IRRITERT:  Usain Bolt. Foto: NTB Scanpix
IRRITERT: Usain Bolt. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Alt jeg hører er doping, doping, doping. Det er trist at det dominerer foran et VM

Irritert Usain Bolt.

Dopingspekulasjoner i internasjonal friidrett kaster mørke skyer over lørdagens VM-åpning i Beijing. Det gjør sprintkongen Usain Bolt trist.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har brukt de siste tre ukene til å forsvare sitt eget antidopingarbeid etter en rekke pinlige lekkasjer. Så langt har det vært minimalt fokus på den aktive idretten som skal finne sted i den kinesiske hovedstaden de kommende ukene.

- Det (dopingen) har virkelig fått hovedfokus. Alt jeg hører er doping, doping, doping. Alle spørsmål jeg får, handler om doping, sa jamaicaneren under en pressekonferanse torsdag.

- Det er trist at dette dominerer foran et VM og ikke det sportslige. Men det er ingenting jeg kan gjøre med akkurat det, tilføyde han.

Løper for seg selv Mannen med verdensrekorden på både 100 og 200 meter skal selv i aksjon i Fugleredet lørdag. Da står 100 meter på programmet, og hovedutfordreren heter Justin Gatlin. Mange ser på det som kampen om friidrettens sjel.

Bolt har aldri avlagt en positiv dopingprøve, mens Gatlin har vært utestengt for bruk av ulovlige stoffer to ganger. Amerikanerens andre positive prøve i 2006 vil normalt sett ha gitt ham livstidsutestengelse fra idretten, men etter å ha samarbeidet med antidopingmyndighetene fikk han straffet kuttet til åtte - og deretter fire - år.

Usain Bolt, som fyller 29 år fredag, hevder han ikke har noen problemer med å stå ansikt til ansikt med Gatlin - så lenge reglene tilsier at sistnevnte kan konkurrere.

Jamaicaneren avviser samtidig at det er hans oppgave, som friidrettens største stjerne, å være redningsmann.

- Jeg løper i bunn og grunn for meg selv. Folk sier at jeg må vinne for idrettens skyld, men det er mange andre utøvere som også er rene - og som har vært det hele karrieren, sa Bolt.

Verdensherredømme Sprintkongen vil ikke ha ansvaret helt selv.

- Jeg kan ikke gjøre det på egen hånd. Dette er et ansvar som deles av alle utøvere som vil redde idretten og gå inn i framtiden uten juksere, sa han.

28-åringen er nå tilbake der karrieren hans for alvor skjøt fart. De tre OL-gullene i Fugleredet fra 2008 - ispedd like mange verdensrekorder - gjorde Bolt til friidrettens aller største stjerne.

Siden den gang har sju år med verdensherredømme i sprinttitler fulgt. Det eneste feilskjæret kom på 100-meterfinalen under VM i Daegu i 2011. Da ble jamaicaneren disket etter å ha tjuvstartet.

Foran lørdagens VM-åpning har han følgende melding til sine konkurrenter:

- Når jeg kommer til et mesterskap, faller alle brikker på plass. Jeg er fornøyd og klar til å starte. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram