Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alt press på Petter

Ja, det er selvforskyldt. Men det er røft uansett.

TRENGER ALL KONSENTRASJON:  Petter Northug ville ha ro før sesongstarten på Beitostølen i morgen og fikk slippe pressekonferanse. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
TRENGER ALL KONSENTRASJON: Petter Northug ville ha ro før sesongstarten på Beitostølen i morgen og fikk slippe pressekonferanse. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): For ett år siden var Skiforbundets årlige pressesamling ved sesongstart bare et vedheng til den lokale oppsetningen av Sirkus Northug. Dengang måtte skilederne utsette åpningen sin for å få med alle journalistene som hadde stimlet sammen i Coop-teltet litt lenger nede i lia for å høre Petters forhåpninger om sin første sesong som privatløper.

Nå var det knapt et Coop-skilt å se i hyttebygda, og Petter selv hadde bedt om ikke å bli forstyrret. Han trenger all konsentrasjon han kan skrape sammen før sesongåpningen i morgen.

Slik forteller stillheten rundt Petter Northug det meste om presset storløperen må kjenne rett før det å gå fort på ski blir alvor igjen.

FOR bare noen uker siden var alvoret knyttet til hvor mange ekstra døgn Skiforbundet ville gi Coop for å gjøre butikkgigantens privateide stjerne til en midlertidig ansatt landslagsløper. Da var det ennå finansiell tautrekking med Skiforbundet om hver eneste åpningstime med Petter-produkter i hyllene, og samvirkelaget hadde innleide spinndoktorer for å fortelle oss i media hvor gnitne skiledelsen hadde blitt.

Sannsynligvis var det Petter selv som til slutt måtte skjære gjennom de fastlåste forhandlingene for i det hele tatt å få være med i Falun-VM. Bare timer før fristen gikk ut, kom den avtalen om stjernens tidsbegrensete landslagsplass som Ski-Norge greit lever videre med.

Men det gjør altså ennå ikke Coop.

DET som med naturlig kremmerånd burde vært en ekstra butikkfeiring av at Petter er tilbake på ski i rapportert strålende form, ble i stedet en påminnelse om at selv konsentrasjonsfenomenet Northug er preget av forventningene rundt dette comebacket. Han trenger rett og slett ett eller flere gode resultater i de tre rennene på Beitostølen for å få lov til å være med i verdenscupåpningen neste helg.

Derfor ble det ikke noen salgsmesse for Coop i anledning sesongstarten på Beitostølen. Mens norsk langrenn i sin alminnelighet er bedre butikk enn noen gang før, bruker ikke samvirkelaget denne sjansen mellom alle TV-kameraene til å få solgt noen flere folkelig blå/hvite turdresser.

Rent kommersielt er dette mer enn besynderlig. I forhold til Petter, er det derimot lett å forstå.

VEL er det meste av motgangen i og utenfor sporet det siste året selvforskyldt. Det var Petter selv som hadde sluppet seg ned i så dårlige treningsvaner at sykdom ødela Sotsji-OL, og det var Petter selv som satt ved rattet da alt kunne gått helt galt den søndagsnatta i våres. Uansett er det bare å håpe at han får gleden av å gå fortest på ski igjen.

For nå er den prinsipielle striden mellom Skiforbundet og Coop blitt en ren personlig sak. I løpet av året som er gått siden pressetreffet til privatløper Petter nesten utkonkurrerte arrangementet til landslaget, står Skiforbundet igjen som klar vinner.

Petters mer enn fullfinansierte privatsatsing ble ikke starten på noen flukt fra det vanlige landslagssystemet. Tvert om har de ulike forbundslagene flere løpere enn noen gang før, samtidig som de aller fleste privatsatsingene samarbeider greit med den sentrale skiledelsen. En utstrakt privat satsing er i praksis bare en mulighet for de mest priviligerte, og i det spørsmålet har alle andre enn Petter stått fram med helt andre verdier enn maksimalt utbytte.

EN av årsakene til dette sceneskiftet, er støtten til Skiforbundet fra sponsorene. De store sponsorene har skjønt at det er mer positiv oppmerksomhet å hente i å satse på det store norske skifellesskapet. Slik bli årets rekordbudsjett på 75 millioner sannsynligvis til 80 neste år. Mens de fleste andre norske idretter sliter med finansieringen, opplever langrenn en gullalder.

I beste fall får Petter samme opplevelsen allerede fra sesongstart i morgen. Da kan han senke skuldrene, og konsentrere seg om det han om mulig er enda mer glad i enn å sitte bak kassa hos ditt nærmeste samvirkelag.

Slå svensker på ski.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling