LIKE BAK: Susanne Andersen kom til kort i spurten om sølv og bronse, men syvendeplassen til 19-åringen er Norges beste resultat så langt i VM.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LIKE BAK: Susanne Andersen kom til kort i spurten om sølv og bronse, men syvendeplassen til 19-åringen er Norges beste resultat så langt i VM. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Sykkel-VM i Bergen 2017:

– Alt jeg gjorde var ikke helt gjennomtenkt, men det er sånn jeg liker å sykle

Susanne Andersen syklet inn til Norges beste plassering så langt i VM, etter «kamikaze-kjøring» underveis.

BERGEN (procycling.no): Gjennom store deler av kvinnenes fellesstart i Bergen var Susanne Andersen blant de mer synlige rytterne. Stavanger-jenta sparte ikke på kreftene, tauet på feltet og kjørte solobrudd. Da hovedfeltet skulle spurte om sølv og bronse, bak suverene Chantal Blaak, hadde 19-åringen fortsatt krefter igjen. Andersen spurtet inn til syvendeplass, og hun står dermed for Norges beste plassering så langt i VM.

– Det er helt fantastisk egentlig. Stemninga langs løypa var helt fantastisk. Det var sinnssykt. Jeg tror det er få av de kvinnelige syklistene her som har vært med på noe liknende. Spesielt meg da, sier Andersen til procycling.no etter målgang.

Allerede på første runde satt sykkeltalentet i første rekke, og i den første klatring opp Laksebakken var det 19-åringen fra Stavanger som satt helt først.

– Egentlig så hadde jeg bare en plan om å holde meg langt framme hele tiden. Så gikk det såpass kontrollert at jeg bare skulle teste ut beina, og teste litt hva de andre ville. Så om det gikk brudd så hadde jeg planer om å være med på det. Det var litt det som var tanken. Alt jeg gjorde var ikke helt gjennomtenkt, men det er sånn jeg liker å sykle.

Plutselig alene i front

Et godt stykke ut i rittet, og feltet var samlet igjen etter noen tidlige bruddforsøk. Andersen klinte til, og befant seg plutselig aller først.

– Det bruddet mitt var vel egentlig et lite kamikaze-oppdrag. Men det var litt sånn at når jeg først havnet der så tenkte jeg «Fader. Jeg kan ikke slippe meg tilbake nå», beretter Andersen.

Bruddet ble etter hvert kjørt inn, og neste klatring opp Laksebakken merket hun at det hadde kostet. Men akkurat da hun satt i bruddet gjorde hun det med letthet.

– Da jeg syklet alene der langs brygga så fikk jeg så mye jubel at jeg glemte at jeg lå der alene. Jeg setter utrolig stor pris på det.

Offensiv kjøring påvirket ikke spurten

Andersen tror ikke at den angrepsvillige kjøringen underveis hadde mye å si for kreftene hun hadde igjen mot slutten.

– Jeg kunne definitivt spart mer krefter, men allikevel så tror jeg ikke det påvirker spurten min. For jeg mener jeg er like god til å spurte selv om jeg er sliten eller helt frisk, poengterer Stavanger-syklisten.

Spurten bar 19-åringen fram til syvendeplass, i hennes første VM på seniornivå. Følelsene meldte seg raskt etter at hun trillet over målstreken.

– Jeg er egentlig veldig glad. Det var veldig merkelig etter mål. Jeg stod og sutret og grein. Jeg vet ikke helt. Da var bare så mye følelser på en gang. Sikkert en blanding av at jeg var sliten og glad og skuffa.

Vil vinne i 2019

Som de fleste store idrettstalenter, dveler ikke Andersen lenge ved dagens ritt. Hun har allerede pekt seg ut et stort mål, som kommer i Yorkshire om to år.

– 2019 mener jeg er et potensielt år der jeg kan bli verdensmester. Jeg vil tro at løypa kommer til å være cirka lik den her. Noe jeg har lyst at skal passe meg enda bedre i framtida. Da har jeg lyst til å være med å kjempe med de best opp bakkene, ytrer vestlandsjenta.

Amalie Dideriksen vant VM i Qatar i fjor, og tok bronsemedaljen i Bergen. Om dansken kan klare det, så er Andersen selv trygg på at hun også kan få til samme bragd.

– Jeg har slått Amalie Dideriksen i spurt før så jeg vet at det er mulig.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!