Men jeg har vel aldri vært så nær å komme på hæla følelsesmessig, sier Egeberg.

Leder sponsorarbeid

Dette er ikke første gangen idrettspolitikeren Ivar Egeberg har befatning med røde tall. Det Norske Travselskap hadde en skjevhet i regnskapet på 18 millioner da han var generalsekretær - men det ble løst, og Egeberg hadde slett ikke gjort noe galt. Et overforbruk på sju millioner i forbindelse med fotball-VM i 1994 tok Egeberg selvkritikk for, og ettermælet var temmelig plettfritt da han forlot stillingen i 1996.

Denne gangen er det annerledes. Han har blitt tvunget til å gå av, og en av Idretts-Norges fyldigste CV-er gir plutselig et litt annet inntrykk.

- Er du rett mann til å lede sponsorarbeid for idretten akkurat nå, gjennom onTarget?

- Det må onTarget svare på. Men jeg gleder meg voldsomt til å jobbe med et felt som jeg tror jeg har kompetanse på. Det er lyspunktet i hverdagen min, sier Egeberg.

Tror på NIF

Framtida for Norges Idrettsforbund ser han også lyst på.

Ivar Egeberg mener organisasjonen er frisk og sterk, med flinke folk i alle posisjoner. Kanskje vil også noen av de prosjektene han selv har vært med på å starte kaste bedre av seg etter budsjettåret 2003.

- Drillo har sagt at utskjelte Ingvar Stadheim la noe av grunnlaget for hans suksess. Tror du at din etterfølger kan komme til å si noe tilsvarende om deg?

- Jeg håper det. Ja, jeg håper jo virkelig det.

TUNGT LØP: - Verden er urettferdig. Men jeg er ikke blitt urettferdig behandlet i dette tilfellet, sier Ivar Egeberg etter sin tyngste opplevelse som idrettspolitiker. I går koblet han av med intervalltrening på seks ganger 1000 meter utenfor Lørenfallet i Sørum, sammen med kameraten Øyvind Dahl.
I KRYSSILD:<P> Ivar Egeberg.