ENSOM MAJESTET: Edvald Boasson Hagen jubles over mål - uten en konkurrent i sikte. De kommer langt bak der.Foto: SCANPIX/AFP/NATHALIE MAGNIEZ
ENSOM MAJESTET: Edvald Boasson Hagen jubles over mål - uten en konkurrent i sikte. De kommer langt bak der.Foto: SCANPIX/AFP/NATHALIE MAGNIEZVis mer

- Alt klaffet perfekt. Jeg er så glad

Eventyret fortsetter. Edvald Boasson Hagen stakk i siste bakke - og knuste alle.

(Dagbladet): Vi trodde vi hadde opplevd det meste da det ble norsk dobbeltseier på den sekstende etappen av Tour de France i går.

I dag viste Edvald Boasson Hagen oss hvor feil det går an å ta.

Gårsdagens andremann knuste til i siste bakke etter en lang dag i brudd mellom Pau og Pinerolo - og så seg aldri tilbake.

Sky-guttens andre individuelle etappeseier for året, Norges fjerde.

Eventyret fortsetter i Frankrike.

- Det var en stor dag i dag. Jeg var skuffet over å ikke vinne i går, så jeg prøvde veldig hardt å komme i brudd. Lagkameratene hjalp meg, selv om det var veldig vanskelig. Heldivis klarte jeg å komme i brudd til slutt, og jeg følte meg bra hele dagen, sier Boasson Hagen til TV 2.

- Jeg ville virkelig vinne, og fikk litt ekstra krefter av det. Det gikk jeg også av alle de norske supperterne rundt løypa, sier nordmannen.

Kom med igjen
Ti mann stakk tidlig på etappen fra Pau til Pinerolo, og fikk rundt 40 sekunder forsprang.

KOM SEG I BRUDD: Edvald Boasson Hagen (i gule sko) med de andre utbryterne på dagens etappe. Disse så bare ryggen på Boasson Hagen opp siste bakke.Foto: SCANPIX/AFP/LIONEL BONAVENTURE
KOM SEG I BRUDD: Edvald Boasson Hagen (i gule sko) med de andre utbryterne på dagens etappe. Disse så bare ryggen på Boasson Hagen opp siste bakke.Foto: SCANPIX/AFP/LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Igjen var Edvald Boasson Hagen med i bruddet.

Thor Hushovd forsøkte å hente denne gruppa, men i dag lyktes det ikke for Grimstad-gutten å komme med blant utbryterne.

60 kilometer ut på den 179 kilometer lange etappen dannet det seg et nytt brudd, og igjen var Boasson Hagen med blant de 14 våkneste.

Stakk overraskende
For Edvald Boasson Hagen gjaldt det i utgangspunktet å henge med opp den siste bakken til Pramartino, for å kunne være sammen med resten av bruddet inn til et eventuelt spurtoppgjør i Pinerolo.

I stedet stakk Boasson Hagen rett før det tøffeste partiet.

Bauke Mollema (Rabobank), Jonathan Hivert (Saur-Sojasin) og de andre måtte jage nordmannen, som passerte toppen 13 sekunder foran - og kastet seg utfor nedoverbakken.

Men de tok ham aldri igjen.

Edvald Boasson Hagen seilte alene over mål i Pinerolo.

Han var skuffet i går over å ha blitt slått av Thor Hushovd, men lovte å prøve igjen.

- Jeg håper bare jeg slipper Thor, sa Edvald med et smil.

Det gjorde han. Og benyttet sjansen så det holdt.

Problemer med hjertet
- Forrige etappe jeg vant hadde jeg også en dårlig dag dagen før, og etter i går ville jeg virkelig vinne. Jeg tenkte på denne etappen og hadde en plan, og alt klaffet perfekt. Jeg er så glad over å vinne dette nå, sier Edvald Boasson Hagen,

Nordmannen har har slitt med skader de siste sesongene, men nå antyder han at han blir farlig også på lørdagens tempoetappe.

- Jeg har hatt noen år med små problemer, men nå jeg tilbake og virkelig lykkelig. Nå kommer det noen harde etapper, jeg får prøve å spare kreftene til tempoetappen, sier han.

- Det har vært helt utrolig for Norge og oss to som er norske å sykle her. Det er gøy at det er så mange som følger med hjemme også, det er mange som sender meg meldinger og forteller at de får problemer med hjertet - jeg håper det går bra med dem, sier Boasson Hagen og gliser.

Voeckler i utfortrøbbel
Thomas Voeckler beholdt samtidig den gule trøya, til tross for trøbbel i den siste utforbakken.

Franskmannen klarte ikke den ene svingen og tapte mye tid, men er fortsatt i ledelsen med 1,18 til Cadel Evans.

Ellers førte dagens etappe til få endringer i lista over sammenlagtstillingen.

Thor Hushovd tok til slutt en rolig dag etter gårsdagens sterke etappeseier i Gap. Han syklet inn til en 123.-plass og 14,15 minutter bak Boasson Hagen.