MÅLESTOKK: Martin Ødegaard må fylle skoene til den 23 år dager yngre Mason Mount. Foto: NTB Scanpix
MÅLESTOKK: Martin Ødegaard må fylle skoene til den 23 år dager yngre Mason Mount. Foto: NTB ScanpixVis mer

Martin Ødegaards nye rolle og tilværelse

Alt Ødegaard gjør, vil bli sammenliknet med Mason (19)

Martin Ødegaards målestokk i sin nye klubb Vitesse er 23 dager yngre Mason Mount. Chelsea-eiendommen har lagt lista skyhøyt for Ødegaard.

I går ble det bekreftet at Martin Ødegaard lånes ut fra Real Madrid til Vitesse.

De fleste vil anse det som et sideveis steg - verken opp eller ned - sammenliknet med det forrige låneoppholdet i Heerenveen i samme liga og nesten samme tabellposisjon.

Hovedforskjellen mellom klubbene er en litt annen tilnærming offensivt, der Vitesse banket inn så mye som 15 mål mer enn Heerenveen forrige sesong.

Mye av æren for det går til midtbanejuvelen Mason Mount (19), som ble lånt ut fra Chelsea til Vitesse forrige sesong med stor suksess.

Mount er 23 dager yngre enn Ødegaard. Parallellen til nordmannens utlånsavtalen fra Real Madrid til Vitesse er tydelig.

Støttes av Thorsby

TYDELIG ROLLE: Martin Ødegaard får spille i drømmerollen, den såkalte 10-ern, i Vitesse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TYDELIG ROLLE: Martin Ødegaard får spille i drømmerollen, den såkalte 10-ern, i Vitesse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Morten Thorsby, som spilte sammen med Ødegaard i Heerenveen forrige sesong og mot Mason Mount, tror kompisen har gjort et fornuftig valg.

- Mount likner veldig på Martin i stilen. Han er god med ballen, offensiv anlagt og veldig god i 10-errollen. Martin kan fylle samme rolle utmerket. Det er vel tanken bak dette valget og fornuftig både fra Vitesse og Martins side, sier Heerenveen-spiller Morten Thorsby til Dagbladet.

Selv om likhetene er flere mellom Mount og Ødegaard, er kontrastene også store.

Kontraster

Forrige sesong leverte Mason Mount hele 23 målpoeng i den nederlandske toppdivisjonen på 25 kamper fra start, samt sju innhopp.

- Martin er en utrolig god spiller som gjør fantastiske ting med ballen, men må få opp antall mål og assist. Det er viktig om han skal nå fram i det trange nåløyet i Real Madrid på sikt, sier Thorsby til Dagbladet.

Ødegaard leverte bare tre målpoeng på 24 kamper, samtlige fra start. Mount hadde på sin side en vanvittig sesongavslutning med hele tolv målpoeng på de sju siste kampene.

Lista er lagt skyhøyt for Ødegaard når han skal måle seg opp mot Mount.

- Martin er kapabel til å øke antall målpoeng. Forrige sesong var han uheldig med skader og at medspillerne bommet på mange store målsjanser som Martin serverte, sier Thorsby til Dagbladet.

Chelsea-eiendommen Mount - som også herjer for Englands U19-landslag - er denne sesongen utlånt til Derby County i Championship, som altså Chelsea anser som et steg i riktig retning sammenliknet med Vitesse og Eredivisie.

Ros fra sin nye sjef

Ødegaard er den tiende nykommeren i Vitesse denne sommeren og er hentet for å gi laget den kreative kraften som behøves i tomrommet etter Mount.

Den norske 19-åringen er tiltenkt rollen bak spydspiss og toppscorer Bryan Linssen, som scoret 15 ganger forrige sesong, i tillegg til åtte assist. Vitesse har også gode kantspillere og en offensiv vingback i tidligere Manchester United-spiller Alexander Büttner, som leverte åtte målgivende pasninger forrige sesong.

- Martin har strålende tekniske ferdigheter. Hans oppgave er å gi laget en ekstra offensiv dimensjon og nye impulser denne sesongen, sier Vitesse-direktør Marc van Hintum til de Gelderlander.

Vitesse scoret 15 mål mer enn Heerenveen forrige sesong og avsluttet sesongen to plasseringer over Ødegaards forhenværende klubb.

- Vi er veldig glad for at Martin valgte oss. Det var stor konkurranse fra andre klubber. Det er godt å se at Martin ble overbevist av får angrepsbaserte fotballfilosofi, sier van Hintum.

Selv sier Ødegaard følgende til klubbens hjemmeside:

- Jeg har blitt imponert over Vitesse. Det er et godt fotballag med en offensiv tilnærming. Jeg tror måten klubben spiller fotball på, vil passe meg bra. Vitesse har også vist at de gir unge spillere sjansen til å utvikle seg. Derfor er jeg glad for å få muligheten som Vitesse gir meg.

Støttes av Fjørtoft

Jan Åge Fjørtoft, som gikk ut mot Ødegaard-kritikerne i går, tror den tydelige 10-errollen Ødegaard får i Vitesse er gull verdt.

- Ødegaard tar over rollen til Mason Mount. Hvor viktig er det å få en tydelig rolle?

- Det er viktig. Når en spiller skal til en klubb, så undervurderer vi litt hvor viktig treneren er. Som menneske generelt, hvis du har en sjef som vil ha deg uansett, så gjør det noe med oss som mennesker. Slutskij, treneren i Vitesse, var veldig tydelig og klar på at han vil ha Martin. Da er en konsekvens at han skal, sier Fjørtoft til Dagbladet.

- Hva tenker du om valget om å dra til Vitesse?

- Jeg synes argumentene til Martin er gode. Den er en klubb som er god på utvikling. Det var klokt å prate med Tore André Flo, som leder utlånsavdelinga til Chelsea og har plassert spillere i Vitesse. Jeg synes det er et godt utlån.

- Hva er et vellykket opphold?

- Jeg bruker alltid å si til Martin: «Ring meg når du har sparket ned noen på trening». Det er humoristisk. Det har noe med at Martin er en gudbenådet spiller, det vet vi jo. Han har et gudbenådet talent. Han er tidenes yngste Real Madrid-spiller og han har tolv landskamper. Han er fortsatt aktuell for det landslaget, som han var helt fram til skaden sin, sier Fjørtoft til Dagbladet.

- Et vellykket opphold for Martin, er å få spilt en hel sesong. Jeg mener at han har et mye større potensial som målgjører og poengsanker. Hvis han skal få en god del scoringer og en del assists, som det er en del fokus på, så trenger han et langt år med seniorfotball hvor han forblir skadefri.