Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sikkerhetsskepsis før OL i Korea

Alt skjer noen mil unna Kims raketter: - Avlyser OL om det blir helt galt

Vinterens viktigste mesterskap går noen små mil unna Nord-Koreas rakettoppskytinger. Mandag ble de norske OL-stjernene beroliget av PST. 

FIKK REISERÅD: Kjetil Jansrud og de andre norske OL-håpene fikk en sikkerhetsgjennomgang av PST på Fornedu mandag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FIKK REISERÅD: Kjetil Jansrud og de andre norske OL-håpene fikk en sikkerhetsgjennomgang av PST på Fornedu mandag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Mandag morgen bekreftet Nord-Koreas leder, Kim Jong-Un, at den siste testen av mellomdistanserakettene var så vellykkede at rakettene nå er klare for stridshandlinger.

Samme formiddag holdt Olympiatoppen samling for over 300 ledere og utøvere som om et halvt år skal kjempe om OL-gull bare noen mil unna de nordkoreanske grensene.

OL i Pyeongchang er rundt fem mil unna Nord-Korea, og plutselig var de nordkoreanske rakettoppskytingene veldig mye nærmere enn det de fleste av utøverne hadde tenkt på.

Kim Jong-Uns rakettprogram er den store usikkerhetsfaktoren før vinterens OL i Sør-Korea.

- Ja, det er det. Nå har ikke jeg pugga kartet, men vi er vel ikke så veldig mange mil unna. Når de driver og prøveskyter raketter annenhver dag, så tenker du jo at det ikke er det tryggeste stedet i verden å reise til. Men det er lenge til OL, så jeg håper det roer seg og at vi får litt fornuft, sier skøyteløperen Håvard Bøkko til Dagbladet.

PST holder roen

Olympiatoppen hadde bedt Jørgen Halvorsen i Politiets Sikkerhetstjeneste fortelle om sikkerheten i Sør-Korea på storsamlinga på Fornebu utenfor Oslo mandag, men da Halvorsen var ferdig med foredraget uten å ha nevnt Nord-Korea, ble det stilt spørsmål fra salen.

Halvorsen valgte å ta kortversjonen i plenum: PST er usikre på hvor stabile Kim og regimet er, men tror ikke nordkoreansk uro vil påvirke OL.

HAR KONTROLL: Tore Øvrebø stoler på rådene fra norske myndigheter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR KONTROLL: Tore Øvrebø stoler på rådene fra norske myndigheter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Det er også rådet Olympiatoppen forholder seg til.

- Vi forholder oss til de rådene vi får av dem vi snakker med, og det er norske myndigheter og PST. Det vi har fått av informasjon fram til nå er nøytralt, så vi tar det helt med ro og ser hvordan det utvikler seg. Men så vet vi at hvis det blir helt galt, så blir det jo avlyst, og blir det ikke helt galt så går det som planlagt. Vi forsøker å forholde oss til de tingene vi kan gjøre noe med, og vi holder oss til den informasjonen som vi får fra norske myndigheter gjennom politiet, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til Dagbladet.

- Har dere lagt planer for eventuelle rakettoppskytinger underveis i OL?

- Ja, da følger vi det som myndighetene sier. Når vi er gjester i Korea, gjester av IOC og organisasjonskomiteen, så er det jo de koreanske myndighetene som har ansvaret for vår sikkerhet. Vi har ikke et eget sikkerhetsopplegg, vi følger det de koreanske myndighetene har. Hvis vi får beskjed om noe, så følger vi de beskjedene, sier toppidrettssjefen.

Kan ikke være redde

Knappe åtte måneder før OL-ilden tennes i Pyeongchang er ikke utøverne spesielt bekymret for selve lekene. Både Martin Johnsrud Sundby og Heidi Weng forteller Dagbladet at de er helt ubekymra med tanke på eventuelle krumspring fra Kim, men det er ingen tvil om at Nord-Korea er et område OL-håpene følger med på om dagen.

- Du leser jo om det i avisene og hører om det på nyhetene, men jeg kan for lite om det til å være ordentlig bekymra. Jeg gidder ikke legge meg for mye opp i det heller, for det er en sak du ikke får gjort noe med. Vi må bare følge det som er, og du kan ikke gå rundt og være redd på et arrangement du har lyst til å vinne, sier alpinisten Alexander Aamodt Kilde til Dagbladet.

- Snakker dere om det internt i laget?

- Veldig lite, men det er jo lett å komme inn på det når vi snakker om Pyeongchang. Det er jo i nærheten av Nord-Korea, og alpinanlegget er nesten akkurat på grensa. De skyter opp raketter i hytt og gevær, så vi får se om han Kim beholder beina på bakken eller om han har lyst til å gjøre et eller annet sprell. Jeg tviler på det.

HAR VÆRT UTE EN VINTERDAG FØR: Birgit Skarstein sto midt i den russiske invasjonen av Krim i 2014. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR VÆRT UTE EN VINTERDAG FØR: Birgit Skarstein sto midt i den russiske invasjonen av Krim i 2014. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Birgit Skarstein har vært i en liknende situasjon før. Langrennspiggeren setter sin lit til PST og Olymiatoppen når det kommer til risikovurderingene, men innrømmer at usikkerheten rundt Kim minner om situasjonen de paralympiske landslagsutøverne sto i for fire år siden.

- I Sotsji i 2014 gikk jo Russland inn på Krimhalvøya mens vi var på precamp, og vi forflytta oss fra precamp til paralympics. Så vi har vært i en situasjon tidligere hvor vi har forholdt oss til betydelig høyere spenning enn det som det ser ut til å være akkurat nå. Vi er nødt til å stole på at de gjør jobben sin, og så får vi prøve å konsentrere oss om det vi skal konsentrere oss om, sier Skarstein til Dagbladet.

Hele Norges coronakart