Alt peker mot Kyrö

Kaisa Varis (27) avleverte positiv dopingprøve under ski-VM. Kilder innen det norske og finske skimiljøet mistenker nå Varis' meget nære venn, den livstidsutelukkede skandaletreneren Kari-Pekka Kyrö, for å stå bak.

Kyrö var ansvarlig for dopingskandalen under ski-VM i Lahti i 2001, der seks finske utøvere ble tatt. Blant andre stjernene Jari Isometsä og Mika Myllylä.

I går gikk nok en dopingbombe av i Finland. En finsk langrennsløper har jukset igjen.

Positiv test

- A-prøven til en av våre løpere er positiv. Ifølge reglene til FIS kan vi ikke si hvem det er eller hvilket kjønn utøveren har, forteller Finlands skipresident Seppo Rehunen til Dagbladet.

- Har dere håp om at B-prøven vil være negativ?

- Jeg vet at den ikke er negativ. Jeg er lege og stoler fullt ut på de som jobber på laboratoriet. Men det er viktig at utøverens rettigheter respekteres helt til B-prøven blir gjort offentlig i begynnelsen av uke 12.

I løpet av gårsdagen ble alle mistanker rettet mot Kaisa Varis. Den finske toppløperen måtte stå over to distanser under VM på grunn av for høye hemoglobinverdier. Samtidig ble det kjent at Varis samarbeider tett med Kyrö. Ikke bare skal hun ha rådført seg med ham når det gjelder trening. De skal også ifølge rykter i skimiljøet være kjærester.

Varis tok sølv på stafetten i VM og ble hyppig dopingtestet under hele mesterskapet. Den positive dopingtesten ble tatt i Val di Fiemme. FIS kan ha hatt mistanker til Varis, siden de testet henne så hyppig både i forbindelse med konkurranser og uanmeldt utenfor konkurranser.

Det er bare to av kvinnene på det finske VM-laget som ikke er med i Holmenkollen, nemlig Kaisa Varis og Riitta-Liisa Lassila. Av disse to har Lassila benektet forholdet overfor det finske nyhetsbyrået (STT).

Utilgjengelig

Kaisa Varis tok ifølge Finlands største avis Helsingin Sanomat ikke telefonen i går ettermiddag, og hun var heller ikke å treffe i sitt hjem i Jyväskylä. Løperne som deltar i Holmenkollen er utenfor mistanke, ettersom det finske skiforbundet har meddelt at den mistenkte ikke får delta i konkurranser. Varis var påmeldt til Holmenkollen, men hun avlyste turen onsdag med henvisning til at hun hadde fått influensa. Skiforbundet fikk informasjon om dopingsaken tirsdag kveld.

Sjokkert

Kari-Pekka Kyrö var heller ikke tilgjengelig på fredag. Kyrö hadde avtale med finsk fjernsyn om et intervju i går kveld, men avlyste. Seinere sendt han ut en kort pressemelding via sin advokat der han påpekte at han ikke hadde noe med denne saken å gjøre.

Norges Skiforbunds hovedlege, Inggard Lereim, er sjokkert over at Finland nok en gang er hovedaktør i en dopingskandale.

- Det er fryktelig trist at samme nasjon rammes igjen. Vi hadde planlagt et nordisk samarbeid mot doping. Dette er et betydelig tilbakeslag, sier Inggard Lereim til Dagbladet.

- Hvem tror du står bak?

- Jeg har hørt de samme ryktene som dere.

- Rykter om at Kyrö står bak?

- Det er det jeg har hørt. Det er mange bakspillere som løperne benytter seg av.

- Du mistenker altså ingen av lederne på det finske laget?

- Jeg kan ikke tenke meg at det er noen i ledelsen. Jeg kjenner dem veldig godt. Det er rimelig å tro at det er noen langt utenfor landslaget som har stelt i stand dette.

- Hvorfor har ikke landslaget holdt løperne bort fra Kyrö?

- Kyrö har en livslang utestengelse fra all offisiell kontakt med skiidretten. Men det er ikke lett å kontrollere hvem han har kontakt med i fritida. Det er her det eksisterer en konflikt.

Gir seg ikke, likevel

Den finske hovedlederen og herretreneren Reijo Jylhä var ikke til stede under gårsdagens pressekonferanse i Finland. Han var i Holmenkollen og trente sammen med løperne sine før helgas verdenscuprenn.

- Jeg må finne meg en ny jobb. Jeg er arbeidsledig. Etter Lahti-VM har jeg lagt all min sjel, samvittighet og troverdighet i å rydde opp i dopingen. Det vil ta lang, lang tid før finsk langrenn kan reise seg etter dette, sa Jylhä til NTB i går formiddag.

- Alt det vi har jobbet for etter Lahti-VM er revet bort. Jeg har ingen mulighet til å fortsette etter dette, fortsatte han.

Noen timer seinere hadde den verste skuffelsen gitt seg for finnen. Da Dagbladet tok kontakt, var han ikke like sikker på om det er riktig å slutte som trener.

- Du vet, følelsene var så sterke akkurat da. Jeg har jobbet hardt for å få langrennssporten rein. Det hele kom som et sjokk på meg. Det var min første reaksjon. Jeg må tenke på min egen posisjon etter sesongen og snakke med de andre trenerne og lederne, medga Reijo Jylhä til Dagbladet.

- Hvem har påvirket utøveren til å dope seg?

- Ingen på landslaget har noe med dette å gjøre. Men laget vet hvem de involverte er. Vi er en gruppe på 20 personer, og vi lever i et demokrati. Hvis noen ønsker å jobbe alene, så er det et valg han eller hun gjør.

- Har derevisst om dette lenge?

- Nei. Vi visste ikke om hva som foregikk. Det er umulig å kontrollere hva utøverne gjør utenfor treningssamlingene. Vi er på samling ei uke, og så er vi tre uker hjemme. Det er umulig å vite alt.

De finske løperne vil delta i verdenscuprennene framover.

Hva skal dere gjøre for å rette opp skaden som allerede er skjedd?

- Vi må ta en skikkelig prat med løperne etter sesongen og se om vi kan finne nye og bedre regler å jobbe etter. Men jeg tror uansett at vi må stole på løperne. Alt vi gjør er basert på tillit.

- Har ikke reglene dere har jobbet etter vært bra nok?

- Jeg trodde det. Jeg trodde også det var klart etter Lahti at det ikke var noen vits i å bruke eller prøve å bruke doping innen langrenn. Det er derfor jeg er så sjokkert over det som har skjedd.

POSITIV DOPPRØVE: Kaisa Varis måtte forklare seg om sine høye blodverdier under VM i Val di Fiemme.
RÅDGIVER: Under VM i Val di Fiemme ble det kjent at Kari-Pekka Kyrö samarbeidet tett med Kaisa Varis. Ikke bare skal hun ha rådført seg med ham når det gjelder trening. De skal også ifølge rykter i skimiljøet være kjærester. Bildet er tatt i Kuopio for litt over ett år siden.