KAMPKLAR: Diego Costa spiller sin første kamp for Spania i kveld. Det gleder Vicente del Bosque. Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB Scanpix
KAMPKLAR: Diego Costa spiller sin første kamp for Spania i kveld. Det gleder Vicente del Bosque. Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB ScanpixVis mer

- Alt jeg har oppnådd i livet er takket være dette landet

I dag debuterer brasilianske Diego Costa for Spania.

(Dagbladet): Atletico Madrid-spiss Diego Costa ble født i Brasil, og bodde i sambalandet fram til han var 16 år. Da flyttet han til Portugal og Braga for å prøve lykken som fotballspiller. Ferden gikk seinere videre østover på den iberiske halvøy - til Spania.

I kveld debuterer Diego Costa for «La Roja».

Grunnen til at han kan gjøre nettopp det, er at han i fjor høst fikk spansk statsborgerskap. Costa ble så tatt ut på det spanske landslaget til kampene mot Guinea og Sør-Afrika i november, men en skade satte en stopper for debuten.

Nå er han skadefri og klar til dyst mot Italia.

- Jeg er virkelig glad, og det gjør meg enda lykkeligere at Italia-kampen skal spilles på min hjemmebane, sier Diego Costa til Uefas nettsider om kveldens kamp på Vicente Calderón.

- Vanskelig avgjørelse Costa har denne sesongen herjet for Atletico Madrid, og er én av hovedårsakene til at laget for én gangs skyld har muligheten til å bryte Real Madrid/Barcelona-hegemoniet.

25-åringen har faktisk spilt på det brasilianske landslaget. I fjor vår var han med i en vennskapskamp mot nettopp Italia, men spilte aldri en obligatorisk kamp for VM-arrangøren.

- Han viser samme form som før det første uttaket, og det er grunnen til at jeg har tatt ham ut. Det har vært spillere tidligere som ikke ble født i Spania, men som spilte på landslaget, og det kommer til å være flere i framtida, sier landslagssjef Vicente Del Bosque til Uefa.com.

Blant de mest kjente er Alfredo Di Stéfano (Argentina), László Kubala (Ungarn) og Ferenc Puskás (Ungarn).

- Det var en vanskelig avgjørelse å ta - å representere Spania framfor Brasil. Men alt jeg har oppnådd i livet er takket være dette landet (Spania). Å ha på seg den spanske landslagsdrakta er en ære for en hvilken som helst spiller, og uavhengig om jeg spiller fem, ti eller femten minutter, kommer jeg til å gi alt, sier Costa til Uefa.com.

Fra gatene til Vicente Calderón 25-åringen, som så mange andre brasilianske gutter, startet sine fotballdager på gatene. Han spilte sammen med storebroren Jair, og var tilfreds med at fotballen bare var lek og moro.

Men onkelen til unggutten hadde andre planer. Han lokket 16 år gamle Costa til et prøvespill i en fjerdedivisjonsklubb i Sao Paolo, og derfra gikk det altså slag i slag.

Tre år etter at han for første gang spilte organisert klubbfotball, sto han i garderoben til Atletico Madrid - ansikt til ansikt med Forlan og Aguero.

- Da slo det meg virkelig. De var to av verdens beste angrepsspillere - jeg hadde ikke engang spilt skikkelig juniorfotball. Et lite øyeblikk føltes det som om jeg var ute på det åpne havet uten at jeg hadde lært meg å svømme, har han tidligere uttalt.

- Jeg hadde tatt livet av ham Costa gjorde seg raskt bemerket i Spania, men ikke nødvendigvis bare med et positivt fortegn. Selv har han samlet nesten 100 gule og åtte røde kort siden han kom til Europa, og han har framprovosert langt flere.

Geoffrey Kondogbia har anklaget ham for rasisme, mens Sergio Ramos og Antonio Amaya har spyttet på ham. Sistnevnte ble så provosert av brasilianeren etter at han hadde «takket ham for et mål», at han måtte holdes tilbake.

- Han ropte og takket meg for gaven. Hadde ikke lagkameratene mine holdt meg igjen, hadde jeg tatt livet av ham. Det viser hva slags person han er; han har ikke noe hjerte og ingen skam, sa han ifølge The Guardian.

Men spille fotball og score mål kan Diego Costa, og i kveld kler han seg i den røde, spanske drakta for første gang.

• Spania - Italia starter 22:00, og vises på TV 2 Sportskanalen.