Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alt ordner seg på alle baner

Foreløpig skal du lete lenge etter tegn på grunnleggende forandring i fotballøkonomien.

KLARER SEG: Dagblad-kommentator Esten O. Sæther  blir overrasket dersom Lyn går til skifteretten. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
KLARER SEG: Dagblad-kommentator Esten O. Sæther blir overrasket dersom Lyn går til skifteretten. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

|||ENDER det med at Lyn-ledelsen erklærer seg selv konkurs i morgen, vil det være en sensasjon. Sånt gjør man bare ikke i en fotballklubb.

Det man derimot gjør, er å la være å betale regningene for så å spille videre som om ingen ting har skjedd.

Det er den praksisen som tilsier at det blir mer og mer usannsynlig at Lyn virkelig gir opp toppfotballen sin når den selvpålagte fristen tikker ut. Inntil videre ordner det seg på alle baner.

VI som lever av overskrifter kan skrive ulv, ulv om den skakkjørte norske fotballøkonomien så mye vi vil. Få er foreløpig blitt skremt, og det skyldes neppe bare sportsfortellernes manglende evner.

Fotballøkonomi er og bli et følelsesprosjekt og summeres på samme måte. Da blir fort de 17 overlevelses-millionene Lyn-ledelsen har snakket om bare et hvilket som helst tall i forbifarten på vei til 1.divisjon, mens FFK får sine 10 millioner i kommunal garanti selv om byens rådmann nå sier nei.

Alt dette fordi mange nok er som Ulf Trenum.

IKKE HØRT om ham? Det hadde ærlig talt ikke jeg heller før han forleden oppsummerte årets norske debatt om fotballøkonomi på en gjenkjennelig måte.

Ulf Trenum er Venstre-representant i bystyret i Fredrikstad og dermed en av de som skal avgjøre om FFK får utvidet sin kommunale lånegaranti til 2010. Sist gang byens folkevalgte sluttet opp om fotballklubben sin i juni ble garantien i et sjeldent snusfornuftig øyeblikk begrenset ut året. Siden har den totale kommuneøkonomien forverret seg, men det får så være. For hva har ikke skjedd med fotballen? Fyda; tabellsituasjonen er blitt prekær, FFK har måttet hente inn en rådyr trener, gitt millioner for underskriftene til et par nye angrepsspillerene og fått klubbkassa mer bunnskrapt enn noen gang.

Slik taler det meste for at lokalpolitikerne sier at nok er nok, men hva sier Trenum til lokalavisa?
- Fornuften sier nei, men hjertet sier ja. Derfor blir det nok et ja.

MEN litt rystet framstår han av krisa i fotballøkonomien. Akkurat sånn passe sjokkert som folk flest.

Derfor garanterer han i Fredrikstad Blad at Venstre vil gå for å gi en forlenget lånegaranti til FFK i formannskapsmøtet  på torsdag. Derimot er han ikke sikker på at partiet vil gå inn for det samme i bystyret.

- Det er en stund til og uforutsette ting kan dukke opp, begrunner Ulf Trenum denne noe gjenkjennelige Venstre-tvilen.

En stund i fotballverdenen til en passe ekte FFK-tilhenger er nøyaktig en uke. Formannskapet behandler lånegarantisøknaden 1. oktober, mens bystyret bestemmer det endelige vedtaket 8. oktober. Mye viktig kan skje i Fredrikstad på så lang tid.
Man kan for eksempel ha tapt en bortekamp og kommet et skritt nærmere nedrykk.

SKAL vi tippe vår mann Trenum og Venstre tilpasser seg den lokale folkemeningen som folkevalgte flest. Det er derfor en hardt presset fotballnabo litt lenger nord i fylket snart også får hjelpen sin. I går kveld orienterte lederne i Moss sine politikere om utviklingen i den pengekrisa som har ridd klubben hele sesongen, og kanskje blir det endelig stadionutbygging og politisk hjelp der også.

I by etter by landet rundt lirkes de lokale fotballstorhetene på plass. Det nye i denne krisa er bare at de røde tallene er blitt litt større. Realiten forblir den samme. Det ordner seg til slutt på alle baner.

Sannsynligvis også på Ullevaal, selv om lokalpatriotismen har dårlig kår i et mangfoldig Oslo.

DET er den eneste grunnen til at dette likevel kan ende med den første konkursen i norsk fotball.

Hadde en slik plutselig Lyn-avvikling vært et eksempel til å lære av, kunne det i det minste ført til noe bra for toppfotballen. Sånn er det ikke.

En eventuell Lyn-konkurs blir ikke stående til skrekk og advarsel. Den blir bare husket som en trist pussighet i et spill der følelsene fortsatt vil leke ganske så fritt med de fleste regnestykkene.

KLARER SEG: Hjertet for klubben vil sikre FFK garantien klubben trenger. Foto: Lise Åserud / Scanpix
KLARER SEG: Hjertet for klubben vil sikre FFK garantien klubben trenger. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling